dilluns, 2 de febrer del 2009

Omplir-se la boca de NIMBY

El dia que va aparèixer aquesta paraula em temia que acabaria passant això. Ara s’ha convertit en un recurs per justificar totes les accions que la ciutadania pren en contra dels governs, ja siguin nacionals o locals.

El significat d’aquestes sigles l’hem de trobar en anglès: “Not in my backyard” que en català vindria a ser: “no al pati de casa meva”. La utilització d’aquesta expressió s’aplica a la reacció negativa que pot desencadenar la instal•lació d’un equipament que podria resultar molest o més ben dit, que tot i que no té per què acabar essent molest, no es tracta d’un equipament amable. Aquí podríem incloure centres penitenciaris, centres d’acollida, centres d’animals, centres d’atenció a drogodependents i un llarg etcètera..

Estic d’acord que aquesta reacció “nimby” moltes vegades és injustificada i a més potenciada des de sectors interessats ja sigui políticament o econòmica. Ara bé, cada cop més sentim en boca dels qui dirigeixen la nostra ciutat l’expressió “nimby” com a excusa per a defensar-se de la protesta ciutadana i també dels posicionaments dels grups polítics de l’oposició.

L’últim cas el tenim amb la nova gossera municipal que el govern municipal vol construir al Parc de l’Oreneta. Ningú no discuteix la necessitat de fer una gossera municipal que millori les condicions de l’actual equipament. La discussió gira entorn a quina és la millor ubicació per aquest equipament. I davant d’això ens trobem que hi havia dotze propostes més per fer el centre a Barcelona i no s’han fet públiques en cap moment fins a la presentació de la ubicació proposada per l’Ajuntament.

A tot això s’ha afegit que els terrenys proposats pels grups de l’oposició a la finca de Can Calopa, es troben dins d’un espai protegit i això ho fa inviable. Aquest ha estat un error de càlcul producte de fer una proposta de forma precipitada. Però convé no encallar-se aquí. La realitat és que per situar la gossera en l’emplaçament del Parc de l’Oreneta, l’Ajuntament ha d’invertir 9 milions d’euros, i això passa per la gran quantitat de mesures que s’hauran d’instal•lar per evitar les molèsties a les escoles privades que hi ha properes. A més això pot anar en detriment del benestar dels animals que conviuran en aquest espai.

Abans de decidir la ubicació definitiva de la gossera, cal analitzar totes les propostes i comparar-les per triar la més adequada. No es tracta d’imposar un equipament en un lloc perquè si i prou. No és tampoc massa intel•ligent utilitzar l’argument que en tractar-se d’un barri benestant cal donar exemple i posar-hi també un equipament “molest”. Aquest no ha de ser mai un argument vàlid. L’equipament s’ha d’acabar posant allà on tècnicament sigui més adient.

Insisteixo en què l’expressió “nimby” s’ha convertit en una de les més utilitzades per justificar l’oposició ciutadana als projectes. Fins i tot s’ha utilitzat per a justificar determinades reaccions en contra del MPGM del Carmel. I en aquest cas no es tracta de què no et posin un equipament molest al pati de casa teva. En aquest cas és que t’expropien el pati i la casa, i per tant els motius no es poden mai comparar amb l’efecte “nimby”. Una altra cosa és que determinats grups de l’oposició llencin llenya al foc per enervar encara més els ànims, de forma absolutament irresponsable i de cara a la galeria. Però un cop més l’expressió “nimby” apareix com a excusa per a defensar-se de la protesta.

La millor manera de minimitzar l’efecte “nimby” és amb transparència, donant la informació adequada en la forma i en el temps, i també amb uns processos de participació reals. Mentre el govern municipal no sigui capaç de guanyar-se la confiança ciutadana amb aquestes eines i amb més proximitat l’efecte “nimby” serà cada vegada més notable. Aquest govern té cada cop més difícil recuperar la confiança de la gent de Barcelona i mentrestant ells s’omplen la boca de “nimby”.

