dimarts, 26 de juliol del 2011

Intervenció en la constitució del Consell Plenari d'Horta-Guinardó


Bona nit a tothom i gràcies per assistir avui a l’acte de constitució del Consell Plenari del Districte. Vull donar la benvinguda al districte a la nova regidora Francina Vila i també vull donar la benvinguda als consellers i conselleres de districte de nova incorporació i, per descomptat, a aquells i aquelles que no repetiran però que ho han estat en el mandat anterior. Ho vull fer de forma molt especial, per l’Enric Rius que durant 4 anys ha fet molta feina i  molt ben feta com a conseller del GM d’ERC. Per ell un agraïment especial.

En nom del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Rcat+Dcat) hem emès vot en blanc a la presidència del districte. No es tracta d’un vot de caràcter personal, no tenim res especialment en contra del nou president de districte. En tot cas el nostre vot en blanc el justifiquem amb diversos arguments.
En primer lloc, el meu grup municipal ja va proposar durant la campanya electoral, i encara manté la proposta, que la figura de la presidència de districte sigui ocupada per un conseller o consellera de districte, triat per aquest consell plenari i no per un acord municipal fet a la casa gran.
A més, aquesta mena d’acords basats en  el nombre de càrrecs a ocupar és justament una de les moltes coses que la ciutadania protesta. Molts partits polítics s’omplen la boca durant la campanya electoral assegurant que són el fre perquè el PP pugui liderar polítiques al nostre país i a la nostra ciutat, i l’endemà de les eleccions no els fa escarafalls arribar a acords que els atorguen una representació rellevant a l’Ajuntament o a la Diputació. Molts acords pel que fa a càrrecs i pocs acords en les línies de govern. En aquest sentit no puc fer més que reconèixer la coherència d’un PP que vetlla per uns interessos contraris als que jo he defensat durant els darrers 4 anys i que tornaré a defensar en els 4 anys següents.
No obstant, com a representant i portaveu del GM d’Unitat per Barcelona, també em toca fer una reflexió en clau interna del mal resultat que vam obtenir el 22 de maig. Un cop passat el temps necessari per a fer aquesta reflexió i entenent que hi ha hagut molts factors que han influït en aquest mal resultat tinc molt clar que molts d’aquests no podien resoldre’s des de la política municipal, però d’altres sí.
Sovint tots els partits pequem d’un excés de tacticisme que només entenem nosaltres, però la ciutadania ni ho entén, ni se n’assabenta en la majoria de casos. Si una cosa he aprés en els darrers 4 anys és precisament que les persones valoren molt la feina feta des de la proximitat quan es fa de forma honesta. Moltes persones que he tingut la sort i l’orgull de conèixer per exemple en els processos de les MPGM de Carmel i Tres Turons no han obtingut el premi de la desafectació i, malgrat això, tinc una bona relació amb la majoria. Crec sincerament que han valorat d’un costat la voluntat i la capacitat d’escoltar i, d’un altre banda, l’honestedat. És molt important no vendre fum ni prometre coses que no es poden  complir.
Honestedat i coherència és el que la ciutadania reclama i també dret de decidir, que és l’essència del republicanisme que he defensat i defensaré des d’aquest consell de districte. Exemples com el de Barcelona Decideix han de comptar amb la col·laboració i el suport d’una administració que ha de respectar, per damunt de tot, la voluntat de la ciutadania.
Unitat per Barcelona vam fer un programa electoral magnífic i aquesta serà la base de treball per als propers 4 anys. Molt conscients que la crisi econòmica afecta a una part important dels ciutadans i ciutadanes de la ciutat i d’aquest districte, defensarem les polítiques que afavoreixin la creació de treball i el manteniment de l’estat del benestar i combatrem tot el que no apunti en aquest sentit.
Per tant, el nou govern de la ciutat trobarà en el GM d’Unitat per Barcelona la ma estesa a treballar conjuntament i a recolzar les iniciatives que entrin en el marc del nostre ideari.  I per tant, els veïns i veïnes d’Horta-Guinardó trobaran en el GM d’Unitat per Barcelona un interlocutor atent amb les seves demandes i honest. Esquerra com a garantia de la millora de l’estat del benestar, Republicanisme com a garantia del dret de decidir de les persones i Catalunya com a garantia d’allò que ens identifica com a nació i ens ha d’acostar a ser un estat lliure i democràtic.