dimarts, 6 de desembre del 2011

Cap a on va la Barcelona de CiU? (primera part)


Ja ha passat prou temps per a fer una valoració del nou govern de la ciutat de Barcelona. I la veritat és que gairebé 7 mesos després d’haver guanyat les eleccions, l’equip de Xavier Trias no ha donat mostres de gaire iniciatives. Tret del projecte de les Portes de Collserola, encara per definir, no es visualitza cap moviment pel que fa a inversions a la ciutat.
D’altra banda CiU ha optat per l’aritmètica ràpida i per això ha pactat el pressupost del 2012 amb el PP. Un pressupost que no serà gens positiu per a la gent d’aquesta ciutat que pel que sembla ens aboca a un imminent acord de govern CiU+PP amb el que això pot representar per a la capital de Catalunya.
El darrer ple de districte a Horta-Guinardó va ser una bona mostra del que previsiblement ens espera a la ciutat i també al nostre districte. En el debat del pressupost, el grup municipal d’Unitat per Barcelona (ERC-Rcat-Dcat) vam evidenciar les discrepàncies i vam deixar clar perquè hi votem en contra.
Per començar el pacte amb el PP ha exclòs la resta de forces a poder participar del debat pressupostari. Aquesta ha estat una condició imposada pels populars que han demostrat, una vegada més, que són una força excloent. El nostre grup municipal va demanar que es fes un acord ampli i de consens perquè pensem que és el millor per a la ciutat en un moment de crisi com l’actual.
Som una de les ciutats més sanejades i, en aquest context, això hauria de permetre endeutar-nos moderadament per poder aplicar polítiques i mesures que ens ajudin a sortir d’aquesta crisi donant suport a les persones que més ho necessiten i no carregant més les despeses i les taxes que ja han d’abonar. Curiosament el pressupost de Barcelona creix en un 3% i per contra la inversió cau un 43%.
El pacte amb el PP fa que el pressupost vagi més en la línia de ciutats com Madrid, que acumulen un deute que és 6 cops el de la capital catalana i representa gairebé el 25% del deute de totes les ciutats de l’estat. Amb aquest pressupost tindrem més deute, més dèficit i menys inversió.
El gran argument és que la partida de serveis socials puja i és cert, però tota la resta cau. Aquest increment en partides socials es podia haver fet amb el suport de totes les forces del consistori, però el pacte amb el PP fa que es rebaixin partides com les d’acollida a la immigració en un 6%, la d’habitatge social en un 27%, la de promoció econòmica internacional en un 13%, la de política lingüística en un 3%, la de cultura popular en un 4%, el foment de l’esport de base en un 15% i la de medi ambient en un 20%, entre d’altres.
Un altre argument, aquesta medalla se la penja el PP, és la congelació de l’IBI. Aquest impost precisament representa el 61% dels tributs municipals i el 43% dels ingressos propis de l’ajuntament. Congelar l’IBI limita clarament els ingressos municipals i estem parlant d’un impost que es basa en la redistribució de la riquesa, és a dir, que qui més propietats te, més paga. Per contra s’apujarà el transport públic en un 10% i, a més, aquest augment anirà acompanyat d’una retallada en el servei. Francament, prefereixo que m’incrementin l’IBI l’equivalent a l’IPC i s’apugi menys el preu del transport públic.
I pel que fa al districte? El capítol VI corresponent a les inversions ha posposat la seva aprovació fins al mes de març i no s’han volgut donar xifres. No obstant, si ens fixem en les dades facilitades pel govern en l’aprovació inicial del pressupost, Horta-Guinardó passa dels 3,5 milions d’euros en inversions el 2011 a només 0,5 milions en el 2012. Una reducció del 85%!!! És evident que entre l’aprovació inicial i la definitiva aquesta xifra no pot variar gaire i aquesta és una dada que s’ha volgut ocultar des de la regidoria.
Horta-Guinardó va perdent pes en despesa sobre la resta de la ciutat. El 2010 va ser de l’1,49%, el 2011 l’1,29 i per al 2012 serà de l’1,11%. Per tant, anem perdent roba a cada bugada i any rere any es redueix el nivell d’inversió al nostre districte.

Però de tot plegat el que més em preocupa és l’actitud del govern municipal, especialment en el cas que em toca de més a prop, que és el districte d’Horta-Guinardó. Però per avui crec que l’article ja és prou llarg, així que properament us faré un segon lliurament on parlaré de la meva percepció personal del que ens espera.

1 comentari:

Anònim ha dit...

És indignant el que CiU i PP han fet als pressupostos. I és que ja se sap, són de dretes i creuen que és millor un país amb uns quants rics i molts pobres, que un on tothom sigui més o menys igual. Doncs mireu, votants de CiU, això és el que toca per votar-los, si sou rics, us entenc (tot i que no ho comparteixo), si no ho sou, no ho puc entendre. Jo vull una societat justa i equilibrada, el mateix que vol l'esquerra.

Alba