17 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla poc sostenible argumentativament posicionar-se del costat de l'escola d'èlit i de les editorials de La Vanguardia per anar deixant la gosser a llocs tant adhients (i sense dirigents de l'economia o de diaris a prop) com Trinitat Nova o Vallbona...

M'és difícil entendre la postura (encara que la respecto) d'ERC.

Anònim ha dit...

El que es insostenible es l'edifici projectat per nomes 500 animals. Els animals tancats es tornen boixos. Calopa no requerix aquesta inversio. Un cercat es el millor i sino amb lampliacio de l'actual gossera i hauria suficient.

Manel J. Camps ha dit...

Estic absolutament d'acord amb els 2 darrers paràgrafs del teu artícle. Com saps hi ha un conseller del PSC al que li agrada molt això dels NIMBY's.

De tota forma voldria parlar del darrer paràgraf, i crec molt important la transparència. En MPGM del Carmel, aquesta transparència no hi ha estat fins ara. No hi ha estat perquè:
* no s'ha fet una comunicació oficial, per correu certificat, a tots els afectats, tant propietaris com llogaters.
* no s'ha explicat amb detall els criteris pels quals s'ha afectat una finca i no la del costat.
* no s'han explicat totes les implicacions que tindràn els afectats.

Jo crec que des del vostre partit podeu garantir que s'avanci cap a una major transparència.

Com més gran sigui la indignació, i en els veïns afectats per la MPGM n'hi ha molta, més gran serà l'efecte NIMBY.

Anònim ha dit...

Manel, Jordi:

Com bé he demostrat al Manel, no he associat en cap moment el terme Nimby a la plataforma del sector 14, encara que ho sembli.. no ho he fet i seria especialment important (en especial pel portanveu d'ERC) ser curosos en les apreciacions que es fan sobre el que un diu o no. El que sí he dit és que aquest tipus de plataforma tenen unes característiques que comparteixen amb els NIMBY que són:
a) Expontaneitat.
b) Reactius (no nèixen perquè el barri es trobi malament sinò perquè el que se'ls vol fer és quelcom que veuen lessiu).
c) Efímers.
d) Amb gran capacitat de comunicació i amb talent.

Com a exemple en un article més ampli de que hi ha noves formes de moviments veinals que no es saben entomar bé des de les administracions i que a més en molts cops només s'observa l'efecte negatiu sense considerar que són una oportunitat.

Torno a dir, la plataforma del sector 14 no he afirmat en cap moment que sigui un NIMBY i em sembla que el que he parlat de les seves alegacions deixa clar la meva idea de quina és la intenció d'aquesta plataforma i el seu caràcter positiu.

Per altre banda, en canvi opino que és insostenible per part d'ERC donar suport al que sí considero un NIMBY a més amb una plataforma mediàtica com la copa d'un pi que el que proposa és enviar la gossera (en pitjors condicions fins i tot i a edificis menys preparats) a barris com la Trinitat, Sant Genís o Vallbona, que ja tenen la seva càrrega d'equipaments poc amables. Crec que aquí, humilment perquè respecto molt el que decideixin altres partits, s'equivoquen donar massa raó al NIMBY de l'escola d'èlit "L'Aula".

