dimarts, 12 d’abril del 2011

10A, moltes emocions

Ahir vam escriure  una pàgina de la historia d’aquest país; jo no en tinc cap dubte. Més enllà del resultat, com era d’esperar favorable a la independència de Catalunya de forma aclaparadora, es van superar totes les previsions de participació que finalment ha estat del 21,37% sobre el cens.
Podem comparar amb altres resultats. El referèndum per la Diagonal va registrar un 12,2%, els vots que van fer alcalde Hereu un 14,8% o els vots aconseguits per totes les forces independentistes a les darreres eleccions al Parlament 6,4%. Les dades comparades deixen ben clar que la independència interessa als barcelonins i barcelonines.
Però les dades ja són prou conegudes per tothom. Avui vull fer-vos 5 cèntims sobre la meva experiència personal en el dia d’ahir.  Jo vaig tenir la sort de ser tot el dia a la plaça Eivissa, la plaça major d’Horta, la meva plaça. El dia va ser llarg i intens, tant que al final se’m va fer curt. Ben acompanyat per l’Àngels, el Francesc, la Josefina, el Joan, la Teresa, el Rafel i l’Emili (que va venir de Lloret de Mar), vam obrir el col·legi electoral puntualment a les 9 del matí, sense cap mena d’incidència.
A partir d’aquest moment tot van ser sensacions positives. A les 11 del matí vam rebre la visita d’en Manel Cuyàs del diari Avui que ens esmentat en el seu article. A partir d’aquest moment ja no ens vam poder aixecar de la cadira fins passats dos quarts de tres. Va ser un no parar d’introduir vots a les urnes.
Jo he estat en diversos processos electorals i la veritat és que mai abans havia experimentat les emocions d’ahir. Hi havia persones que veritablement s’emocionaven a l’endinsar la butlleta a l’urna. Vaig recollir vots de nois i noies de 16 anys que han tingut la sort de votar per primer cop i fer-ho per la independència de Catalunya; també vaig recollir vot de persones d’avançada edat, el més gran tenia ja 89 anys. Diverses persones van haver de tornar a casa a buscar el certificat d’empadronament perquè en el seu document d’identitat figurava un domicili a fora de Barcelona. Vam enviar un fedatari a recollir el vot a una persona amb moltes limitacions de mobilitat. Joves que venien amb crosses a votar.  Algunes persones que havien votat de forma anticipada i no n’estaven segures que aquell vot fos bo. D’altres que volien assegurar-se que el seu vot anticipat s’havia registrat correctament. I també vam recollir el vot a molts veïns i veïnes de tota la vida i que ens coneixien tant a l’Àngels com a mi.
Finalment vam recollir 572 vots i vaig tenir la sensació de rebre 572 vegades el reconeixement a la feina que estàvem fent allà. En molts casos ens agraïen que fóssim allà recollint-los el vot, mentre nosaltres els agraíem que vinguessin a votar.
El sistema informàtic va funcionar amb total precisió. No es va penjar en cap moment i detectava tots els vots que hagueren estat duplicats de no ser pel sistema. El rigor de la consulta no es pot posar en dubte de cap manera. Més aviat hem perdut vots per no disposar de documents justificants del padró. Vam tancar el col·legi a les 8 puntualment i encara es van escapar uns 15 ó 20 vots de persones que van arribar tard.
Després d’enviar les dades de participació vam anar cap als Lluïsos d’Horta per a fer el recompte. Un cop ens vam trobar amb la resta de voluntaris que comptaven les paperetes de la resta d’urnes les emocions anaven aflorant. Encara no teníem la dada de la participació, però en l’ambient es respirava que havíem aconseguit alguna cosa molt important. I mentre hi érem es va confirmar que més d’un 21% de la ciutadania havia votat. Les abraçades van ser moltes i molt sinceres. Vam començar el dia amb la sensació que faríem alguna cosa molt gran i el vam acabar confirmant que ho havíem aconseguit. Totes les previsions havien estat superades. Uns quants encara vam tenir forces per anar a abraçar molts més companys i companyes de la resta de la ciutat a la seu central ubicada a la Rambla de Santa Mònica.
Després de mesos col·laborant, a estones més intensament i a estones menys, he volgut ser en primera línia recollint el vot dels hortencs i hortenques i ho he fet amb molt de gust. Han estat moltes, moltes emocions. Per la part que em toca avui he de donar 572 gràcies, una per cada vot recollit a la plaça Eivissa.