dijous, 2 de juliol del 2009

Obres sí, supervisió també

El districte d’Horta-Guinardó està esquitxat d’obres i actuacions de millora en tots els barris. En la meva opinió aquestes obres són necessàries i ja se sap que quan es realitzen obres sempre has de patir molèsties durant el temps que aquestes es troben en curs.

Hi ha situacions però, que superen el llindar del que ha de ser suportable, com per exemple l’escala provisional que s’ha instal•lat per accedir al passatge de Santuaris mentre durin les obres de substitució del mur del carrer Murtra. Aquesta escala només mirar-la ja fa angúnia, però pujar i baixar per ella és una sensació similar a la pràctica d’activitats de risc. Els esglaons es belluguen i l’escala tremola. De fet no està ancorada al terra ni tampoc a la part superior com es pot veure en les fotos de detall, i els ancoratges laterals no estan tampoc ben ubicats. I el més espectacular és que a la part de dalt, els faltava material per a un esglaó i han col•locat una pedra de formigó que quan la trepitges es belluga. El resultat és el que salta a la vista i el que es nota quan la fas servir. Si a mi m’ha impressionat us podeu imaginar les persones grans que la fan servir a diari.











Des de l’Agència de Promoció del Carmel ja ens han assegurat que això es corregirà immediatament i estic segur que així serà, però crec que no es pot permetre que les empreses constructores contractades per l’Ajuntament facin la seva feina de qualsevol manera. Si una empresa constructora instal•la una escala com aquesta el que fa és sembrar desconfiança entre els veïns. El comentari fàcil i lògic és: si amb l’escala han fet això, seran capaços de substituir el mur sense que passi res?

En aquesta actuació s’hauria d’haver tingut una cura especial, atès que la substitució del mur ja va generar desconfiança entre els veïns i veïnes del passatge de Santuaris abans d’iniciar les obres.

Aquest és un exemple molt concret i evidentment no es reprodueix en totes i cadascuna de les obres en curs. L’enderroc del viaducte del Baix Guinardó crec que està sent exemplar en aquest aspecte i avança a bon ritme generant confiança en l'obra.

Si cal però, fer especial incidència en l’accessibilitat dels trams en obres, especialment per a persones amb mobilitat reduïda. Les passarel•les de fustes o de planxa de metall s’haurien de millorar, per exemple.

També és important tenir en compte la seguretat laboral dels treballadors de les obres. Massa sovint es veu operaris sense casc ni botes de protecció, o bé fent ús del martell mecànic sense auriculars de protecció. L’Ajuntament com a contractant de les obres ha d’assumir que és el responsable subsidiari de les mateixes i exigir a les empreses contractades que siguin curoses en l’àmbit de la seguretat laboral. Precisament en el plenari d'Horta-Guinardó de dimarts, el grup municipal d’ERC farà un prec al respecte.

Per tant, obres sí, però seguretat i accessibilitat també; i per garantir-ho cal supervisar cada actuació.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Como usuaria de estas escaleras diré tambien que el tipo de construcción empleada para éstas sirve para que los niños del barrio se dediquen cada tarde a jugar a subirlas y bajarlar y hacer carreras de a ver quien lo hace más rápido.
Comentar que yo también he hecho fotos de el anclaje al suelo (inexistente) además de estar sobre runas, suelo suelto, sobre pequeños tacos de madera o cuñas colocadas sobre la irregularidad del suelo.
Como bien comentas Jordi, esto genera una desconfianza mayúscula.
Aprovechando también comentar que se aseguró que la ejecución de las obras se realizaría prácticamente sin sufrir temblores dadas las formas de trabajar y temas de seguridad. Pues bien, picando como están ahora en las escaleras de Pge. Alguer, comentar que el suelo tiembla con cada picotazo que dan y que no puedo asegurarlo, pero no tengo constancia de que se hayan instalado las células detectoras ni las medias de protección que se comentaron.

Personalmente me siento engañada ya que deposité un voto de confianza al Ayuntamiento y a la Agencia del Carmel, confianza que comuniqué personalmente a los responsables y me estoy sintiendo muy defraudada ya que sólo se han preocupado de las escaleras que comentas tras haber tenido que llamar personalmente al Sr. Toni Coll para quejarme.
Aprovecho también para agradecerte que tras mi llamada actuaras rápidamente y pongas de manifiesto la situación ya que a los particulares a la hora de pedirnos todos son muy buenos pero a la hora de recibir nos vemos muy desprotegidos.
Un saludo y gracias.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Després de la meva intervenvenció en el plenari del districte al respecte, la regidora ha assegurat que s'instal·laran els sensors.