divendres, 22 de febrer del 2008

El PERI del Carmel rebutjat a la comissió d'urbanisme de l'ajuntament de BCN

Molt malament ha sentat en alguns sectors del govern municipal el resultat d’ahir a la comissió d’urbanisme de l’ajuntament de Barcelona, especialment pel que fa al resultat de les votacions del PERI del Carmel. La proposta ha estat rebutjada amb els vots contraris dels tres partits de l’oposició municipal (ERC, CiU i PP).

Puc entendre perfectament la decepció que ha provocat l’aturada d’aquest planejament urbanístic, especialment a Iniciativa. Una aturada, que cal tenir en compte no és ni molt menys definitiva. Ells han convertit aquest projecte en “emblemàtic” i quan les coses no surten, doncs això, no agraden.

De totes formes, crec que fóra convenient mantenir el cap fred i tractar de solucionar allò que ha fallat abans de la comissió.

Com a portaveu del grup d’ERC a Horta-Guinardó, vull deixar molt clar que el grup municipal al qual represento té el màxim interés en que les reformes necessàries que s’han de dur a terme en el barri del Carmel, acabin sent una realitat. I l’actitud és la mateixa en tots aquells projectes que siguin beneficiosos per al districte i es facin de forma adequada, tant en la part tècnica com en la comunicació i participació dels mateixos.

Pel que fa al nostre posicionament respecte al PERI del Carmel, cal que siguem explícits i no agafar només un tròs dels arguments que s’han donat.

El PERI del Carmel, sobre el plànol és un projecte que fa “patxoca” i les exposicions fetes des del govern municipal en les diverses trobades i comissions de seguiment a les quals ERC ha assistit sempre, sonàven prou bé. El problema no és la part tècnica del projecte i és per això que no hem posat pegues en aquest aspecte.

Hi han però diversos elements que no estan ben definits i en els quals els arguments que el govern del districte dóna no són prou fiables. Per exemple, el termini d’execució que es fixa és de 12 anys i creiem que això és impossible d’assegurar. En primer lloc, perquè no tota la inversió que es farà serà de fons públic. Hi ha una part important que es durà a terme amb inversió privada i aquesta no es pot concretar amb dates de realització, per tant existeix un problema d’abast pressupostari.

D’altra banda el planejament del parc dels Tres Turons també pot fer modificar una part d’aquest PERI, doncs és una zona limítrof. Però no només per això, sino també perquè si es pretén tirar endavant també amb aquest projecte en aquesta legislatura, d’on sortirà el pressupost per fer les dues coses alhora?

Aquests elements principalment podrien produïr un efecte molt negatiu, sobre aquelles persones que poden veure com la seva vivenda queda afectada i durant molts anys no podran resoldre la situació, doncs l’afectació no es durà a terme. I aquest fet, ja vaig comentar-lo jo personalment en una reunió amb els responsables de l’Agència de Promoció del Carmel i Entorns.

A tot això hem d’afegir que en tot el transcurs del procés informatiu, mai ens hem pronunciat respecte a la intenció de vot, entre altres coses, perquè calia estudiar a fons el document definitiu, document que es va lliurar als regidors dels grups municipals fa només dues setmanes. Per tant la informació ha vingut a tongades, però jo personalment no faré cap queixa expressa al respecte.

El que en cap cas és tolerable, és el fet de que es banalitzi sobre l’actuació dels consellers de districte d’ERC ni dels regidors municipals del mateix grup, doncs la informació s’ha emprat de forma correcte i fluïda entre el districte i la casa gran. I encara molt menys que un projecte revocat de forma legítima i argumentada sigui objecte de crítica destructiva per part del govern municipal. En qualsevol cas, crec que es millor que facin crítica de portes endins i revisin quina mena de relació tenen els dos socis del govern l’un envers l’altre.

