dilluns, 26 de gener del 2009

El Periódico em fa sentir vergonya aliena

Ja fa massa temps que “El Periódico” s’ha convertit en un estilet polític al servei d’un determinat sector del nostre país. El problema és que darrerament va massa enllà pel que fa a tergiversar de forma maquiavèl•lica algunes notícies, fins al punt de deixar entreveure acusacions molt greus a altres grups als quals, evidentment, sembla que hagi declarat la guerra.

Ahir diumenge però, crec que va superar totes les tergiversacions possibles i la “mala fe” que van esgrimir els responsables d’aquest mitjà de comunicació és digne de reprovació i crec que fins i tot de denúncia.

En portada la notícia sobre els lamentables fets que van ocórrer a Sant Boi de Llobregat on a conseqüència d’una ventada extraordinària, es va aixecar el sostre de l’equipament, arrossegant darrera seu les parets i ocasionant la mort de quatre nens que van anar a entrenar. Una desgràcia tan desafortunada com imprevisible. Tot i l’avís del servei meteorològic i l’alerta activada per la Generalitat, res feia preveure que la magnitud del temporal fos tan contundent. Arreu del territori hem vist com el vent ha arrencat arbres centenaris, ha enderrocat murs i ha aixecat teulades com no es recorda en molt de temps.

Davant de casa meva, un pi centenari amb un tronc de més de 70 cm va ser esqueixat per la mitat i finalment arrencat com es pot veure en la fotografia. Jo mai he vist una cosa igual.

Ara bé, en girar pàgina del Periódico em quedo atònit en veure que la Secretaria General de l’Esport, Anna Pruna, té assignada una qualificació negativa a la secció de noms propis on es cita textualment: “La crida a la suspensió de les competicions esportives per evitar els riscos del vendaval va arribar tard, ja que es va produir quan ja havien mort quatre nens al poliesportiu de Sant Boi”.

En veure aquesta petita però contundent nota em pregunto una sèrie de coses:
- Aquest és el sentit del rigor informatiu que té el diari en qüestió?
- Es pot caure tan baix alhora d’intentar desacreditar una persona que fa una tasca excel•lent al cap davant d’esports?
- Com es pot llençar una acusació tan greu aprofitant una desgràcia “imprevisible” i quedar-se tan tranquils?
- Si el temporal hagués passat en dilluns i en alguna de les escoles afectades s'hagués produït una desgràcia personal, la nota hauria estat igual de contundent amb el conseller d'Educació?
- Per què no s'ha acusat a l’Ajuntament de Barcelona de permetre que el mur del carrer de Llacuna fos tan precari i estigués en tan mal estat? Allà també hi va haver una víctima mortal divendres.

Hi ha partits que darrerament es queixen de persecució a la premsa i de manipulació. Francament, en el cas d’Esquerra això ja fa massa anys que passa, però hi ha formes i formes, i les que fa servir El PSOEriódico passen de la ratlla.

11 comentaris:

Pere Nieto ha dit...

Vaig trobar lamentable que algú fes anar un semàfor vermell amb aquella irresponsabilitat. Quan hi ha morts al darrera s'ha d'extremar la prudència. Cal investigar a fons i si algú té responsabilitats cal actuar, però "carregar" la mort de quatre nens a algú de forma tan grollera és una manca d'ètica brutal.

Manel J. Camps ha dit...

Sr. Coronas,

No entraré a analitzar el cas de la Sra. Anna Pruna perquè el desconec. De tota forma si volia dir que ERC es sòcia del PSOE-PSC a la Generalitat de Catalunya, i està governant, suposo que amb un pacte que hauria de contemplar fets com el que vostè comenta. Que també està donant suport a l'Ajuntament de Barcelona en tots els temes díficils com el PGM del Carmel i Entorns.

Tambè volia comentar que els polítics tenen la mala costum de treure's de sobre totes les responsabilitats i, en general, mai les assumeixen. No és pot dir com fa el Sr. Saura que la ventada s'ha avisat amb temps suficient, i amagar que ningú podia preveure la intensitat de la mateixa. No hagués sigut millor dir que la intensitat no era previsible ?.

