dilluns, 6 de febrer del 2012

Tres turons, l’hora de prendre decisions


El projecte per a fer el Parc dels Tres Turons ve de molt lluny. Fa més de 60 anys que se’n parla; bé, el 1953 era el “parque de los Tres Cerros” i per l'antiguitat del plànol que podeu veure en la imatge us podeu fer una idea del temps que fa d’això. I ara imagineu que durant 60 anys, 35 en el millor dels casos, us afecten la casa per culpa d’un planejament urbanístic. Imagineu que no podeu vendre casa vostra i que tampoc no hi podeu fer reformes perquè no us donen permís. Imagineu-vos esclaus a casa vostra. No sou lliures de marxar ni tampoc us deixen viure amb dignitat. Imagineu-vos que el barri es degrada al vostre voltant perquè l’ajuntament no vol fer inversions en un lloc que ha de canviar en el futur, no se sap ben bé quan.
Aquesta és la situació que fa anys, molts anys, massa anys, pateixen molts veïns i veïnes dels espais afectats per aquest projecte de parc. En el mandat anterior es va aprovar una modificació del Pla General Metropolità que va permetre definir com ha de ser aquest parc. També va servir, de passada, per a desafectar el 60% de les cases; és a dir, que el 60% de les persones afectades van respirar tranquil·les per fi i van ser lliures de prendre les decisions que volien sobre les seves llars. Es va aprovar un pla d’etapes a 20 anys vista i es van determinar les prioritats. ERC vam tenir molt clar que havien de formalitzar-se les desafectacions pertinents i no vam dubtar a posar damunt la taula el tema dels Tres Turons mentre l’anterior govern municipal volia tirar endavant un Pla al barri del Carmel oblidant que uns metres muntanya amunt hi havia temes pendents.
En aquell moment vam aconseguir que un Pla que generava malestar i confrontació amb els veïns afectats, s’aprovés finalment amb un consens força ampli. Pel que fa al consens polític no vam poder incorporar el vot favorable de CiU i PP, malgrat els primers van reconèixer que s’havia avançat. No obstant CiU, ara al govern, sempre ha defensat l’opció de fer un parc mixt que salvés les cases del Turó de la Rovira.
I què és el que ha fet CiU fins ara? Doncs llençar la pilota endavant i esperar a veure quin pressupost te i quins suports pot aconseguir per modificar el projecte a la seva mida. Aquesta espera ha fet que alguns veïns i veïnes s'hagin impacientat i han atorgat poders a l’AVV del Carmel perquè pressioni al nou govern. Alguns demanen l’expropiació, però el que tots i totes demanen són solucions i que no es torni a encallar el projecte.
Crec que el primer que cal és determinar la viabilitat econòmica del que s’ha projectat. I si no és possible tirar endavant el planejament actual doncs fem les modificacions necessàries perquè el projecte no quedi aturat. I si algun dels sectors no és prioritari, doncs dignifiquem-lo de manera que les persones que hi viuen ho puguin fer amb tots els drets i comoditats. Crec que el Pla tal com es va aprovar permet aquesta flexibilitat.
Jo per la part que em toca, com a conseller i portaveu d’ERC-DC-Rcat al districte d’Horta-Guinardó, estic obert a dialogar amb el govern actual, amb les altres forces polítiques i també amb els veïns i veïnes per tal de garantir que Tres Turons no torna al calaix dels mals endreços.

Notícia a TV Horta-Guinardó