Avui en Jordi Portabella ha fet la presentació en roda de premsa del programa municipal d'Unitat per Barcelona. El lloc triat ha estat una de les parades informatives que cada dia s'instal·la en un punt de la ciutat, recollint propostes de la ciutadania.
El procés de participació ha durat 4 mesos i ha comptat amb les aportacions de 42 experts, 510 representants d'entitats de la ciutat, 843 aportacions a través del 2.0, 1.286 ciutadans i ciutadanes en 51 trobades amb els regidors i regidores del grup municipal i 5.038 entrevistes a peu de carrer.
El programa tindrà 4 eixos principals:
+ Llocs de treball (una Barcelona pròspera)
+ Dret a decidir (una Barcelona capital d'estat)
+ Estat del benestar (una Barcelona republicana)
+ Transparència, proximitat i participació (una Barcelona per a la gent)
en resum, la idea és aconseguir una Barcelona més lliure i justa.
Però abans de dedicar un article a presentar les propostes principals del programa electoral, m'agradaria fer-vos 5 cèntims de la situació actual i de la nostra declaració d'intencions per al districte d'Horta-Guinardó.
On som?
Horta-Guinardó ha vist durant aquest darrer mandat i també en l’anterior com s’han aprovat diversos planejaments que han de marcar una transformació en diversos barris del districte. Les MPGM de la Vall d’Hebron, el Carmel i Tres Turons en són els principals planejaments urbanístics aprovats. També es va aprovar a finals del mandat anterior el Pla d’Equipaments amb el suport de tots els grups municipals.
Per un altre costat hi ha barris del districte que han viscut un endarreriment històric pel que fa a inversions que són molt necessàries. Aquest és el cas de Sant Genís, Can Baró i la part alta del barri de la Font d’en Fargues.
Altres actuacions que van amb retard són la reforma del mercat del Guinardó i l’illa d’equipaments previstos, així com el trasllat del mercat de la Vall d’Hebron i el paquet d’equipaments previstos a la Llosa.
La declaració de parc natural a Collserola també ha arribat a final d’aquest mandat municipal i encara són una incògnita quines mesures determinarà el pla director pel que fa als límits del parc.
A l’igual que en la resta de districtes de la ciutat, Horta-Guinardó ha patit els efectes de la crisi i alguns indicadors com són les entitats de suport social ens alerten de l’augment de persones que requereixen el seu ajut. També el comerç està patint la crisi i són molts els negocis que han tingut que tancar. El comerç que prolifera actualment és en gran part comerç de poca qualitat.
La implementació dels consells de barri no ha estat ben planificada i en alguns casos han esdevingut focus de conflicte entre el govern municipal i la ciutadania. S’ha produït una saturació d’òrgans de participació i no hi ha un perfil concret per a cadascun d’aquests òrgans.
Què volem per a Horta-Guinardó?
Unitat per Barcelona (Esquerra+Reagrupament+Democràcia Catalana) entén que el programa municipal del districte ha de ser un full de ruta per a millorar la ciutat per a les persones que hi viuen. Volem recuperar el concepte i els valors de ciutadania. Totes les propostes les generem en aquest sentit i contemplant els diversos àmbits. No volem centrar-nos principalment en l’obra pública, tot i que entenem la millora de l’espai públic com un element clau en la forma de viure a la ciutat i de la seva capacitat de transformació. Tenim molt clar un model de ciutat fet a mida de les persones que hi viuen i basat en l’essència del republicanisme. Aquest és el model que abans des del govern municipal i aquests darrers anys des de l’oposició ens ha marcat el camí a totes les proposicions i iniciatives que hem endegat.
Creiem que, per davant de tot, hi són els serveis a les persones. Que en el moment actual hi ha molts ciutadans i ciutadanes que travessen un camí ple de dificultats econòmiques i que s’ha de fer especial èmfasi en tot allò que garanteix la qualitat de vida. Els serveis públics com l’ensenyament, l’assistència social, l’acompanyament són fonamentals i cal reforçar-los. Però també cal avançar en l’oferta lúdica i en equipaments perquè aquestes persones i altres no tenen perquè quedar-se tancades a casa seva i perquè els joves i també la gent gran necessiten espais i activitats que els ajudin a desenvolupar-se com a ciutadans.
A l’hora de fixar les inversions urbanístiques, desenvoluparem els planejaments urbanístics previstos, sense renunciar a modificar tot el que sigui millorable, i prioritzarem aquells barris que han patit un endarreriment històric en la millora del seu espai públic.
També fem una aposta clara per la mobilitat. Una mobilitat basada en una molt bona oferta de transport públic i una intermodalitat que permeti anar a qualsevol racó de la ciutat combinant diferents opcions de transport i en un temps raonable. Això ens ha de permetre reduir el nombre de vehicles a motor en els carrers de la ciutat per millorar les condicions de salut de les persones. A més, també ens permetrà recuperar espai públic per a poder desplaçar-nos a peu o en bici. L’objectiu és que les persones deixem de ser vianants per esdevenir ciutadans.
Per descomptat creiem que tot això no ho farem sols des del govern municipal, sinó que ens cal trobar la complicitat de la ciutadania i del seu teixit associatiu. Esperem doncs que la nostra proposta per a la capital de Catalunya i per als nostres barris sigui allò que espereu per als propers anys.
2 comentaris:
Jordi,
Per anar fent-nos una idea, on es pot consultar el vostre programa? El d'ICV-EUiA suposo que ja has vist que s'accedeix a http://programa.marquemladiferencia.cat/
Tinc curiositat per llegir totes les propostes pels Districte. Ja he vist programa de PSC i propostes CUP. Per cert que tinguis una molt bona campanya.
El programa complet està aquí
http://www.portabella.cat/programa.pdf
totes les propostes d'àmbit de ciutat estan en la part general i les específiques d'Horta-Guinardó en l'apartat del districte.
Publica un comentari a l'entrada