Salutacions cordials,

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Sr. Camps. No poso en qüestió la lleialtat institucional. El que qüestiono és les formes de la línia editorial que ha adquirit "El Periódico". Evidentment, si després d'una investigació es determinen responsabilitats, cadascú que les assumeixi; faltaria més. Però el que no es pot és insinuar que algú és responsable d'un fet i després rentar-se les mans.
I per descomptat, no canviarem la nostra línia política perquè un mitjà de comunicació pretengui que fem això o allò.
A part dels temes als quals fa esment que donem suport, també caldria esmentar que gràcies a ERC es farà una consulta per al projecte de reforma de la Diagonal, o que gràcies a ERC els domasos tornen a ser al Saló de Cent, o que gràcies a ERC es reposaran les columnes de Puig i Cadafalch, o que gràcies a ERC etc etc etc.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Sr. Camps. No poso en qüestió la lleialtat institucional. El que qüestiono és les formes de la línia editorial que ha adquirit "El Periódico". Evidentment, si després d'una investigació es determinen responsabilitats, cadascú que les assumeixi; faltaria més. Però el que no es pot és insinuar que algú és responsable d'un fet i després rentar-se les mans.
I per descomptat, no canviarem la nostra línia política perquè un mitjà de comunicació pretengui que fem això o allò.
A part dels temes als quals fa esment que donem suport, també caldria esmentar que gràcies a ERC es farà una consulta per al projecte de reforma de la Diagonal, o que gràcies a ERC els domasos tornen a ser al Saló de Cent, o que gràcies a ERC es reposaran les columnes de Puig i Cadafalch, o que gràcies a ERC etc etc etc.

Manel J. Camps ha dit...

Sr. Coronas,

Jo simplement dic que si el Periodico és PSOEdico, poden parlar amb els seus socis de govern per intentar fer-los veure que això no beneficia el govern de la Generalitat. Tambè a l'Ajuntament de Barcelona tenen la clau per aprovar el PGM del Carmel.

En relació als temes dels quals vostè esmenta, excepte el de la Diagonal, penso que són, potser desgraciadament, molt poc apreciats per la gent d'Horta-Guinardo.

En cap cas, el meu anterior comentari pretenia ser una crítica a tot el que fa esquerra, sinò la constatació que en lloc de queixar-se es pot parlar amb els seus socis.

Salutacions cordials,

Anònim ha dit...

Es realment indignant la tactica barruera d'aquest diari, en el que tot s'hi val per desprestigiar i sempre als mateixos i en el mateix sentit. Ja hi estem acostumats, però en aquesta ocasió s'han pasat tres pobles i crec que aquesta infamia no pot quedar sense resposta. Aixó de queixarse i posar el crit al cel es el que fem sempre, i aixís ens va, i no volem ser contundents en la resposta, mirar de no molestar de no ofendre... ja esta be!
Crec que en aquest cas s'ha de demanar una rectitificació pública al diari, i espero que ja sigui la mateixa persona com implicada o el partit emprengui aquesta acció.
I si no ho fan crec que s'ha de interposar una querella, una denuncia, o la forma legal establerta per demanar danys i prejudicis o que es restituieixi l'honor de qui d'una manera tan indigna ha estat acusada de ser responsable ni mes ni menys que de la mort d'infants. Es creuen que es pot jugar amb aquestes coses? ningú els hi aturarà els peus?
colla de .... bé, no vull continuar perque diria coses politicament incorrectes.
Espero que aixó tingui resposta, ja esta bé de quedarse callats, perque es comença per aqui i es continua amb el descredit de tot alló que olora a independentisme i de llibertat per al nostre pais, i no callerem!!