També cal que no llencin les campanes al vol abans d’hora, perquè durant tota la setmana hem estat llegint a la premsa, el PERI del Carmel a doble pàgina, com si ja es donés per fet, enlloc de preocupar-se seriosament per arribar a acords que no han estat mai tancats. Per cert, és des de la premsa que molts veïns han descobert la seva immediata afectació i això és tenir molt poca sensibilitat. Si no ho volien fer públic encara, doncs no haver-ho fet tampoc a la premsa.

Recordar també, que ERC va decidir no formar part del govern municipal després de les eleccions i per tant els canals de comunicació són diferents dels d’abans. S’ha donat per fet que ERC votaria a favor d’un tema, sobre el qual mai ens hem pronunciat en aquest sentit i per tant la decisió és legítima i pensada de cara a asolir un PERI del Carmel que garanteixi la inversió (municipal, privada, Generalitat, estat), els terminis i la qualitat de vida de totes les pesones del barri, també de les afectades.

Els arguments són prou clars i la solució per desencallar la situació possible. Crec que tots plegats hem de continuar esforçant-nos en adreçar la situació i fer que les reformes del barri del Carmel arribin i arribin bé.

Carregar contra un dels tres partits que s’hi han oposat al projecte és buscar un responsable fóra quan la responsabilitat és a dins. I això és senzillament una reacció patètica que espero que en un futur immediat canviï.

Per últim i això ja és personal. Quan algú diu “quin sentit té ser conseller de districte i no poder influir dins del seu propi grup municipal”, hauria de tenir en compte dues coses: la primera és que el que no faré mai com a conseller de districte és deixar-me influir per la opinió del govern municipal i la segona és que tenim poca memòria perquè fa només dos mesos i mig ERC va votar a favor del PAD i crec que l'opinió dels dos consellers de districte va influir i molt en aquesta decisió.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona l'actuació d'esquerra. El que ja no és justificable és que el govern municipal no s'assebenti de res i faci declaracions públiques dient que tot son reaccions polítiques i que passat el 9 de març ja s'aprovarà tot sense cap canvi.

Pere Nieto ha dit...

Jordi, començaré pel final. És evident que respecto la vostra tasca, ho he dit diversos cops. Però em sembla que és difícil entendre que la gent que participa del procés de debat no tingui la veu a l'hora de prendre la decisió. Ha estat una decisió estratègica i no urbanísitca i això és clar. De fet el comentari de l'albert ho corrobora. Podem parlar d'errors en el procés i de que no és oportú fer una roda de premsa del govern abans d'aprovar un pla, ho parlem, però el barri del carmel hauria d'estar per davant d'aquesta picabaralla. En els teus arguments t'oblides d'alguna cosa. No expliques que heu participat de dues sessions plenàries de la comissió de seguiiment de l'AERI i que no vau expressar cap problema. T'oblides que us vau reunir amb l'Agència del Carmel per aclarir coses. T'oblides que vam oferir al regidor repsonsable d'aquest tema reunions per parlar i que no s'ha volgut. Si el que dius avui a l'article ho haguessis expressat abans de la votació entendria que són arguments, ara entenc que són justificacions, sols s'ha plantejat el tema de Tres Turons, però també ets conscient que serà un projecte dur i que l'objectiu d'aquest mandat és tenir el planejament acabat. I el que et deia al principi, estic segur que aportaré moltes coses positives a Horta-Guinardó, però en aquest tema crec que no ha estat coherent la vostra postura. Insisteixo creure en la participació també és expressar davant de la comissió les vostres opinions i no reservar-vos el vot i les opinions pel dia de la votació.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Bé Pere, només alguns matissos.
El primer és que, tal com he comentat abans a l'escrit, en la reunió de l'Agència de Promoció del Carmel ja vaig expressar la meva preocupació pel tema de les afectacions a llarg termini. El fet de que la reunió es fes en un ambient de cordialitat (com procuro que siguin sempre les reunions) no significa que no hi haguéssin discrepàncies en algun aspecte.
En segon lloc, l'estratègia no ha tingut pas el paper principal en aquesta decisió i l'opinió de l'Albert no pot corroborar res, doncs d'entrada no sé si el conec o no i per tant és una opinió d'espectador i no pas de part implicada en la decisió d'ERC.
Crec que al final el barri del Carmel tindrà la reforma que necessita i serà aviat, segur. Pose-m'hi el fil a l'agulla i deixem-nos d'estratègies (que tots en tenim, vosaltres també). Estratègies que a la gent no l'interessen gens. Encara que sembli increïble per a vosaltres, també hi ha gent que agraeix d'entrada que el PERI no tiri endavant fins que no s'esclareixin alguns dubtes.

