dijous, 9 de juliol del 2009

Festes majors

En el plenari del districte d’Horta-Guinardó d’ahir, com a portaveu del GM d’ERC vaig fer la següent intervenció en relació a les festes majors del districte:

“Des del mes de maig no hi ha hagut respir i vivim una festa rere l’altre, de vegades solapades 3 festes majors en un sol cap de setmana. En línies generals el grup d’ERC fa una valoració positiva de les festes majors al nostre districte, però hi ha casos puntuals que creiem que ens allunyen de l’excel·lència. El meu grup municipal ha estat en molts actes de les diferents festes majors que s’han celebrat fins ara. Potser hi ha alguna festa a la que no hem pogut assistir, per coincidència amb altres esdeveniments o perquè no hem disposat del programa d’actes (aprofito per dir que hi ha molts programes de festes que no ens arriben i creiem que és un tema que cal corregir).

Hi ha però, una festa major a la qual ja anuncio que no hi assistirem de forma oficial. Aquesta és la festa del Carmel. No hi assistirem perquè creiem que aquesta festa major no és representativa de la diversitat cultural del barri. Sí tenim previst però, assistir a la festa del 40 aniversari del mercat, perquè ho considerem un fet a part i molt rellevant.

El grup d’ERC ja vam posar de manifest l’any passat el fet que determinats esdeveniments subvencionats per l’Ajuntament, no complien amb uns mínims com publicar els programes almenys en català, o la presència significativa d’actes d’arrel cultural catalana. Doncs bé, les festes del Carmel són per a nosaltres un clar exemple del que no és correcte. Ja sé que vostès em diran que el programa de festes va a càrrec de la comissió organitzadora, i és cert. Però també és cert que en el PAD figura un punt al qual nosaltres ja hem fet referència en diverses ocasions, que diu que s’han de garantir els mínims sempre que sigui possible. I si hi ha un esdeveniment on això sempre és possible és en una festa major.

En el darrer consell de Cultura vam encetar un interessant debat sobre aquest tema, però malauradament no es va arribar a cap compromís ferm. No obstant, es va posar de manifest el fet que els Diables del Carmel es van oferir a la comissió de festes del Carmel a fer un correfoc i se’ls ha denegat aquesta possibilitat. D’això se’n diu “veto” i no és la millor de les formes per a nodrir un programa d’actes en una festa major.

ERC sempre defensarà que totes les cultures tinguin el seu paper en una festa major, les nouvingudes, les que van arribar fa temps i les que ja hi eren abans també. L’administració ja pot trencar-se les banyes intentant que el català sigui el pal de paller de la integració, que si les entitats no tenen voluntat de seguir aquest fil, difícilment es podran assolir uns objectius justos i raonables. La societat civil té un paper determinant i l’ha d’assumir.

Vist el programa de la festa (en el bloc de la festa major), només trobem un acte cultural propi del país, la cantada d’havaneres. Això ens deixa en la mateixa quota de representació que té Bolívia. Ja ens està bé que la comunitat boliviana tingui presència en la festa. El que no ens sembla bé és que la cultura catalana tingui un paper residual. Cal reflexionar sobre aquesta qüestió i pensar que de vegades, el que anomenem ghettos, venen auto imposats per les barreres culturals que instauren determinades persones o organitzacions amb fòbies cap el país que els envolta i els acull. El país del qual en formen part tot i que sembla que no se’n volen adonar.”


El punt de vista del GM d’ERC a Horta-Guinardó és clar i explícit i respon a l’incompliment de les múltiples queixes que venim expressant des de fa temps i a les quals no es dona una resposta satisfactòria.

Per acabar-ho d’adobar, el representant de l’Associació de Veïns que hi era present va recriminar la meva intervenció (fins aquí ho accepto), tot i que es va comprometre a corregir els motius de la nostra queixa en el futur (la qual cosa és un gest que s’ha de valorar positivament). El més fort és l’afirmació que en la comissió organitzadora no hi ha “catalans” que treballin per a la festa. Vaja, això confirma el que pensava: que per ser català no només cal viure i treballar a Catalunya, també cal la voluntat de ser-ho.

