dissabte, 6 d’octubre del 2007

Segon plenari. Comença el mandat.

En aquest segon plenari del Districte d'Horta-Guinardó, celebrat el proppassat dimarts dia 2 d'octubre, ja s'ha començat a visualitzar quin serà el paper de cadascun dels grups que en formem part del consell del districte.

En primer lloc la regidora del districte, Elsa Blasco, va fer l'exposició de la proposta inicial del Pla d'Actuació del Districte 2008-20011. No es va extendre massa, però la veritat és que la proposta tampoc no donava per gaire més.

Es va dir que la proposta no era molt detallada perquè així serà la gent, qui a través del procés de participació, l'omplirà més acuradament. Això sona molt bé d'entrada, però es clar, resulta que el procés de participació dura menys de dos mesos. Que algú ens expliqui com lliga una cosa amb l'altre.

L'explicació que li dono jo, és que d'una banda no han tingut prou temps per preparar el document. I de l'altra que s'ha d'aprovar el PAD i els pressupostos com sigui a primers de desembre. I tot això és perquè a l'actual govern municipal els ha costat massa temps de païr que a partir d'ara a Barcelona governaran sense majoria, i fruit d'això el procés de constitució del cartipàs municipal s'ha demorat fins passat l'estiu.

Doncs que quedi ben clar que el grup d'ERC, no està disposat a aprovar el PAD i els pressupostos a qualsevol preu. Nosaltres ja vam posicionar-nos respecte aquest tema en el plenari de dimarts. Jugarem amb el període de participació que es proposa, partint del document que es proposa, però també veiem moltes mancances que mirarem d'incloure en el mateix. Aquest PAD parla majoritàriament d'urbanisme i deixa en una àrea secundària la resta de temes que ens afecten en el nostre dia a dia.

Per exemple, no hi ha referències a la cultura i la llengua catalanes. No s'estableixen mesures per garantir la presència d'allò que ens identifica com a país amb una quota raonable, en centres cívics, biblioteques, festes populars, etc. El mateix passa amb els assumptes de benestar social, immigració, medi ambient.

Pel que fa als temes urbanístics es proposa el que es vol fer, però no el com es preten fer, i això és el que més l'importa a les persones, especialment a aquelles que es veuren afectades.

Pel que fa als diferents grups municipals es defineix el perfil que adoptaran:

- ICV-EUiA. Amb la regidora al capdavant, ens continuaran venen la idea de que la participació ha de ser l'eina per arribar al consens. Amb això estem d'acord, però amb paraules no n'hi ha prou. Encara està per veure la voluntat de recollir allò que ve de la participació. Fins ara crec que no s'ha fet suficientment i fruit d'això hi ha sectors del nostre districte que han manifestat reiteradament el seu descontent. Això s'haurà de treballar molt.

- PSC. Al nostre districte compten amb l'avantatge de que la regidora és d'ICV i això els beneficia o els desgasta menys. Però a l'hora de la veritat és el PSC el que mou els fils a Barcelona i també al districte. L'actitut arrogant que ens han demostrat fins ara a la ciutat, la farem posar de manifest quan això passi al nostre districte. Com per exemple amb el tema de la declaració com a Bé Cultural d'Interès Nacional de la Masia de Can Fargas. No em va convèncer la resposta de la regidora a la pregunta presentada en aquest plenari sobre el capteniment del districte al respecte. Si el grup del PSC tingués la voluntat de signar la proposta parlamentària com ja han fet ERC i ICV-EUiA, aquesta tiraria endavant. Però opten, de moment, per amagar-se darrera de la regidora.

- CiU. Hi ha molts temes en els que podem arribar a coincidir. Però de moment observem que la seva línia serà la mateixa que han seguit en els darrers anys. Propostes populistes i poca cosa més. Ademés a nivell de ciutat ja estan picant l'ullet a l'alcalde per donar "estabilitat" a l'ajuntament. La veritat no em sorpren, el fantasma de la sociovergència ja fa temps que és present. No sé quina opinió deu tenir el soci de govern "ecosocialista" al respecte.

- PP. Res no canvia. Estan en contra de tot com sempres. Fan propostes populistes de vegades i absurdes d'altres. No fan ni el més mínim esforç per disimular que no els importa "un pito" el que es faci de bó. Ells sempre faran mil crítiques i zero aportacions.

- ERC. Estem disposats a treballar, amb quí vulgui posar-si a treballar amb nosaltres, i només amb una excepció: el Partit Popular. La resta de forces municipals ens podran venir a trobar quan vulguin i també els anirem a cercar nosaltres quan convingui. Volem aportar quant més millor del nostre programa i de les nostres idees. Tampoc acceptarem les coses quan no estiguem d'acord. De moment, si més no, amb el pas a l'oposició hem creat una expectativa en la gent. Això es percep i és molt possitiu.

La cosa promet.