dissabte, 9 d’abril del 2011

10A, ja la tenim aquí

La consulta, ja la tenim aquí. El 10A és demà. Encara recordo quan un conjunt de persones van fer una roda de premsa, davant la Sagrada Família, dient que es faria la consulta independentista a Barcelona. En aquell moment vaig pensar, ostres! Potser arriba una mica aviat això; ostres! a Barcelona si es fa, s’ha de fer molt bé, perquè si fracassem amb un percentatge de participació molt baix desinflarem el globus que les consultes estan generant arreu del país.
Ara, un any després, n’estic convençut. S’ha fet i s`ha fet molt bé el camí cap al 10A. Malgrat les dificultats organitzatives inicials, malgrat una estructura tan immensa com aquesta implica dificultats a l’hora de posar-la en marxa, malgrat l’ajuntament ens ha girat l’esquena i diumenge no podem comptar amb cap local municipal ni amb cap connexió de llum, malgrat determinada premsa ens ha obviat sense dedicar-nos ni una sola pàgina, malgrat una altra determinada premsa ens les ha dedicat per desacreditar-nos sense proves. Malgrat tot això, la consulta ja és un èxit abans de celebrar-se.
I ho és perquè compta amb 10.000 voluntaris, gairebé tants com hi va haver per Barcelona 92. Ho és perquè s’ha aconseguit el suport de més de 100 personalitats de reconegut prestigi. Ho és perquè s’ha fet de forma respectuosa amb tothom i animant a participar, independentment de l’opció de vot per la qual s’opti. Ho és perquè les jornades de vot anticipat a la Barceloneta, la Vila de Gràcia i Nou Barris han estat un èxit. Ho és perquè amb un pressupost molt reduït pot superar –i superarà- altres consultes fetes amb tot el suport institucional i amb un pressupost 200 vegades superior. Ho és perquè el món estarà pendent de Barcelona el 10A. Ho és perquè s'està fent amb el màxim rigor i amb un sistema informàtic que garanteix que ningú no pugui votar 2 cops.
Però per damunt de tot això, ho és perquè els voluntaris i voluntàries de Barcelona Decideix encomanen bon rotllo allà on van. La sensació que estem escrivint una pàgina memorable de la història del nostre país és present. L’optimisme contingut és l’estat d’ànim generalitzat i la qualitat humana i professional del conjunt del voluntariat és excepcional. Informàtics, responsables de l’administració electoral, dels recursos, de comunicació, d’extensió, de campanyes; tots i cadascun dels equips de treball ha fet una feina de molta qualitat.
Per molt que els principals mitjans de comunicació han vetat la informació sobre la consulta a Barcelona, al final els esdeveniments han fet que aquesta setmana el 10A estigui en boca de tothom, per bé o per mal, però se’n parla. El fet que persones de gran capacitat mediàtica hagin votat anticipadament o hagin manifestat la seva intenció de votar ha ajudat i cal agrair-los que ho hagin fet públic.
Ara només falta rematar la feina. Ja està tot a punt per al 10A; seus, voluntaris, ordinadors, suport informàtic, comunicació, etc. Una gran estructura al servei dels ciutadans i ciutadanes perquè puguin respondre aquesta pregunta "Està d’acord que la Nació Catalana esdevingui un Estat de Dret independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?" amb tres opcions: SÍ, NO, EN BLANC. Hi poden votar les persones majors de 16 anys empadronades a Barcelona, de qualsevol nacionalitat.
No deixem cap vot a casa. No ens ha de fer por ni generar rebuig opinar i decidir. La democràcia és això. La consulta ja és un èxit, només falta arrodonir-ho amb una bona participació.
En aquest enllaç trobareu tots els llocs on podeu anar a votar. Amb un parell de minuts del teu temps faràs aquest país més lliure, et faràs a tu més lliure.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Com va passar després de la manifestació del 10-J, la pilota està a la teulada de la classe política. La societat civil ha parlat i ara toca que els seus representants actuïn en conseqüència. Sense presses, però sense pauses i, sobretot, amb unitat.

Seria bo que, per una vegada, totes les forces polítiques anessin a una per assolir els objectius de país. I no em refereixo només a la independència (objectiu tan sols d'alguns) sinó a altres coses que posen d'acord a la gran majoria de la societat, com és un pacte fiscal en condicions.

La classe política serà capaç de deixar de banda els egos personals i el protagonisme individual i actuar conjuntament pel bé del país? Sincerament, crec que no. Per què ho crec? Només cal mirar, per exemple, les forces sobiranistes (no són capaces d'ajuntar-se en una única opció que aglutini tot l'independentisme), CiU (Convergència va en una direcció i Unió circula per la contrària) o el PSC (ple de lluites internes entre dos sectors clarament irreconciliables ideològicament). Si a dins dels partits no hi ha unitat, com pot haver-la fora?

Es va deixar refredar l'efecte del 10-J. Tant de bo no passi el mateix amb l'impacte del 10-A.

Salutacions cordials,

Sergi Camps.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Jo penso que el 10A és, en part, herència del 10J i per tant no podem dir que la cosa s'hagi refredat. Al contrari, la societat s'organitza i això feia molt de temps que no passava. Discrepo quan dius que la independència només interessa a alguns. Cada vegada més "alguns" són una percentatge més gran de la societat i que segons el baròmetre publicat avui un 34% votaria a favor de la independència mentre un 30% ho faria en contra. I la tendència al sí creix.
Pel que fa als polítics a Barcelona s'està gestant alguna cosa. Falta veure si el tercer espai sobiranista i progressista acaba recollint bona part de tot aquest procés. Almenys la proposta d'unitat ha estat sincera i honesta.

Anònim ha dit...

Jordi, jo sóc un d'aquests "alguns" que volen la independència i la votarien demà mateix. Tanmateix, crec que si es fes una consulta vinculant, avui per avui, sortiria un no bastant clar.

Tan de bo els teus bons presagis es compleixin, pel bé del país.

Sergi.