dijous, 8 de juliol del 2010

Violència i irresponsabilitat

Crònica dels fets segons testimonis directes:

Dimecres al vespre, després de la classificació de la selecció estatal per a la final del mundial de futbol, es van produir uns incidents greus al barri del Carmel.
Darrerament, arran de la iniciativa d’alguns aficionats de la selecció, un grup de persones es reuneixen per a celebrar les victòries del seu equip al carrer Dante amb Rambla del Carmel; un lloc que ells anomenen la “Nueva Fuente de España en el Carmelo”. Fins i tot han creat un grup de Facebook per a comunicar-se. Fins aquí, res a dir. Un pot no compartir els sentiments però alhora toca respectar-los.

El cas és que en acabar el partit contra la selecció d’Alemanya, aquest grup d’aficionats va anar una vegada més a celebrar la victòria a aquest punt del barri del Carmel. Al cap de poca estona van decidir tallar el tràfic en aquest punt aprofitant unes tanques que hi ha disposades en aquella ubicació per a donar servei als actes de la festa major del barri, que s’està celebrant aquests dies. Repetint les escenes del post partit contra Paraguai, van increpar als vehicles que passaven per allà. Els que no toquen la botzina i rendeixen homenatge passant per sota la bandera (algunes banderes amb el pollastre), no poden passar. Alguns conductors accedeixen, altres responen a la provocació i hi ha alguns incidents.

El testimoni d’un veí assegura que a les 10.35 va avisar a la Guàrdia Urbana del que estava passant i, cap a les 11.10 apareix una patrulla. Aquesta s’atura uns metres més amunt del lloc on eren els “celebradors” per analitzar la situació. Aleshores un grup de brètols agafa més tanques i avancen direcció als agents i planten la tanca de manera desafiant. La patrulla, en aquell moment, es trasllada a una altra ubicació.

Mentrestant arriba un autobús de la línia NH4 al qual no es permet passar. Una part del grup assalta l’autobus, forceja i agredeix a algun dels passatgers, prenen els extintors i es posen a jugar amb ells al carrer. Alhora uns altres joves colpegen el frontal de l’autobus amb una de les tanques. El conductor de l’autobus intenta maniobrar per sortir del lloc, però no ho aconsegueix.

A les 11.20 arriben 2 furgons de la Guàrdia Urbana amb uns 14 agents i s’aturen prop de l’autobús. Aleshores el grup d’aficionats, entre 70 ó 80 segons els testimonis, tiren carrer Dante amunt destrossant mobiliari urbà, fent trencadisses amb pedres a les oficines de La Caixa i de la Caixa Penedès. Allà mateix forcen la porta d’una sabateria i un grup considerable assalta i saqueja la sabateria. La Guàrdia Urbana intervé cap a la 1.00 de la nit, quan el grup ja s’ha dispersat. Els brètols van estar una hora i mitja fent el que van voler.

Antecedents:

Just el dia abans, dimarts, en el transcurs de l’audiència pública que es fa després del Plenari de Districte, un veí va intervenir per avisar del que estava passant darrerament en aquell punt. Va denunciar els fets que es van produir després del partit contra Paraguai i que van arribar només fins al punt d’aturar vehicles per “fer rendir homenatge a la bandera”. També va dir que tot i que va trucar diversos cops al 092, no va veure cap patrulla en el lloc dels fets durant tot el temps que va durar l’espectacle.

L’intendent de la Guàrdia Urbana del districte va respondre dient que se sentia indignat pel fet que posés en dubte el posicionament de la GU en comparació amb els Mossos d’Esquadra pel que fa als sentiments nacionals, agafant una part de la intervenció del veí. També va assegurar que la incidència es va passar a Mossos d’Esquadra, que sí van anar al lloc dels fets.

En resposta a la petició del veí que assegurava que dimecres es podien repetir els fets si la selecció estatal guanyava, l’intendent va garantir que tenien identificades a les persones assistents a aquest punt i que posarien els mitjans necessaris per evitar incidents.

