dimarts, 14 de setembre del 2010

Campanya anticipada o guerra de banderes?

Dissabte 11 de setembre, com cada any, es va celebrar l’acte d’homenatge a la figura de Salvador Allende. Aquest acte se celebra coincidint amb la Diada de Catalunya i és organitzat pel Districte d’Horta-Guinardó. Els partits polítics que hi som presents som el PSC, ICV-EUiA i ERC, en el transcurs del qual realitzem una ofrena floral al monument de qui va ser president i màrtir xilè te a la plaça que du el seu nom, al barri del Carmel de Barcelona.

El format de l’acte és, any rere any, el mateix. Hi ha actuacions musicals, parlament d’alguna persona de la societat civil i parlaments de la regidora del districte, el conseller de Relacions Institucionals i Interior de la Generalitat i l’alcalde de Barcelona, ofrena floral i també es canten l’himne de Xile, els Segadors i el “Venceremos”.

En tractar-se d’un acte en què es posen en valor les llibertats en contraposició als fets imposats, els representants d’Esquerra al districte, assistim habitualment portant banderes “estelades”, més si tenim en compte que l’acte es fa en el marc de la Diada Nacional de Catalunya; i enguany no ha estat l’excepció. Entre el públic assistent es van observar Estelades, portades per gent d’Esquerra i gent que no ho és i també banderes de Xile.

La sorpresa va venir quan, de sobte, van començar a desplegar-se banderes del PSC i d’ICV, en una acció de propaganda partidista sense precedents en un acte institucional al districte.

Vull posar l’èmfasi en el concepte d’acte institucional, perquè aquest és un lloc on hi van persones de sensibilitats polítiques diverses i no s’escau exhibir propaganda de cap dels partits polítics que hi som presents. Esquerra no ha portat mai banderes amb el logotip del partit. En qualsevol cas exhibim una bandera reivindicativa i ideològica en el marc de la Diada i en un acte de reivindicació de les llibertats. De la mateixa manera en què ho fem en l’acte d’homenatge a les Brigades Internacionals que se celebra cada mes d’octubre.

Potser la manca de simbologia ideològica ha forçat als militants del bipartit barceloní a treure les seves banderes, més pròpies d’un míting partidista o potser ha estat la manca d’ètica. En qualsevol cas és inacceptable convertir un acte institucional en un acte de propaganda política. Què passaria si Esquerra anés repartint fulletons en el transcurs d’un acte com aquest o a l’entrada d’un plenari de districte, per posar algun exemple?

Sabem de sobres que als socialistes no els agrada gens de veure estelades en aquest acte. Ho sabem perquè ens ho han dit de forma clara altres anys. Però la reacció és una rebequeria impròpia d’uns representants institucionals, rebequeria a la que s’ha sumat el seu soci de govern municipal. Uns representants institucionals que, tot sigui dit de passada, són incapaços de posar ni tan sols una senyera en aquest acte que, com he dit abans, se celebra l’11 de setembre. Potser que prenguin nota dels veïns i veïnes d’Horta que, en celebrar el pregó el mateix dia, van col•locar una senyera a l’escenari i van fer que cantéssim plegats els Segadors. Això és orgull de ser català, però sembla que a d’altres els fa vergonya.

1 comentari:

Marc ha dit...

No puc afegir res més. 100% d'acord amb tu Jordi.