
Els 9 escons que va aconseguir el Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) en els anteriors comicis queden ara orfes de representació. Aquesta incidència fa que els resultats siguin incerts i, per tant, el més que probable pas de tots aquests vots cap a l’abstenció, fan que el resultat sigui incert i obert, afavorint la possible aliança entre PSOE i PP. Una aliança que seria molt antinatural, però que vistes les facilitats per arribar a acords en clau nacional-espanyola no és gens descartable. Els socialistes són capaços d’això i més per tal de fer Lehendakari el seu cap de llista. Només cal remuntar-se a les darreres eleccions al parlament de Navarra, on des de Madrid es va negar qualsevol opció de pacte amb els independentistes, deixant la presidència en mans del PP.
Amb la prohibició de les llistes abertzales ens trobem davant d’un fet insòlit a l’Europa actual. La llei de partits de l’estat espanyol ratlla gairebé el feixisme totalitari.
Els pobles que opten per lluitar per la independència tenen dues vies per aconseguir-la: per les armes o per les urnes. Jo sempre he defensat i ho continuaré fent, que els pobles han de tenir el dret de decidir i que ho han de fer en l’àmbit de la democràcia i la llibertat, és a dir a través de les urnes. Malauradament Espanya no és un estat prou democràtic i amb prou llibertat per donar la paraula a totes les persones amb dret a vot.
Si es priva d’opció de vot a més d’un 12% de la ciutadania basca, quina opció els deixem triar? Amb aquestes prohibicions per part de l’estat només s’aconsegueix que determinats sectors de la societat basca puguin justificar una lluita armada que ja fa massa temps que dura.
Potser ja és l’hora de començar a imitar el que altres estats han posat en pràctica, com ara el Regne Unit, i plantejar-se seriosament cercar solucions a través del diàleg. Un diàleg sense pors i sense complexos.
Les eleccions a Euskadi seran totalment adulterades. Així no anem bé.