Hi ha altres casos, en festes majors del districte, on el clientelisme polític pren un protagonisme que fa un flac favor a aquests esdeveniments. Fins al punt que representants polítics del PSC es converteixen en pregoners, rebaixant el que ha de ser el tret de sortida de la festa en un acte polític. No estic parlant pas de la regidora o de la presidenta del districte, que en qualsevol cas tenen tot el dret a intervenir si l’organització ho considera oportú per una qüestió de protocol, estic parlant d’una consellera de districte a la qual es presenta com a consellera de barri (quan encara no s’han fet els nomenaments) i d’un regidor de l’ajuntament que no té cap vinculació directa amb el barri en qüestió.

En resposta a la intervenció, que en nom d’ERC, vaig fer en el plenari d’ahir, la vicepresidenta del districte ha fet pública una nota al seu perfil del Facebook (no té bloc i per això utilitza aquest mitjà), en la qual fa un exercici de demagògia molt perillós i que desvirtua totalment les causes del nostre posicionament.

En la nota en qüestió, el contingut de la qual no faré públic atès que Facebook és un espai obert però només per a aquelles persones a les quals vols donar d’alta, s’enalteixen les virtuts de la gent del Carmel, dels veïns i veïnes, de la seva classe social, de si van venir d’aquí o d’allà, de com la crisi els afecta… Que pretén dir aquesta nota, que ERC no està del costat dels veïns i veïnes del Carmel? Dels Llobet, Vila, Puig, etc. sí i dels González, López, Garrido o Carmona, no?

O la representant del PSC no ha entès res del que vaig dir ahir al plenari, o encara pitjor, no ha volgut entendre-ho. En política no tot s’hi val i cal que vigilem les formes, especialment en qüestions com aquestes, més pròpies de la brunete mediàtica que no pas d’una representant política d’un partit que es manifesta “d’esquerres”.

Està molt bé que els representants del PSC vulguin compartir les festes amb els veïns i veïnes. Llàstima que no els haguessin consultat abans de pretendre tirar endavant mesures com el MPGM del Carmel en la seva primera proposta, o la modificació del recorregut del 24. Això també és estar al costat dels veïns… o no?

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb els plantejaments. Com a veï de la zona de la rambla del Carmel, per on passo diariament i on es fan les actuacions, em nego a participar en unes festes que em fan sentir estranger al meu propi país. Tant en les festes com quan en qualsevol reunió del barri quasi sempre surt algú cridant "habla en español" . Talment com quan era un vailet i en ple franquisme un policia em va cridar "habla en cristiano". Això és respecte i integració a la societat que t'acull? Sento vergonya aliena.
Albert

Manel J. Camps ha dit...

Jordi,

No creus que la Presidenta del districte havia d'haver cridat l'atenció al representant de l'AA.VV. del Carmel ?

Es pot tolerar que es digui que no hi ha catalans ?

Se li ha de perdonar tot perquè el Carmel es on més vots treuen els partits del govern ?

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Manel, no crec que sigui necessari cridar l'atenció a ningú. Hi ha coses que cauen pel seu propi pes. Però sí que els grups de l'oposició hauríem de poder contestar en el torn d'intervencions del públic i ara no ens és possible. Això ho haurem de canviar.

Anònim ha dit...

Carai Jordi! sí que dóna de sí el meu article! He de plantejar-me a
escriure més.....I tens tota la raó, hauria de fer-me un blog, ja fa temps
que ho penso però no em decideixo pel temps que necessito en
actualitzar-lo. Entenent el teu punt de vista sobre les Festes Majors,
m'alegra molt que et passis demà a l'acte del mercat que forma part de la
FM del Carmel. Ni molt meny vull que interpretis que he comparat qui està
més aprop de qui, opino de la assistència a una festa major. Referent els
consellers, dir-te que tens raó que no està aprovat però vam informar a les
entitats en el Consell Ciutadà sobre la proposta dels nomenaments. Sobre el
tema del regidor en concret, dir-te que té una relació molt especial al
barri, els seus dos avis estan enterrats al cementiri de Sant Genís. I
Jordi, sobre el PGM Carmel, el bus 24...donaria per un altre article, i sé
que vosaltres heu fet molts escrits sobre el tema. Nota: agraeixo que posis
els cognoms entre ells el meu..... però el debat no era aquest. Una
abraçada.

