divendres, 13 de gener del 2012

I després de la carta als Reis, ara la carta al PAD


Fa pocs dies vam encetar l’any i vam cloure les festes nadalenques i les vacances escolars que hi van associades, amb l’arribada dels Reis Mags. Uns Reis que reben les cartes dels nens i nenes amb els seus desitjos. Peticions de tota mena i llistes de regals, algunes llarguíssimes perquè els més petits de les cases habitualment demanen tot allò que els agradaria tenir. Després, habitualment amb bon criteri, els Reis prioritzen aquells regals que consideren més apropiats i també s’ajusten més a l’economia del moment. Deuen ser uns Reis Republicans aquests.

Tot just ara comença el procés de participació del PAD a Horta-Guinardó. Hem tingut que esperar 8 mesos des de la presa de possessió del nou govern municipal per encetar un procés que hauria d’haver començat a la tardor.

Aquest és el moment en què les persones i entitats del districte fan la seva “carta” particular, amb aquelles peticions que creuen necessàries per als seus barris o per a la seva qualitat de vida. Però vet aquí, que el govern de CiU vol incorporar un formalisme nou al procés i pretén associar una partida pressupostària a cada proposta del PAD.

Aquesta mesura és senzillament impossible de complir. Hi ha propostes del PAD que dependran de partides pressupostàries que depenen d’altres administracions supramunicipals, com la Generalitat de Catalunya i hi ha d’altres que faran referència a un projecte sense concretar el seu abast i, per tant, no es podrà pressupostar. O algú es pensa que el PAD serà un document amb un nivell de precisió quirúrgica quan dependrà dels pressupostos de tots els anys de mandat municipal i, per extensió, de la capacitat d’ingressar d’aquest ajuntament. Senzillament és impossible. Però suposem per un moment que es pot fer més o menys una previsió ajustada.

Resulta que en els diversos consells de barri que s’estan celebrant i també en les seves comissions de seguiment, s’està demanant a les entitats i persones assistents que prioritzin quins projectes volen incorporar al PAD. Evidentment això va lligat a una reducció important en la capacitat inversora a Barcelona, però el que no entenc és que es demani a les entitats que prioritzin. No es pot fer partícip d’una retallada a les entitats de la ciutat. O és que algú li diria a un nen que prioritzi un parell de regals a la carta als Reis perquè els Reis ara estan de retallades?

Les entitats tenen una funció molt útil quan són reivindicatives i demanen allò que fa falta a la gent dels seus barris. Aquest contrapès forma part de l’equilibri entre peticions ciutadanes i accions municipals. Sempre ha funcionat i habitualment s’aplica aquella norma de “qui no plora no mama”.

Jo, des de la meva modesta posició, voldria animar a les entitats i a les persones que participaran en el procés del PAD, a fer la carta completa als Reis. Que demanin tot el que els cal i que sigui el govern de la ciutat qui prioritzi i aconsegueixi el suport necessari per aprovar un PAD que doni resposta a la ciutadania en temps de crisi. La participació no és sinònim de conformisme.