dissabte, 9 d’agost del 2008

Ben fet President

Les declaracions d’ahir del President de la Generalitat han estat a l’alçada de la situació. D’aquestes “El Punt” ha extret quatre frases que ha plasmat a la seva portada i que tenen una gran força i contundència:

“El nou Estatut, la nostra llei de lleis, és una llei orgànica de l’Estat, d’obligat compliment per a tothom”.

“No es pot dir que es vol complir un termini legal presentant una proposta incompleta que no s’ajusta a la llei”.

“Aquest incompliment per part del govern de l’Estat és una mala notícia. No valen excuses”.

“Hauríem votat a les Corts un Estatut per negar-li, després, la seva condició de llei orgànica i no complir-lo?”


Encara que sembli que aquestes paraules hagin sortit de boca d’algú altre, les ha dit el sr. Montilla que, sembla cada cop més evident, s’ha posat el barret de President de Catalunya, i això és una bona notícia.

Ara el que cal és mantenir aquest nivell des del govern de la Generalitat i, per descomptat, amb la unitat de forces polítiques catalanes o, al menys, amb la suma de PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA. Aquest és l’únic camí per aconseguir dues coses: la primera que el govern de l’estat espanyol vegi que el posicionament de Catalunya és sòlid, i la segona és que amb aquest posicionament sòlid i clar el missatge que rep la ciutadania de Catalunya és de credibilitat; credibilitat que els partits polítics catalans necessiten recuperar i per això cal ser coherents i no desorientar més aquesta ciutadania.

Perquè això funcioni calen també dues coses: que el PSC al complet mantingui la mateixa línia que el President (m’agradaria, per exemple, que els ministres catalans del PSC a Madrid es pronunciessin al respecte) i que CiU no fagi cap maniobra d’ultima hora a l’estil del pacte “de rebaixes” que va fer en la negociació de l’Estatut. Ja sabem que amb aquest tema ERC serà coherent amb el que vé demanant i per tant, no es conformarà amb menys del que dicta l’Estatut en matèria de finançament. Ara és el moment de posar el país per davant dels interessos partidistes, perquè si no solucionem el greu problema que tenim amb el finançament a Catalunya, el comptador que veieu en el marge dret d’aquest bloc no pararà d’afegir i afegir Euros de dèficit fiscal.

Ara bé, si él govern estatal es manté en la mateixa línia, cal que aquesta unitat de partits es tradueixi en una proposta alternativa, amb la qual estiguem disposats a tirar pel dret, però insisteixo en la importància de mantenir la unitat d'almenys els quatre partits mencionats. Si ens quedem només amb un front nacionalista el que farem és "basquitzar" la política catalana, amb la gran diferència de que a Catalunya, al contrari que Euskadi, no tenim la clau de la caixa. Per contra si es manté la unitat posem contra les cordes al govern de l'estat que conscientment està incomplimt una llei orgànica, sota el risc de que el problema traspassi les fronteres de l'estat. Llavors o el govern estatal fa l'esforç de cercar un pacte o ens llencen una sentència del Constitucional en contra per cobrir-se les esquenes, pèrò llavors la possibilitat d'una fractura entre PSC i PSOE prendria molt més cos.

Per tant, després de saber de les declaracions del sr. Montilla, em trec el barret. Ben fet President.