diumenge, 18 d’abril del 2010

Barcelona Decideix. Objectiu 10 d’abril









Ja tenim data oficial per a la celebració de la consulta ciutadana sobre la independència a Barcelona. Serà el 10 d’abril de l’any vinent. Aquesta va ser la decisió presa en votació a la III Assembla de BCN Decideix, celebrada ahir dissabte a la sala d’actes de la Facultat d’Economia i Empresa. Ara sí, el compte enrere ha començat.

Per alguns la data queda massa lluny i els fa por que es perdi l’efecte mobilitzador en un recorregut tan llarg. Certament serà una qüestió que caldrà preveure per tal que aquells que estan esperonats no decaiguin en el seu interès. Però la veritat és que organitzar una consulta ciutadana a Barcelona, amb més d’1,4 milions de possibles votants no és una tasca que es pugui fer de forma fàcil i ràpida.

D’entrada s’ha estimat que caldrà uns 10.000 voluntaris, entre 300 i 400 col•legis electorals i uns recursos econòmics que poden oscil•lar entre els 2 i els 4 milions d’euros. I precisament aquesta darrera dada és la que crec que serà més complicada. Obtenir els diners necessaris per a fer una bona campanya publicitària no serà tasca fàcil. No ho serà perquè no comptarem amb cap suport municipal i això, d’entrada, pot ser un obstacle important perquè determinades entitats o empreses s’hi sumin al projecte.

Ara hi ha un any per endavant i, tot i que pot semblar molt de temps, cal tenir una planificació molt estricta per anar assolint els objectius que garanteixin disposar dels recursos humans i econòmics arribat el moment. Ara és el moment d’aportar idees innovadores que han d’ajudar a resoldre les mancances que ens podem trobar.

L’objectiu ha de ser organitzar una consulta de forma seriosa, oberta a tothom indistintament de l’opinió que tingui sobre la pregunta formulada. S’ha de garantir al 100% la vessant democràtica de la consulta. Sense capficar-se en un percentatge de participació perquè fixar-se un sostre massa baix o massa alt pot ser un greu error. El que s’ha de garantir, tal i com es va citar en un dels eslògans que vam sentir ahir a l’assembles, és que el percentatge de participació serà 100% democràtic.

Aquesta és la qüestió, en un moment en què la justícia de l’estat sembla posar en entredit allò que la ciutadania de Catalunya va decidir en referèndum, a través del recurs presentat al Tribunal Constitucional, i que després de 3 anys i mig encara no han estat capaços de resoldre. La qüestió és precisament donar la paraula a la ciutadania sobre un tema tan important com la sobirania del país on viu. Que no és vinculant jurídicament és cert, però ningú no pot negar que té una clara vinculació política.

Diumenge que ve, més de 200 poblacions de Catalunya celebraran la seva consulta, amb més d'un milió de persones convocades a les urnes. Segurament els percentatges de participació baixaran perquè les consultes es fan en ciutats més grans que en consultes passades. Però això s’ha de veure amb normalitat. En les darreres consultes el percentatge va ser d’un 25% i molts van voler desprestigiar el procés argumentant que la independència no interessa a la gent. La paradoxa però, és que una de cada quatre persones van anar a votar democràticament en una consulta que no és vinculant jurídicament; una de cada quatre persones van anar a votar en una consulta que no ha comptat en cap moment del suport institucional i tampoc dels mitjans de comunicació; una de cada quatre persones van anar a votar en una consulta que és considerada il•legal per l’estat.

Això és el que dóna més valor al procés que el país te en marxa. Els resultats i el ressò internacional de les consultes sobiranistes a Catalunya ha fet posar nerviosos a aquells que tenen por de deixar el futur del país en mans del que digui la seva ciutadania. La independència de Catalunya es planteja a partir de la democràcia directa participativa i no a partir de radicals que porten un mocador amb la senyera tapant-se la cara i llençant còctels molotov. El moviment independentista creix arreu del país i ho fa a partir dels valors democràtics més purs.

Demà dilluns es constitueix la plataforma Horta-Guinardó Decideix que ha d’organitzar la consulta al nostre districte. Dilluns 19 d’abril a les 19.30, als Lluïsos d’Horta, els onze barris d’Horta-Guinardó comencen a fer el seu camí cap al 10 d’abril de 2011. Demà Horta-Guinardó comença a decidir i tothom és benvingut.

La data: el 10 d’abril de 2011
La pregunta: “estàs d’acord o en desacord que la nació catalana esdevingui un Estat de Dret independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?”


Cal fer possible que tothom pugui anar a votar la seva opció. Convertim entre tots i totes el 10 d’abril en una festa de la democràcia i gaudim del trajecte fins aquella data. Expliquem-ho a tothom, organitzem actes, siguem originals i el millor de tot: fem-ho junts. Som-hi!