Núria Carmona

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Bé Núria,
aniré al 40 aniversari del mercat tal i com vaig dir en el plenari, perquè tot i que estigui inclós en el programa, no és pròpiament un acte de la festa major.
Pel que fa al tema de la consellera, el pregó es va fer divendres, abans del consell ciutadà que va ser dissabte. I pel que fa al Carles Martí, doncs que vols que et digui, jo tinc cendres de la meva família a Saldes i no se m'acudiria mai anar a fer el pregó.

Anònim ha dit...

Jordi, d' acord! Aniras a l acte de celebracio del 40 aniversari del mercat del carmel "inclos al programa".....caram com matitzes!

Ja que treus el tema dels pregoners com bé saps hi ha periodistes, esportistes, actors, politics (sigui del partit que sigui), escriptors, membres d' entitats, veí, veïna.....no em sembla malament. Motius per fer un prego? Doncs hi ha moltissims, ja ho saps: dels que he exposat? perquè van estar vinculats al barri, perquè els avis, pares o familia vivien allà, perquè van ser anonims al barri i ara son populars...... mil motius. Si un politic (regidor, conseller, company) que pels motius que consideri la organitzacio us proposessin a fer un pregó i fos el cas que milites a ERC, ho respectaria, ho compartiria i si fos al Districte hi aniria.

Nuria Carmona

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Núria,
el matís és important, atés que ja vam manifestar que no aniríem a la Festa Major i així ho hem fet.
Respecte al tema dels pregons, tenim punts de vista diferents.

Jose R. ha dit...

Hola Jordi et. al.:

Yo también me sumo a la guerra de tartazos en este flanco. Sobre pregoneros:

- Cada AAVV es responsable ella de quien llama o deja de llamar, y la imagen que quieren proyectar con cada pregonero. En esto cada uno es mayorcito y las AAVV sabrán lo que hacen. En este caso entiendo que muestres tu desacuerdo y lo respeto, yo también mantengo mi criterio pero como siempre he hecho con los pregoneros y los pregones queda en un ámbito personal y no político, el respeto a las entidades a las que no pertenezco en su decisión es escrupuloso. Sólo una cuestión, Carles Martí, es primer teniente de alcalde y al igual que puede justificarse que el alcalde fuera a dar el pregón como primera autoridad municipal se entiende que si no puede él, en calidad de segunda autoridad municipal lo dé el primer teniente de alcalde. Igualmente, entiendo y respeto la postura tuya.

- Sobre lo que haga ERC en las fiestas del Carmel. Entiendo parte de tu argumentación, puedo compartir algunas de las ideas que hay en ello, no compartir el gesto y la significación de este pero además igualmente respetarlo y no considerar que se haga por algún motivo que sólo se os puede achacar desde una visión lerrouxista de Barcelona. La obligación de todos debería ser que el comité de fiestas del Carmel considere las opciones que otras entidades del barrio han planteado e intentar ser facilitadores de un acuerdo en este sentido, en lugar de utilizarlo para escenificar más distanciamiento entre dos sensibilidades de entidades diferentes del barrio. Entiendo, respeto y acepto lo que ha decidido ERC, no lo comparto, pero como no comparto otras cosas con muchas más personas y eso no me hace generar ningún conflicto con ellos ni con vosotros, como también espero que se entienda que haya otras opciones o alternativas que aún no hemos puesto en marcha para intentar solventar lo importante que todas las sensibilidades de las entidades que quieren participar en la Festa del Carmel se vean reflejadas.

Considero igualmente esta discusión parte de una guerra de tartas que a parte de la que se ha originado casi simultaneamente en el tiempo pero por otros motivos también en la hortaguinardosfera y por otro compañero, que no tendría ningún sentido si de buen principio se hubiera respetado los planteamientos de cada uno sin necesidad de entrar en ciertas argumentaciones.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Jose, encara que no estiguem d'acord en els arguments, t'agraeixo que aportis la teva opinió. Expressada d'aquesta forma, amb arguments per discutir, però amb respecte cap a les opinions diferents de la teva, la fa més ferma i creïble.