dilluns, 14 de setembre del 2015

Top Manta: més diàleg i menys TwitterJa portem 2 mesos així. Alguns partits fang sang del fenomen del top manta i la premsa els hi fa el joc. El govern només es preocupa per aparentar ser “auto suficient” i es nega a donar una imatge de “rescat” per part dels altres. Mentrestant, qui surt perdent són els propis manters, els comerciants i també els agents de la guàrdia urbana. Tanta pressió no és bona i el conflicte pot anar a pitjor per culpa de determinades actituds.

Coincidim amb el govern de Barcelona en què la solució és social. Només amb la pressió policial no farem que els manters es volatilitzin. Són persones que es guanyen la vida així i eviten delinquir a tota costa. Ho he dit en altres ocasions i ho mantinc: si jo em trobés en la seva situació, també seria manter.

Malgrat fa un mes llarg hem intentat assolir un consens polític al voltant d’aquest fenomen, el govern no l’ha volgut. Avui s’ha celebrat una comissió extraordinària demanada per CiU on, el grup d’ERC, ha demanat incorporar un punt per demanar un Pla Municipal per abordar la venda ambulant irregular, incloent-hi la inserció laboral i social per als manters.

Ara ens han dit que el govern portarà aquest tema a les comissions ordinàries del 21 i 22 de setembre. Fa una setmana parlaven de finals de novembre. Sembla que la comissió extraordinària ha estat útil almenys per això. Perdre una votació els fa posar en marxa, o això sembla.

I malgrat tot això, avui ens han dit racistes. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha fet un tuit on ens ha dit que som racistes explícitament. Amb aquest comportament visceral, injust i sectari, ara s’entén perfectament que no haguem estat capaços d’arribar a cap acord fins ara.

Hem parlat amb representants dels manters, del comerç i també amb altres grups municipals. L'acord és possible. El grup d’ERC a l’ajuntament de Barcelona no llencem la tovallola. No ho farem mai. Hem votat a favor de la proposició que s’ha presentat avui perquè recull la urgència d’un pla per abordar el top manta i nosaltres insistim, una vegada més, que el lideratge ha de ser des de l’àmbit dels drets socials. Però el govern no ens escolta. Només els preocupa perdre una votació. Malauradament l’estètica passa davant de les necessitats socials; l’activisme no és compatible amb el bon govern. El bon govern passa per assolir acords, que són possibles, però cal voluntat política.

A sota teniu les 10 propostes d’ERC per abordar el fenomen de la venda ambulant irregular. Si el govern vol, en podem parlar, però insistim en demanar consens i això vol dir incorporar el màxim possible de grups polítics. Ara bé, no ho farem a Twitter. La nova política no és pas això companys de consistori.

Propostes:

1. Abordar el fenomen de la venda ambulant irregular de manera integral, liderat des de l’àmbit social i en coordinació amb la Guàrdia Urbana.
2. Assolir un pacte social i polític per garantir un consens que faciliti la convivència en l’ús de l’espai públic i l’activitat comercial, mitjançant un Pla integral d’abordatge de la venda ambulant a la ciutat de Barcelona, que tingui com a prioritat la inserció socio-laboral vinculada a programes de formació, a través d’un pla d’ocupació específic que inclogui el reconeixement de la formació en origen, la perspectiva de gènere i el foment de l’emprenedoria i el cooperativisme.
3.  Dotar els serveis públics i d’iniciativa social dels recursos necessaris per a desenvolupar el Pla integral.
4.  Incorporar la perspectiva del co-desenvolupament, incentivant l’activitat comercial transnacional a partir de cooperatives.
5.  Fer una reserva de concessió de llicències municipals per a les fires de venda ambulant existents a la ciutat i d’acord amb les entitats que les organitzen, així com afavorir la creació de nous punts de venda ambulant.
6. Crear i promoure un espai a la ciutat de Barcelona, que combini l’activitat comercial amb venda de productes legals, el foment de l’emprenedoria i el cooperativisme en els àmbits artístic, cultural, gastronòmic i de disseny, en règim de concessió per a persones en risc d’exclusió, el teixit associatiu, els projectes d’emprenedoria en els àmbits citats i el jovent; així com espais per a la realització d’arts escèniques i musicals no professionals. La concessió de llicències serà de titularitat municipal.
7. Combatre qualsevol activitat il·legal vinculada a la venda ambulant a Barcelona, de manera proporcionada així com aquelles que posin en risc la salut de les persones.
8. Crear espais de coordinació formats pels actors relacionats amb el fenomen, la Guàrdia Urbana i l’Ajuntament de Barcelona.
9. Promoure la coordinació de les accions previstes en el Pla integral amb aquells ajuntaments propers que també visquin el fenomen.
10. Promoure una intervenció integral i coordinada del món local, la Generalitat de Catalunya i l’Estat