dijous, 18 de desembre del 2008

Enquestes esferificades


Ja se sap que les enquestes de determinats mitjans de comunicació, passen per la “cuina” abans de fer-se públiques. En alguns casos només les amaneixen una mica i les decoren amb arguments, però en el cas de les enquestes que publica El Periódico, i especialment en aquesta darrera, crec que el que han fet és cuina de disseny a l’estil Ferran Adrià, i ens l’han esferificat amb una intenció clara: desacreditar la feina que està fent ERC des de l’oposició i posicionar-nos només amb conjunció amb els partits d’esquerres i lluny de l’opció d’impulsar un canvi a Barcelona que compti amb l’opció independentista.

Si ens fixem en les dades tenim que en intenció de vot directe ERC obté un 6,3%, quan en les eleccions del 2007 vam obtenir un 4,4%, per tant l’increment és considerablement a favor. Això ens posiciona en un empat tècnic amb el PP com a tercera força a la ciutat.

En canvi, a l’hora de fer l’estimació de vot, el PP es distancia i molt i nosaltres passem a empatar amb ICV en un 8%.

Les dades de l’enquesta són aquestes:
- PSC vot directe 25,4%; estimació 27,7%
- CIU vot directe 20,0%; estimació 27,9%
- PP vot directe 6,4%; estimació 15,0%
- ERC vot directe 6,3%; estimació 8,0%
- ICV vot directe 4,6%; estimació 8,0%

És cert que el PP compta amb el factor de vot ocult que sempre fa que al final, els seus resultats siguin significativament superiors a la intenció de vot directe, però ICV-EuiA també?

Aquesta enquesta em dona a pensar que la cuina d’El Periódico ha passat de cuina tradicional a cuina de disseny i les dades finals tenen la clara intenció de situar dos possibles escenaris: o tripartit d’esquerres o CiU+PP, allunyant ERC de l’equidistància que fa possible que hi hagi un canvi a la ciutat, basat en la possibilitat d’un pacte nacionalista.

Conclusió: encara resten 2 anys i mig per a les properes eleccions, hem d’afrontar un munt de canvis durant el 2009 (consells de barri, nou règim de dedicació de consellers i conselleres) i especialment en el nostre districte (MPGM del Carmel, Tres Turons, ...). Com per preocupar-se ara de les dades d’enquestes modificades genèticament. Ara toca treballar i millorar la qualitat de vida de les persones.

2 comentaris:

Jordi Domènech i Lizcano ha dit...

Per primera vegada des que es fan enquestes, CiU avança el PSOE. Si nosaltres recuperem el to, tornarema tenir la clau. Espero i desitjo que pensem què fer-ne abans que ens caigui a les mans...

Per cert, suposo que has notat què no ets l'unic bloc del districte que fa referència a aquesta enquesta... però què diferent que és el teu comentari.

Aenm per bon camí: només ens cal seguir així!

elpatidescobert ha dit...

Jordi, l'estimació de vot és diferent que la intenció directe de vot. La primera és el resultat d'una cuina prèvia, la segona té més problemes perquè no té en compte factors com el vot ocult, la proximitat partidista o la volatilitat expressada.