Anònim ha dit...

Em costa d'entendre com el govern municipal tira endavant un projecte tan important com aquest sense haver-se assegurat prèviament que tindrà la majoria suficient per aprovar-lo.

Marc

Anònim ha dit...

Hi havia un parell de comentaris de veins del Carmel que ha estat eliminats.

Que pasa, no t'agradaven?

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Anònim, segur que t'has confòs. En aquest bloc només s'esborren els comentaris on apareix un llenguatge inadequat o els que fan publicitat. En gairebé un any de bloc, només he esborrat un comentari i ha estat perquè es tractava de publicitat. Els comentaris als que et refereixes els trobaràs al bloc d'en Pere Nieto. Et prego que la propera vegada qua hagis de llençar una acusació, facis un exercici de memòria.

Anònim ha dit...

Hay millones de razones para decir no a la reforma del Carmel. En primer lugar por que pretenden derribar 1000 viviendas por tres perras, que no infraviviendas como se las ha calificado. Casas y casitas con huerto, pequeños jardines con bellas flores y frutales, edificios recién rehabilitados y todos ellos tienen en común que no superan los tres pisos de altura y poseen terreno no edificado colindante. Os invito a pasear por Bernat Bransi, Conca de Tremp, Llobregós, Hortal, Pasarell, Alguer (un paraiso de casitas con frutales), Fastenrath, Calderón de la Barca. Y no os perdais las vistas, son espectaculares. Y encima solo van a construir un 0,7 por ciento de vivienda de protección oficial, el resto de reparte entre parques y jardines, dotaciones y como no, el sector privado.

Como afectado y vecino del Carmelo que ha conocido la noticia a través de la prensa, estoy indignado. Yo pago el ibi, el irpf y la hipoteca, no el ayuntamiento. Este ente decide especular con nuestros pisos y ni siquiera tenemos derecho a estar informados. Y otro tema sangrante es la indemnización que se cobra por el piso afectado, es un precio indigno, injusto tal y como denuncian las víctimas afectadas por procesos urbanísticos en toda Barcelona, La Clota, El Coll, Tres Turons, Torré Baró, etc.

Basta ya de especular con nuestros pisos, con nuestra vida, con nuestra familia.

Anònim ha dit...

La meva parella i jo, 25 i 33 anys respectivament… Hem aconseguit una hipoteca! Per desgracia, dues setmanes més tard de l’endeutament de per vida, ens assabentem que la nostra casa pot estar afectada pel Pla de Reordenament de El Carmel.
Durant aquestes dues setmanes, hem intentat que algú ens informes de quina és la situació i, de la mateixa forma que a la resta d’associacions de veïns, no hem aconseguit mes que un aterridor silenci administratiu, silenci encapçalat per la Sra. Elsa Blasco, que ja s’ha presentat pel consistori amb el pla salvador. I els veïns, ni idea.
Si us plau, que algú em digui si puc iniciar la meva vida en aquella casa, començar a gastar diners i il•lusions, o si simplement he de sentar-me als porxos de casa meva a esperar el desnonament.

Fa 15 dies que he fet aquesta compra (pg. font de la Mulassa) i sembla que entre dins d'aquest pla de remodelació. Hem demanat un premis d'obres t2 el dilluns 14 i quina és la meva sorpresa quan els veïns venen a rebrem i no per donar-me la venvinguda sino per advertir-me del que passa.

només doenu-me solucions ràpides, dolentes o bones per mi, però ràpides.

com es nota que cap de les vostres vides estan dins d'aquests sectors.

thais bové talls21@msn.com