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Sr. Camps
insisteixo en què la líia editorial d'El Periódico, és cosa de la direcció d'El Periódico. No crec que els nostres socis de govern a la Generalitat i alhora no socis de govern a l'Ajuntament hagin de fer o puguin fer res. És la nostra decisió com a usuaris de premsa decidir quin mitjà comprem i quin no.
Pel que fa al MPGM del Carmel, conscients de que el govern vol arrbar a un acord preferentment amb ERC, seguim treballant en polir coses. De canvis n'hi hauran. Com bé sap, he visitat personalment la zona que l'afecta més directament i properament també tinc una reunió amb entitats veïnals d'Horta per analitzar tots els punts de vista possibles, especialment aquells que venen de persones i entitats que coneixen la problemàtica. Ara bé, com a veí que sóc d'Horta-Guinardó, també em preocupen els temes referents a la identitat nacional del meu país i em tranqulitza saber que hi ha un grup municipal a l'Ajuntament que vetlla perque els signes d'identitat nacional catalans i la nostra cultura ocupi un lloc important a la vida dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona. Tanmateix aprofito per dir-li que estic encantat de rebre les seves opinions en aquest espai, ja que aquest és un dels objectius: conèixer pensaments diferents al meu i reflexionar sobre els mateixos.

Jose Luis:
estic d'acord amb tu en que els directament afectats per aquest greuge informatiu han d'actuar. Així ho he fet saber als nostres representants municipals i així ho expressaré en l'executiva regional d'avui.

Manel J. Camps ha dit...

Jordi,

Si no et molesta et tractaré de tu, que em sembla més adient. A la vegada que et prego que tractis de la mateixa forma (Manel).

Gràcies per obrir-me la porta a opinar en el teu blog. Nosaltres també estarem encantats que facis les teves aportacions, si ho considerés oportú, en el blog DefensemHorta.blogspot.com

Sincerament discrepo de la teva opinió en relació al Periodico. Crec que el PSC pot fer que el tracte als seus socis de govern a la Generalitat sigui més equanim. És la meva opinió, i si jo tingués càrrecs de responsabilitat al vostre partit seria un dels temes que tractaria de resoldre.

En relació a la MPGM del Carmel i entorns preguntar-te si la Associació per a la Defensa del sector Dante-Llobregós estarà convidada a les converses que esmentés.

La meva opinió, i la dels veïns, és que no solament cal polir, sinó que cal replantejar seriosament molts dels aspectes de la MPGM. Agrairiem molt la implicació del Srs. Portabella i Rodríguez en aquest assumpte.

Evidentment ERC té de treballar en una línia, podriem dir-li estratègica, d'independència, alliberament nacional i identitat, però no cal oblidar que els temes tàctics, del dia a dia, al final són els que moltes vegades fan decidir als ciutadans el seu vot entre opcions que poden ser semblants en alguns aspectes.

Gràcies de nou,

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

L'Associació en Defensa del Sector de Dant-Llobregós pot parlar amb nosaltres sempre que vulgui, per descomptat; cal tenir en compte però, que per fer les reunions més eficients no les hem de fer sempre comptant amb totes les parts, de la mateixa manera en que no cal que ERC sigui en totes les reunions que vosaltres teniu. En qualsevol cas la meva intenció és tenir una nova reunió amb vosaltres i convocar a la mateixa un dels nostres regidors a la casa gran, per tal que pogueu expressar-vos directament amb ell. Us mantindrem informats tan bon punt la poguem concretar.

Manel J. Camps ha dit...

Jordi,

Gràcies.

Manel

Manel J. Camps ha dit...

Cada dia que passa, es veu que l'actuació del Departament d'Interior, del Sr. Saura, no va estar a l'alçada de la situació. I encara menys que sortís el propi Saura el dia següent per felicitar-se de la seva actuació.

Avui alcaldes del Baix Llobregat, alguns dels partits que governen a la Generalitat, s'han queixat de l'actuació d'Interior. Penso que estaria bé que el Sr. Saura, com a mínim reconegués alguns dels seus errors. Però potser la debilitat del govern fa que només sigui "sostenella i no enmendalla".

També avui hem conegut que es farà un nou pròtocol per a casos com el de dissabte. Repeteixo estaria bé que els polítics reconeixin els seus errors o limitacions, i no culpar sempre als ciutadans.

Cada dia que passa es veu que l'actuació de la Sra. Anna Pruna no va tenir res a veure.

Gràcies per aquest espai d'opinió pública.