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Benvolgut Jose;
Isnsiteixes molt en col·locar-nos del costat d'un "nimby", i francament aquest argument és molt pobre, especialment venint de tu que acostumes a donar uns raonaments tècnics molt més convincents.
No et nego que La Vanguardia està aprofitant el posicionament d'ERC per fer la seva particular campanya, però els motius d'ERC no es basen en cap operació "nimby".
Hi ha dues qüestions que fan que, si més no, qüestionem la idoneitat de l'emplaçament proposat per a la gossera municipal.
1) Per evitar les molèsties de soroll, olors, etc. al parc de l'Oreneta s'ha de pensar aquest equipament com un equipament hermètic, la qual cosa fa que el cost s'elevi fins a 9 milions d'euros innecesàriament i a més deixa els gossos en una situació poc adequada ja que es tractaràd'un equipament molt tancat i tal com diu el comentari rebut per l'anònim, això no és el més adequat per als animals. No cal que et digui que ERC sempre ha apostat per una vida digna dels animals; de fet si a hores d'ara els gossos no són sacrificats és gràcies a una iniciativa d'ERC.
2) aquesta ubicació del parc de l'Oreneta és un emplaçament que s'ha de considerar estratègic en quant es decreti el parc natural de Collserola (que ja tarda massa). Aquest espai, com d'altres, s'hauria de plantejar com a verd estratègic per fer que el parc natural s'endinsi a la ciutat per punts concrets (aquest és un d'ells). Ara mateix la darrera edificació es troba a uns 200 metros de la línia del futur parc natural i si col·loquem la gossera aqui, aquesta distància es reduïrà a la meitat.
Per tant, si volem aprofitar aquest espai com a verd cal esperar a la declaració del parc natural, després fer un pla especial per als espais verds colindants i finalment estudiar si la gossera encaixa aquí. Però aleshores se'ns passarà aquest mandat i recordem que la gossera és una prioritat a curt termini.
Per tant, no val a fer discursos fàcils per part del govern municipal en col·locar a tothom del costat d'un "nimby". És més, considero un error greu per part de l'Ajuntament fer d'aquest tema una guerra entre rics i pobres encara que ho siguin de forma teòrica.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

em deixava una cosa:
jo no he fet cap referència explícita sobre que el Jose R. hagi associat mai el sector 14 del MPGM del Carmel a un "nimby" i si algú ho ha interpretat així ha estat un malentés. El seu bloc no és però, l'únic espai d'opinió que hi fa referència i en altres casos si que s'ha insinuat aquesta qüestió.

Anònim ha dit...

Jordi:

Localitzar la gossera a Sant Genis, Vallbona o la Trinitat Nova, per posar exemples de localitzacions alternatives també calen aquestes limitacions i proteccions... ara bé, potser per als NIMBY de la Vanguardia no calguin ja que potser els veins d'aquests barris poden patir tranquilament els sorolls i olors. També les ubicacions i equipaments proposats com alternatives tampoc donen més espai als animals, i per altra banda, excepte potser l'ubicació de Vallbona la resta també es troben en la frontera inmediata al parc de Collserolla (més encara, fins i tot, la que parlaven a la masia ocupada de Nou Barris).

No ho sé, no trobo que hi hagi un plantejament a fons per part d'ERC en això... ja que de partida encara no conec quina alternativa proposen més que la brumosa aposta per les 12 alternatives, sense descartar encara algunes de les més sagnants. Em sembla que l'argument de les molesties es poden aplicar a la resta d'ubicacions (perquè els estudiants del Sant Josep Oriol podrien suportar la gosera a prop i no els de l'Aula?, per posar exemples de les famoses 12 ubicacions).

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Insisteixo en el fet que enclavar aquesta discusió només a un àmbit "classista" no és positiu per al procés. El que cal és treballar amb diverses opcions i optar finalment per la millor. Que jo sàpiga ERC no ha dit explícitament que es posicioni a favor o en contra de res. La nostra opció pivota al voltant de que es generin alternatives i potser al final ens trobarem amb alguna sorpresa agradable.

Anònim ha dit...

Jo tinc clar que tots els barris han d'asumir el seu cost en benefici de la resta de la ciutat, no només els barris de sempre. Els barris mencionats com alternativa ja pateixen o tenen equipaments que generen externalitats aparentment negatives localment i positives al conjunt de la ciutat. Trinitat suporta la sortida nord de Barcelona, els sorolls i nivells de contaminació superiors, suporta una presó molt a prop. Vallbona té una cimentera a pocs kilòmetres, un punt verd, suporta la pressió de la sortida nord de Barcelona, d'unes vies ferroviaries sense estació al barri, la depuradora just al davant. Sant Genis té el CASS al costat.

