diumenge, 1 de març del 2009

Euskadi: l’hora de retornar favors

Els resultats de les eleccions adulterades al Parlament d’Euskadi ja són oficials, i confirmen la possibilitat que, sense cap llista abertzale (tret d’Aralar), els socialistes i els populars sumessin una majoria absoluta (si també sumen el diputat d’UPD).

Aquesta majoria absoluta pot permetre que el candidat socialista Patxi López, sigui capaç de sumar la majoria necessària en la votació parlamentària, i es pugui investir com a nou Lehendakari.

Quan parlo de retornar favors, ho faig tot recordant el que va succeir a Navarra. En aquella ocasió els socialistes van facilitar la presidència al candidat popular, desestimant l’ocasió de pactar amb Nafarroa Bai per fer tombar la truita.

Casualment ara, els resultats a les eleccions basques proporcionen una magnífica oportunitat als populars per “retornar el favor” als socialistes. Per fer-ho només han de votar en el Parlament basc a favor del candidat socialista i després donar-li suport durant el mandat, assegurant alhora un marcatge estret a les polítiques que s’aplicaran en aquesta legislatura. Només cal sumar-hi el diputat d’UPD, que segurament estarà encantat.

Hi ha però molts detalls a tenir en compte. Per un costat hi ha 100.000 vots nuls (el que seria la quarta força política basca), que òbviament prové del moviment abertzale que no ha pogut participar en els comicis; a més el creixement d’Aralar que ha recollit una bona part del vot abertzale que no ha estat representat per cap d'aquestes forces polítiques. I encara més determinant ha estat la desfeta d’Eusko Alkartasuna que ha passat de 7 a 2 diputats. Això sumat als 2 diputats que ha perdut EB fan que el PNB no pugui sumar una majoria suficient tot i millorar el seu resultat. En el cas d’EA sembla clar que han estat víctimes de l’anomenat vot útil a favor del PNB.

També cal destacar que el PP no ha estat capaç de beneficiar-se de la teòrica abstenció abertzale i fins i tot perd 2 escons. Malauradament aquests 13 escons els permeten treure pit i declarar-se com a partit decisiu a l’hora de formar majories.

Els propers dies es presenten molt intensos i ben aviat podrem esbrinar qui serà el futur Lehendakari. Ara per ara, si hagués d'apostar per algú, crec que el Patxi López ho té més fàcil. Sembla evident que el canvi polític a Euskadi és més possible ara que mai; el que no tinc tan clar és com encaixarà una societat com la basca, el fet de tenir un Lehendakari que no compta amb un clar suport popular. Un Lehendakari que en cap cas estarà capacitat per afrontar amb la valentia que cal el conflicte basc, doncs els qui li poden donar suport per ser-ho, no li donaran mai suport per afrontar el conflicte des de la via del diàleg i la negociació.

Ben aviat sabrem si Navarra va ser moneda de canvi per Euskadi.