diumenge, 1 de maig del 2011

Unitat per Barcelona, guanyem el carrer




Tal com vaig avançar a l’inici de la pre campanya, la coalició d’Unitat per Barcelona (Esquerra + Reagrupament + Democràcia Catalana) vam apostar per fer una campanya diferent a les habituals.

Normalment les campanyes tenen molta imatge en forma de cartells, tanques, busos i molta visita exprés a equipaments, barris, festes, etcètera; però gairebé mai parem atenció a conèixer en profunditat què és el que la pensa la ciutadania; quines són les seves principals queixes? Quines idees o propostes tenen? Què els preocupa?

Més enllà de les dades obtingudes a través d’enquestes fetes a partir d’una mostra, hi ha una altra manera de fer, amb un recorregut més llarg, que és dedicar-hi un temps a parlar amb cada persona. I aquest és el camí que hem triat.

El 17 de març vam començar una campanya d’escolta de gran abast i hem constatat que la gent de Barcelona te moltes ganes de poder expressar la seva opinió, de fer preguntes i de rebre respostes. Això es contradiu amb el concepte de desafecció política que hom dona per instaurat. Si be és cert que ficar a tots els polítics en el mateix cabàs és un fet habitual, també és cert que quan atures el temps, oblides les presses, i hi dediques un temps a escoltar i xerrar de forma cordial i distesa el resultat és sorprenent i positiu. Si tot això ho adobem amb unes pastes, uns sucs i regalem una estelada a canvi d’una idea o una proposta, la dinàmica que es genera en aquests espais és de molta empatia.

Des del 17 de març ja hem parlat amb més de 20.000 persones de tota mena i hem gestionat prop de 4.000 respostes a les qüestions que ens han plantejat. Això significa un esforç humà important tant en l’atenció ciutadana com en la mecànica per poder donar resposta a tothom. Però francament, a la vista del resultat, paga la pena.