dimarts, 24 de gener del 2012

Escoles bressol públiques, un model en perill


No sorprèn a ningú el fet que el govern municipal de CiU aposta per un model de concert en les escoles bressol municipals. Així ho van explicar abans de les eleccions i així ho posaran en pràctica, evidentment amb el vist-i-plau del PP.

El que no estava tan clar és que, de passada, les escoles bressol municipals i públiques existents, serien víctimes d’una retallada que afectarà de forma evident la qualitat del servei que reben els infants de 0 a 3 anys a la nostra ciutat.

El govern municipal, amb el suport del Partit Popular, va acceptar en el marc de la Comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, del mes de desembre passat, la retallada d’1 milió d’euros en la subvenció atorgada pel Departament d’Educació per al curs 2010-11, destinada a les escoles bressol de Barcelona. La reducció pressupostària, d’un 12%, fa que la xifra de 1.800 euros infant/any minvi fins als 1.600.

En el darrer plenari de districte, com a portaveu del meu grup municipal (ERC-Rcat-Dcat) vaig preguntar en què afectaria la reducció pressupostària al servei de les escoles bressol del districte  i com afectaria també en la implantació de les escoles bressol previstes en el Pla d’Equipaments aprovat per unanimitat en el seu dia? Si bé és cert que pel que fa als equipaments em van respondre que volien fer una revisió i un replantejament partint de la visió del concert, pel que fa a la primera part de la pregunta em van assegurar que en cap cas la reducció del pressupost afectaria al servei.

Avui, en el transcurs del Consell Escolar del Districte, hem conegut la magnitud de la tragèdia quan la directora d’una EBM ens ha informat del comunicat que aquestes escoles han rebut pel que fa a ràtios i serveis de suport. Concretament les ràtios per aula passaran a ser les següents:
- Lactants. Passaran de 7 a 8 nens/es
- 1-2 anys. Passaran de 10 a 13 nens/es
- 2-3 anys. Passaran de 18 a 20 nens/es
- A més cal afegir que el personal de suport es reduirà en un 40%.

No cal ser un expert en la matèria per entendre que això implica una reducció en la qualitat del servei amb tota seguretat. En qualsevol cas, les expertes en la matèria ja posen el crit al cel només saber-se la notícia, la qual cosa ratifica la sospita.

És cert, que CiU ha dit sempre que apostarà pel concert en les escoles bressol per garantir que tothom pugui tenir plaça. En qualsevol cas, tinc la sensació que aquest increment de ràtio i la rebaixa en personal de suport, van associades a una rebaixa deliberada de l’estàndard de qualitat per tal de facilitar que les escoles bressol privades puguin accedir amb més facilitat al concert.

Cal que tothom tingui plaça en una escola bressol pública? Tothom que ho necessita sí, però crec que la universalització del servei, independentment del nivell de renda familiar, tampoc no és just. A més, en escoltar els representants del govern municipal, tinc la sensació que els preocupa el nombre de places ofertades per damunt del model educatiu que proporciona l’actual escola bressol pública. Volem que les escoles bressol siguin un lloc on treballar la socialització dels infants i l’adquisició d’hàbits que els serviran en el futur per al seu desenvolupament i per estimular la seva inteligència? O bé volem un pàrquing de nens i nenes mentre els seus pares i mares van a la feina?