dimecres, 18 de maig del 2011

Mobilització sorpresa abans del 22M

La Plataforma Democràcia Real Ja ha iniciat un seguit de mobilitzacions arreu de l’estat per reivindicar canvis en el sistema democràtic. Aquesta mobilització va dirigida contra el sistema econòmic, els partits dependents del sistema bancari i, atenció, els sindicats. Que la gent protesti contra les entitats financeres o els partits polítics és un fet més habitual, però els sindicats són la novetat. Aquests ja són vistos per un sector de la societat com uns apoltronats més.

Però no vull entrar a valorar quina part de raó tenen o no. El que, de moment, m’atreveixo a valorar és la capacitat de convocatòria d’aquest moviment. En els darrers mesos hem vist com les xarxes socials han estat el punt de trobada de convocatòries en els processos de canvi a Egipte, Líbia, Tunísia,... i els resultats estan a la vista; 2 presidents dimitits i un tercer que ha optat per la lluita armada per a mantenir-se en el poder.
La primera diferència que veig entre aquests processos al nord d’Àfrica i el que ha endegat a diverses ciutats de l’estat espanyol, inclosa Barcelona, és que en els primers l’objectiu ha estat clar i ben definit: tombar el règim de govern. Mentre que en el procés de Democràcia Real Ja l’objectiu és més inconcret. Es reclama canviar el sistema, però sense tenir molt clar quin sistema es vol proposar. De fet, la improvisació de la mobilització ha fet que gent molt diversa s’aplegui en uns punts de convocatòria sense organització pel que fa a l’estructura i el lideratge. Tot s’improvisa i només hi ha una directriu de romandre en acampada en aquests punts fins que es comencin a perfilar uns canvis, que tampoc no s’han concretat.

Trobo molt sorprenent però que, malgrat no hi ha un objectiu clar i definit més enllà d’exterioritzar el descontentament per la situació de crisi i la manca de resposta, hi ha molta gent que ha optat per acudir a la crida. Especialment rellevant és l’èxit, primer de les manifestacions que es van produir diumenge en diverses ciutats simultàniament, i avui de la convocatòria a la plaça del Sol de Madrid amb milers de persones. A la plaça de Catalunya, de moment són uns centenars.

Caldrà veure si aquest moviment s’estructura d’alguna manera, perquè el funcionament assembleari que s’ha vist fins ara pot impedir un funcionament àgil i resolutiu. Caldrà veure com reaccionaran les administracions (si hi haurà desallotjaments o no). Caldrà veure si es fixen uns objectius a negociar o simplement aquest moviment esdevé un avís del que podria arribar a passar si no es prenen mesures des de les administracions de govern.

El que s’està demostrant és que hi ha una insatisfacció i una preocupació que va en augment entre la ciutadania, especialment entre uns joves que veuen com poden ser la primera generació que pot tenir menys oportunitats que els seus progenitors en molt de temps.

Caldrà estar atents a l’evolució. Pot arribar a implicar algun canvi important aquesta mobilització? Pot mantenir-se de forma sostinguda durant molts dies? Hi haurà alguna declaració al respecte per part dels màxims dirigents polítics? Ho esbrinarem en els propers dies.

Aquests són alguns dels hashtags utilitzats a Twitter: #democraciarealja #democraciarealya #acampadabcn #acampadasol #spanishrevolution #nonosvamos

Enllaços web:
http://democraciarealjabarcelona.blogspot.com/
www.democraciarealya.es
acampadabcn.wordpress.com

També us deixo aquests enllaços de vídeo:
http://www.youtube.com/watch?v=ar2nmOQZEjw&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=Vuiqs1w8aR8&feature=youtube_gdata_player
http://www.youtube.com/watch?v=UjiDEiHXEhQ&feature=youtu.be

3 comentaris:

David ha dit...

Estaria molt bé visitar una de les pàgines que es cita a l'article (democraciarealya.es) i llegir el comunicat de premsa del 17/05 per entendre d'una vegada que "Democracia real ya" no té res a veure amb les acampades (convocades per ciutadans independents). Aquesta organització només te relació amb la manifestació del diumenge 15 de maig. A veure si ho comencem a entendre i parar de informar erroniament, tant per internet com en els mitjans de comunicació tradicionals.
Salut.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

No he entrat a valorar ni el com, ni el per què, ni el qui. Només el fet rellevant que una mobilització ciutadana no estructurada te un èxit de participació notable. I, per descomptat, cap a on pot anar. Democracia Real Ya ha estat el detonant del moviment i, tot i que no ha convocat expressament les acampades, els dona suport

David ha dit...

Sí, estic d'acord amb el que comentes, s'ajusta perfectament a la realitat. "Democracia real ya" ha estat el detonant amb la manifestació del diumenge, i sí, dona suport a les acampades però no s'hi presenta, i tampoc entraré a valorar aquesta decisió. Però a l'article es fa entendre que des de Democracia real ya només protesten però no proposen, però a la seva web també hi ha el manifest a on sí que proposen. En canvi, a les acampades s'han redactat (i s'està fent encara) diversos manifests diferents perquè a l'assamblea no s'ha estat d'acord amb el de DRY. Tot i ser un detonant, s'ha de desvincular totalment. Són dos esdeveniments diferenciats d'una mateixa història, i a l'article no sembla que sigui així. Gràcies per l'atenció.
Salut.