diumenge, 9 d’octubre del 2011

Can Mora, un exemple de mala praxi en urbanisme

Que una escola, sigui privada o no, tiri endavant un projecte de poliesportiu no hauria de ser, a primera vista, un tema per a posicionar-se en contra. Atesa la manca de pavellons esportius a la ciutat i atesa la poca importància que l’ajuntament actual i passat hi donen a aquesta mancança, qualsevol iniciativa privada ha de ser benvinguda. Ara bé, hi ha línies i formes de fer que, si més no, fan aixecar sospites. Aquest és el cas de la MPGM duta a terme als límits de la finca de Can Mora, a tocar del Parc Güell, al barri del Carmel .

El novembre de l‘any passat vam haver de votar, en el districte d’Horta-Guinardó, una modificació dels límits d’expropiació de la finca de Can Mora amb el carrer de Portell. La superfície a expropiar es mantenia, però la línia es va modificar deixant un punt del carrer de Portell amb una amplada inferior als 15m que fixa el PGM de 1976. En aquell moment no es va donar cap explicació al respecte ni tampoc ens van expressar les intencions de l’aleshores propietari de la finca, el Banc Sabadell.

El resultat d’aquella votació va ser una aprovació amb els vots favorables de l’aleshores govern municipal (PSC+ICV), l’abstenció de CiU+PP i el vot en contra d’ERC, que ja vam deixar ben clar que el vot contrari responia a la manca de justificació i al fet que hi veiem alguna cosa amagada que no ens agradava gens.
Ara, 10 mesos més tard, en el darrer ple municipal vam votar una Pla Especial Urbanístic perquè l’Escola Virolai, nova propietària de la parcel·la de la finca que va ser objecte de modificació, pugui tirar endavant un projecte de poliesportiu i pàrquing de 120 places d’iniciativa privada.
Això ens confirma les nostres sospites. La seqüència és clara:
1) Acord municipal per modificar el PGM i permetre generar un espai suficient per al desenvolupament del Poliesportiu en la parcel·la afectada
2) Adquisició de l’Escola Virolai de la parcel·la en qüestió al seu anterior propietari, el Banc Sabadell
3) Presentació del projecte de poliesportiu i pàrquing privats
En resum, 2 privats que surten beneficiats (el Banc Sabadell que en treu profit d’una venda i l’Escola Virolai que pot tirar endavant  un projecte) i una ciutat que no en rep res a canvi. Perquè aquesta és la qüestió: què en treu la ciutat i la seva ciutadania d’aquesta modificació de PGM que ha afavorit a 2 privats? La nova regidora, Francina Vila, no va saber respondre a aquesta pregunta. L’únic argument va ser que el poliesportiu impulsat per l’Escola Virolai seria beneficiós per al barri (sic), pobre resposta a la pregunta plantejada. Del darrer equip de govern només vam obtenir aprovació del projecte i el silenci, per si un cas.
El resultat de la votació va ser l’aprovació del PEU de Poliesportiu i pàrquing, amb el vot favorable de tots els grups excepte ERC+Rcat+Dcat que vam votar en contra, una vegada més.


Si observeu la gràfica es pot apreciar quina era la part afectada inicialment (la delimitada amb blau), quina ha estat la part finalment afectada per incorporar al vial del carrer Portell (en vermell), la finca que ha adquirit l’Escola Virolai (en groc) i l’espai que la modificació de PGM ha permès recuperar per a la parcel·la de manera que es generés prou espai per al projecte de poliesportiu i pàrquing privats (triangle groc que queda dins la zona delimitada en blau) i sense la qual el projecte no hagués estat viable.
A tot això cal afegir que aquest equipament amb un pàrquing de 120 places agreujarà els problemes de mobilitat ja existents en aquest carrer.  Una zona no acabada d’urbanitzar, amb la pressió que actualment pateix dels autocars de l’escola Virolai. I tot això, sense un estudi de mobilitat.
Un projecte aprovat amb la inèrcia generada per l’anterior govern municipal, sense que el nou govern hagi parat l’atenció que requereix. De moment, en urbanisme, res no canvia. Mesures urbanístiques que beneficien als privats, a canvi de res? Això fa mala pinta, la veritat.

3 comentaris:

Cesc ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Jordi Coronas i Martorell ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Jordi,un veritable escandol!!!
Que ningú esta fent res???!!!