dilluns, 5 d’octubre del 2015

Decòrum: ètica o estètica


En les darreres setmanes el decòrum és un dels temes de discussió a l’ajuntament de Barcelona. Alguns fets que s’han produït en els espais institucionals han provocat un debat sobre l’actitud i les formes dels representants, regidors i regidores, així com les formes d’expressió de públic assistent als plenaris municipals.

En el saló de plens s’han produït fets rellevants, alguns protagonitzats per la CUP i d’altres des del públic assistent. També se n’ha parlat molt del balcó de l’ajuntament el dia de la Mercè. Jo mateix vaig ser un dels protagonistes i reconec que ens vam equivocar i així ho va expressar el president del grup d’ERC, Alfred Bosch, en una carta de disculpa. No van tenir la mateixa actitud els representants del PP.

Tot això ha fet que, des d’altres partits com ara CiU, PSC, Cs i PP s’hagi fet una crida a conservar el decòrum institucional. La pregunta que em faig és: aquest decòrum que reivindiquen es deu a raons ètiques o estètiques.

Hi ha però fets i comportament d’aquests partits, al marge d’una actitud certament estètica en els espais institucionals, que em porta a pensar que l’ètica no és precisament la raó per la qual apel·len a aquest decòrum.

Em centraré en el PP. Un partit que te molts casos de corrupció confirmats, que ha fet campanya amb un eslògan que diu clarament que volen “netejar” una ciutat, que decreta lleis com la “Llei Mordassa” com a forma de repressió, que incrementa el pressupost de defensa en detriment de fer polítiques socials, que recorre lleis catalanes com ara la de Pobresa Energètica, que junt amb Ciutadans pretén crear una fractura social ara inexistent a Catalunya o que carreguen contra els manters, amb una visió policial i repressiva, sense proposar cap mesura social. Tot això és decorós?

Cobrar un bon salari a l’ajuntament i a més percebre dietes per assistència a òrgans supramunicipals i consells enlloc de renunciar-hi, és decorós?

Utilitzar majories al Congrés dels Diputats o al Senat per fer que tota la claca es posi a donar cops a les bancades per a fer soroll, fet que passa dia sí i dia també, és decorós?

Sincerament penso que el decòrum ha d’anar estretament vinculat a l’ètica. Si es reivindica només pel fet de conservar les aparences no te cap sentit. Per aquest motiu, des del grup municipal d’ERC demanem que l’ajuntament de Barcelona aprovi un Codi Ètic que tots els representants municipals haurem d’assumir. Amb renúncia a dietes complementàries al sou, amb uns criteris de contractació objectius, amb la justificació en la dedicació i amb una actitud responsable que posi el servei a la ciutadania al davant de les prioritats.

Per acabar, també crec que el que no podem fer, en nom del decòrum, és coartar la llibertat d’expressió. Sempre que no s’utilitzin símbols o llenguatge feixista, homòfob o insultant cap alguna persona o col·lectiu, ha de prevaldre la lliure expressió.