Aquests barris suporten la seva quota d'equipaments poc amables, aquesta zona del districte de Sarrià no. A més, desenganyem-nos els nois de la Trinitat Nova no tenen moltes alternatives educatives al barri, han d'anar al Sant Josep Oriol si volen tenir un centre educatiu proper que els pares els hi puguin portar sense perdre molt de temps abans d'anar a la feina, és precisament els estudiants de l'Aula que no venen del costat, que poden escollir amb molta més facilitat aquest o un altre centre. És veritat que reduïr el debat al tema de clase és simplificar, però no ho faig, estic argumentant: les molèsties que es puguin generar a l'Aula també es generen al Sant Josep Oriol, les mateixes, les mateixes que es generen als veins que viuen a Vallbona o a Sant Genís, les mateixes. Per tant traslladar-lo només perquè als de Sarrià els hi molesta i les alternatives no milloren res, sinò el que fan es traslladar el centre a uns altres veins per a que es perjudiquin ells, sense cap millora objectiva. Bé, em costa molt entendre-ho.. per molt que ERC vulgui generar aquest debat que cerca aquí sí que hi ha un joc tàctic d'una èlit socioeconòmica amb el suport mediàtic de La Vanguardia i polític de CiU i el PP, per tant jugar al "punt del mitg" que fa ERC és per mí massa dificultòs... i difícil d'entendre.

Per cert, una cosa que ha quedat al tinter... et pregaria que demostresis on i quan li he dit NIMBY als veins del sector 14. Ja reconeixes que no al meu blog, però on ho he fet?

Pere Nieto ha dit...

Jo vaig escriure sobre el cas de la gossera parlant de nimby, i vaig deixar clar a qui em referia, no a ERC ni a cap grup municipal. És un nimby claríssim l'actitud que ha pres l'escola. Abans hauríem dit que era un lobby de pressió. Li molesta una cosa i no dubta en recórrer als seus pares més il·lustres per oposar-s'hi.Hi ha un aspecte important a dir, no tothom que s'oposa a una cosa forma part d'un nimby. En aquest cas hi ha gent que s'oposa perquè creu que pot trobar una altra ubicació millor, hi ha gent que no està d'acord en aquest model de centre ... però hi ha gent que no ho vol perquè creu que això embruta la imatge del seu centre. No sé si et refereies al meu article, però crec que valia la pena aclarir.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Jose,
d'entrada jo no he dit en cap cas que tu hagis fet referència al sector 14 del Carmel com a Nimby, ni el teu bloc ni en d'altres. El que dic és que en altres espais si s'ha insinuat, la qual cosa no vol dir que ho hagis fet tu.
De totes formes, ja que tant el Pere com tu insistiu en el tema, en diversos posts fets en els vostres blocs ajunteu sense associar directament en una frase el concepte Nimby amb el MPGM del Carmel.
Ara bé, per no fugir d'estudi, en el tema concret de la gossera l'expressió Nimby és més adequada. Això no vol dir però, que ERC es posicioni en funció de l'efecte d'aquest Nimby. Els arguments són uns altres. Em faig el càrrec que no poder tirar endavant un equipament o un projecte en tenir un govern en minoria sempre és un entrebanc, però enlloc de quedar-se encallats en els tòpics, el que cal és treballar en una solució de consens. Aquesta és la realitat, la ciutat espera i no val a badar.

Pere Nieto ha dit...

