dilluns, 24 de setembre del 2007

Plenari de constitució del consell del districte

El passat dia 20 va tenir lloc el primer plenari del consell del districte d'aquesta legislatura. La sala Lluís Companys de la seu del districte d'Horta-Guinardó era plena de gom a gom de veïns, veïnes i representants de la vida associativa dels nostres barris, que es van atensar fins allà per acomiadar-se de les persones que deixàven els seus càrrecs en el passat i alhora donar la benvinguda als que iniciem amb il·lusió aquesta etapa prenent possessió en aquest renovat consell.

L'ordre del dia va ser reduït. En primer lloc els consellers i conselleres vam prometre o jurar els requisits que comporta el càrrec. En el cas dels dos consellers d'Esquerra va ser una promesa que en el meu cas cito textualment: "perquè així ho imposa l'ordenament jurídic vigent, Sí, prometo". Després ens vam limitar a votar la proposta de presidència del consell, que va ser aprovada per unanimitat de tots els grups en favor d'en Jordi William Carnes i Ayats, qui a partir d'ara ostentarà aquesta presidència.

Més tard, en sessió extraordinària es va tancar la composició de la Junta de Portaveus que quedà de la següent manera:
- President del districte
- Luis Fernando García Egea (PSC)
- Lluís Bou i Dalmau (CiU)
- Manuel Conde García (PP)
- Anna Mir i Acebrón (ICV-EUiA)
- Jordi Coronas i Martorell (ERC), jo mateix
- i com a secretari el conseller tècnic

També es van constituir les Comissions Consultives de Govern, que pel que fa al nostre grup municipal ens hem repartit de la següent manera:
- Enric Rius. Comissió de Serveis a les Persones i Benestar Social.
- Jordi Coronas. Comissió de Medi Ambient, Urbanisme i Obres. Comissió de Via Pública, Seguretat, Mobilitat i Serveis Municipals.

El nostre grup municipal és complementa amb la nostra regidora adscrita, l'Ester Capella, que és tota una garantia tant en la part professional com en la personal.

Un cop acabada la sessió extraordinària vam poder gaudir d'una copa de cava amb tots i totes els i les assistents en un ambient formidable.

Us deixo el text de la meva intervenció en aquest plenari just després de fer la votació del nou president del districte.

"El nostre vot per la presidència del nostre districte ha estat favorable, com no podia ser d’altra manera. És un vot fruit del pacte al qual hem arribat tots els grups municipals, per tal de repartir de forma coherent la representació institucional, en l’àmbit global de la nostra ciutat, entre tots els partits que configuren el nostre ajuntament i en funció dels resultats que van donar les passades eleccions municipals a Barcelona.

Uns resultats, que això si, han fet que es produís un canvi molt important en la correlació de forces. Uns resultats que Esquerra Republicana ha tingut molt en compte a l’hora de prendre una decisió, que sens dubte, marcarà i molt la manera de fer en el govern de Barcelona.

Aquesta decisió, presa lliurement pel nostre grup municipal, ens ha dut a deixar el govern per passar a l’oposició.

Nosaltres, hem escoltat el missatge crític que els ciutadans i ciutadanes de Barcelona ens van fer arribar, i hem optat per equilibrar les forces a l’ajuntament, passant a l’oposició, amb la intenció de que totes les decisions que es prenguin i les mesures que s’adoptin, hagin de passar abans pel raser del consens i el pacte.

Esquerra a més a més garantim que des de l’oposició hi haurà també una representació de les esquerres, cosa que no ha passat els darrers anys. Fins ara hem tingut un govern anomenat d’esquerres i una oposició anomenada de centre i dreta. I ara aquesta ja no serà la fórmula. Això suposa també un canvi molt important.

Que Esquerra siguem a l’oposició ens garanteix que l’Ajuntament no passarà el rodet pel damunt de ningú a l’hora d’adoptar decisions que afectin de forma directa o indirecta a les persones i entitats. Que Esquerra sigui a l’oposició ens garanteix que s’aplicaran polítiques en favor de la ciutadania. Que Esquerra sigui a l’oposició ens garanteix que la participació serà efectiva i es notarà en els projectes municipals.

Des de l’oposició treballarem per aconseguir que es faci política en favor de la gent dels nostres barris, sent pro-actius en tot allò que cal millorar. Defensarem i promourem tot allò que ens identifica com a nació; tot allò que ens identifica com a catalans i catalanes. Les nostres arrels comencen per casa nostra i casa nostra és aquest districte i aquesta ciutat.

Nosaltres creiem que hi ha dues maneres de fer oposició. Una, és fer una oposició destructiva amb tot allò que es fa des del govern. I una altra, és fer una oposició responsable, activa i implicada en tot allò que està bé i que afavoreix a les persones. Apostem per aquest segona.

En el nostre districte, en aquest consell, els nostres vots no són decisius numèricament, però a la casa gran, a la plaça de Sant Jaume els nostre vot “d’esquerres” i catalanista és bàsic. Els partits de govern (psc i icv) ho saben i saben que almenys en aquest mandat han de comptar amb la resta de forces municipals.

Per això volem aprofitar avui per estendre un pont de diàleg amb les forces de govern per tal d’evitar que en un futur tinguem de recórrer a aquest extrem.

Per acabar, volem donar la benvinguda al districte d’Horta-Guinardó al sr. Jordi William Carnes, que un cop ratificat per l’alcalde, serà el nou president del nostre districte.

Moltes gràcies."