Anàlisi personal:

1) Sembla evident que l’avís del veí i els fets dels dies anteriors no van servir perquè els responsables de seguretat del districte s’ho prenguessin prou seriosament i prova d’això és el fet que en el moment d’iniciar-se els incidents allà no hi havia cap agent policial. Un cop van arribar la situació ja era molt complicada i, a més, van optar per no intervenir tot i que els incidents potser s’ho mereixien. No fer una actuació preventiva ha estat una irresponsabilitat dels responsables de seguretat.

2) No he vist a la premsa cap article en referència a uns incidents que, si haguessin estat en un altre barri de la ciutat o per altre motiu, segur que algú se n’hagués fet ressò. Només s’ha dit alguna cosa de la plaça d’Espanya, la plaça d’Artós, on sí hi va haver detinguts. Si algú té constància de la notícia en algun diari o altre mitjà, si us plau que ho esmenti en un comentari.

3) Algunes persones organitzadores s’han desmarcat dels actes vandàlics però han repetit la convocatòria per a diumenge si la selecció guanya la final. Alguns comentaris fets al Facebook són: “hoy asido un dia grande pero lo que no gusta es destrozar las tiendas de dante pero el domingo repetimos sin violencia ok gracias a todos por venir”; o “La que habeis liado en la fuente de España, pero ni los mossos se atrevían a deciros algo, jajajajaja VIVA ESPAÑA y EL CARMELO”. És una irresponsabilitat tornar a convocar a les mateixes persones i al mateix lloc després del que va passar dimecres. D’aquesta organització qui pot garantir que no es repetiran els fets o fins i tot que passi alguna cosa més greu?

4) L’Ajuntament de Barcelona ha decidit muntar una pantalla gegant en un punt de la ciutat per a veure en directe la final del mundial. Aquesta és una irresponsabilitat majúscula de la institució municipal. Més enllà del dret a celebrar que té tothom, tingui els sentiments que tingui, la final de la selecció estatal té una connotació política innegable en un moment en què una gran part de la ciutadania de Catalunya mira amb recel l’estat espanyol, fruit de la retallada del TC contra l’Estatut. Justament el dia abans, dissabte, la ciutat acollirà una manifestació massiva, que compta amb un suport molt ampli de la ciutadania, la societat civil i els partits polítics i que avançarà darrera d’un lema que diu “som una nació, nosaltres decidim”. Muntar una pantalla gegant en un espai públic de la capital del país al dia següent no em sembla coherent des d’un punt de vista polític (cal tenir en compte que la setmana passada aquest mateix ajuntament va aprovar una declaració institucional molt contundent contra la sentència del TC). Però serà una irresponsabilitat perquè l’ambient està caldejat i hi haurà pau i respecte mentre no hi hagi extrems que es manifestin de forma exaltada. Habitualment les fites esportives d’ampli interès acostumen a anar associades a disturbis (també passa quan guanya el Barça), però els sentiments tan contraposats poden fer que aquests disturbis vagin lligats a una connotació política més marcada.

5) Per últim, un prec personal. Diumenge a la nit espero que es desconvoqui la celebració al barri del Carmel per part dels organitzadors i, en tot cas, espero i desitjo que hi hagi un dispositiu de seguretat que garanteixi l’ordre si hi ha celebració. Justament diumenge a la nit, coincidint amb els horaris hi haurà el castell de focs artificials de la festa major del barri del Carmel i no cal dir que hi haurà molta gent, famílies senceres, en aquell mateix lloc. No la cagueu dos cops seguits, si us plau.

Us deso unes quantes imatges cedides per un testimoni dels fets i veí.











3 comentaris:

oriol ballester ha dit...

S'ha d'anar amb cura amb aquests grups radicals incontrolats. Poden celebrar el que vulguin però deixant la gent en pau.
D'altra banda, el fet de posar una pantalla gegant és de molt mal gust.

Anònim ha dit...

Una verguenza. la guardia urbana y el ayuntamiento no hacen nada y hace dias que esto pasa. Paso del futbol. espero españa no gane y nos ahorraremos todo esto.

Ramon Freixes ha dit...

Jordi, et felicito per fer-nos saber amb tanta precisió aquests fets que ignorava. Entre tots hem de fer un país millor. En un país lliure la gent jove de tots els barris segur que tindrà més oportunitats i la policia actuarà per frenar aquells que no sàpiguen respectar la llibertat i la convivència.
Salutacions!
Ramon