Jordi, no maregem la perdiu. Mai ho he associat. Parlant de nimbies vaig dir: "No és el mateix en el cas de quan existeixen negociacions d'expropiacions pel mig com a la Clota, Carmel o Tres Turons." Per tant sempre he defensat que quan la gent lluita per salvar el seu habitatge o milorar les condicions d'expropiació està defensant els seus drets no està fent nimby. A Horta-Guinardó sols he parlat de nimby per l'oposició als tres equipaments conflictius fa tres anys. I ara sols deia que l'actitud de l'escola (no tots els posicionaments) davant la gossera és nimby. L'aventatge del blog és que els escrits queden, mira't quan vaig parlar de l'oposició a la MPGM Carmel i em dius on veus que jo ho plantejo com a nimby: http://perenieto.blogspot.com/2008/12/mpgm-carmel-creix-loposici.html

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Pere, aquest text literal i seguit està en el teu post "més oposició a Barcelona".

"Ara en canvi han aparegut el que es coneix com a nimby i que crec que es podria definir com la reacció contrària a un projecte necessari o que millora les condicions de vida de la gent, atenent tan sols a criteris privats. En aquest sentit no sempre és fàcil diferenciar tot allò que és clarament nimby (oposició a un centre de menors, a una escola o a una narcosala amb criteris exclusius de pèrdua de valor del patrimoni, d'augment de soroll o de problemes de seguretat. Per què a més com diu el Jose no sempre és senzill diferenciar qui està per aquests motius i qui està per objectius "més nobles". I a més fins a quin punt són nimbies les oposicions a temes tan complexes com la MPGM del Carmel o la requalificació del Mini Estadi? Acceptem però nimby en un sentit més ampli i és evident per tant que el conflicte ha canviat. A Barcelona ara és més fàcil mobilitzar gent en contra d'un projecte que a favor d'una proposta. És més fàcil treure a la gent al carrer per evitar un equipament "molest" que per reivindicar un "equipament feliç" i això ens hauria de fer reflexionar a fons."

La interpretació a aquestes paraules pot ser molt àmplia. No critico el punt de vista, només constato que està posat per escrit tot i també que tot i no associar-ho de forma directa, s'intueix.

Pere Nieto ha dit...

No hi entraré més en el tema. Jo poso una pregunta sobre si s'ha de considerar lo del Carmel nimby o no i després dic que quan hi ha fenòmens d'expropiació pel mig no s'ha de tractar igual. Si d'això dedueixes que la meva resposta és que sí ...

Anònim ha dit...

Em sumo a l'argumentació de Pere, com que no es pot lligar A amb B, no se'ns pot acusar a mí o a ell d'haver barrejat el concepte Nimby associat al sector 14. Dels aventatges que tenen els blogs és que es pot recuperar el que un diu i després fer el que es diu una cita literal. Com que no ho pots associar, simplement, estas fent una afirmació que no es sosté amb la realitat escrita.

Sobre el posicionament d'ERC, a mí no em preocupa que el govern pugui o no fer la gossera, estas parlant amb un pobre conseller d'un altre districte. A mí em preocupa que el NIMBY vinculat a La Vanguardia proposi alegrement Vallbona o que les alternatives proposades l'únic de diferent que fan es enviar l'equipament molest a uns altres veins.. i que hi hagi partits que o bé s'adhereixen alegrement a les tesis més carrinclones del NIMBY o bé es mantenen a dues aigues sense que de veritat les alternatives presentades mostrin, fins ara, una millora ni de l'equipament ni redueixi l'afectació. Però si el trobeu benvingut sigui...

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Bé, com que expressar les discrepàncies en la forma en que ho fem a través dels nostres blocs és enriquir el debat, ho deixem aquí. És evident que tenim punts de vista diferents en aquesta qüestió.
De totes formes Jose, en cap moment pretenc acusar a ningú en particular. Cadascú és lliure d'expressar el que li sembli oportú sempre i quan hi hagi una base per al que opina. No es pot negar que tant en els blocs locals com en els mitjans de premsa escrita, la paraula "nimby" s'utilitza alegrement massa vegades i no sempre en el context en que adopta el seu significat original. Aquest és el meu punt de vista i evidentment, no cal que estiguem d'acord amb això.

Pere Nieto ha dit...

En això estem d'acord