dilluns, 10 d’octubre del 2022

El suïcidi no és allò que passa als altres

Des de la política sovint parlem de la Salut mental i emocional com una cosa llunyana. Això és quelcom que pateix molta gent, però sempre són els altres. De sobte deixa de ser així en el moment en que ens toca viure-ho de molt a prop.

Circumstàncies familiars em van dur a estar vinculat durant 17 mesos a un centre especialitzat en Trastorns de Conducta i de Conducta Alimentària per a joves, a Argentona. 17 mesos en què vaig conèixer molts i moltes joves i les seves famílies, més enllà del problema que m’hi va dur allà. Famílies que, això sí, es podien permetre pagar més de 1.000 euros al mes si disposaven d’una assegurança escolar que cobrís la diferència fins els 4.000 euros al mes que costava l’ingrés. Moltes, moltíssimes famílies es troben en la mateixa situació i no s’ho poden permetre. Hi ha oferta pública, però escassa i no per a tots els perfils de trastorn.

Vaig conèixer l’Eva en aquest centre. L’Eva tenia 17 anys i un trastorn de conducta alimentària, però amb un lligam familiar molt feble. Desconec les circumstàncies personals perquè no sóc de preguntar allò que algú no te ganes d’explicar. L’Eva era una noia intel·ligent, sempre somrient malgrat la seva situació i amb inquietuds més enllà de la seva persona. Un dia em va explicar que no entenia perquè hi havia presos polítics i que havia escrit una carta per al president Sánchez. Em va demanar si li podia fer arribar i així ho vaig fer a través de la pàgina web de presidència, amb una nota adjunta demanant una resposta que seria molt important per a una noia ingressada en un centre terapèutic. La resposta va arribar per escrit al cap de pocs dies, la qual cosa mereix tot l’agraïment; sobretot en veure la il·lusió amb que va rebre aquesta carta, en nom del president del govern espanyol, i compartir-la amb els seus companys, companyes i terapeutes.

Al cap de poques setmanes, l’Eva va complir 18 anys i va demanar l’alta voluntària com a major d’edat. Dos dies després de marxar d’aquell centre, es va llevar la vida. Aquella notícia va ser una bufetada emocional i malauradament en aquells 17 mesos van arribar dues notícies més com aquesta.

No havien passat ni 3 mesos i el suïcidi em va tornar a colpejar, aquest cop encara molt més a prop. El suïcidi d’algú deixa unes ferides que costen molt de tancar. Per què? Què hauria pogut fer per evitar-ho? Sentiments de culpa de les persones que estimaven la víctima. Tot això són preguntes que mai tindran resposta. El suïcidi arriba quan menys t’ho esperes; quan  penses que se’n sortiran. Arriba d’un dia per l’altre, d’un minut al següent.

Estic segur que el suïcidi no sempre és evitable. Però també estic segur que amb molt més esforç preventiu, es podrien evitar molts. Hem d’entendre que les polítiques de prevenció són una inversió de futur tant social com econòmica. El cost dels tractaments terapèutics són molt superiors i sovint arriben tard o no són prou eficaços.  Les dades ja ens havien de preocupar abans de la pandèmia i després d’aquesta són esgarrifoses.

La prevenció també ha de començar en els més joves. Comença en l’àmbit de l’educació, de la gestió de l’entorn familiar i social, de les oportunitats i, sobretot, de la motivació. Ens cal una societat que sigui capaç de facilitar que els i les joves puguin treure el millor d’ells mateixos. No una societat extremadament competitiva ni normativa, sinó una que escolti, entengui i pugui donar oportunitats als mes joves sense prejutjar-los ni posar-los etiquetes com “Ni-Ni”, entesa com a Ni estudia Ni treballa, enlloc d’entendre que això en realitat vol dir Ni futur Ni esperança. Perquè malauradament no som capaços d’oferir-los un horitzó de futur i esperança. Esperança en ells i elles mateixes per empoderar i il·lusionar a una generació que no ho te gens fàcil, especialment aquells que parteixen d’un estatus social del qual costa molt enlairar-se.

La pandèmia ens ha permès veure la punta de l’iceberg d’un problema ocult i creixent. Ara es tracta de passar dels “plans” a les “accions” i això es demostra amb determinació i amb pressupostos.