dilluns, 7 de juny del 2010

Interferències

L'ample de banda de la freqüència modulada està sobresaturat. A les emissions que es fan sota permís se sumen moltes altres que, sota l’etiqueta de ràdio associació, ho fan aprofitant un buit legal i una certa permissivitat sempre i quan no ho facin en qualitat de ràdio comercial.

La Generalitat de Catalunya està treballant en la definició legal que ha de resoldre el buit que actualment existeix a l’hora de demanar responsabilitats a aquelles emissores que provoquen interferències a la resta.

El darrer cas que s’ha produït en el districte d’Horta-Guinardó és el de les interferències que Radio Latina està provocant en una ràdio associació com Ràdio Boca-Nord. No és aquest però, l’únic cas que tenim en el districte. Fa poc que Ràdio Horta-Guinardó va començar les seves emissions per la FM i fruit d’això s’han produït interferències en Ràdio Trinitat Jove, que és ràdio taller, i a El Prat Ràdio, aquesta amb llicència per a emetre.

El concepte de Ràdio Associació va lligat estretament a una funció social, de promoció de les entitats, de formació, i amb una vocació de servei públic i és per aquest motiu que hi ha una certa permissivitat sempre i quan els continguts tinguin un caire allunyat del fet de generar negoci i, per descomptat, sempre que no es provoquin interferències en altres emissores amb permís per a realitzar les seves emissions. El fet que existeixi un buit legal, en certa manera, permet a les emissores de ràdio associació emetre; però si més no aquesta mancança hauria de restar garantida per un codi ètic, de manera que si una ràdio acaba d’entrar en la FM i trepitja o interfereix una altra ràdio que ja hi era abans, la que ha entrat més tard hauria de buscar una solució, ja sigui arribant a un acord amb la resta de parts implicades o cercant el seu propi espai sense molestar als demés.

Malauradament això no sempre passa d’aquesta manera i, de vegades, hi ha persones que s’entesten en sortir-se amb la seva peti qui peti. Aquest és el cas de Ràdio Horta-Guinardó. Una emissora de ràdio a la que de bon començament se li va donar suport des del consell del districte d’Horta-Guinardó (tant govern com oposició), realitzant la mediació –quan no hi havia cap obligació- per tal que el seu director arribés a un acord amb un institut on rau la seva emissora, i així poder ubicar una antena per començar a emetre per la FM.

A partir d’aquí comencen els problemes. La cobertura territorial de les emissions des de l’institut no va complir les expectatives que tenia el director de Ràdio Horta-Guinardó; de manera que de forma unilateral i sense consultar a cap de les persones que havíem donat la cara per ell, decideix traslladar la seva antena a una finca privada de Collserola. La mala sort va fer que justament en aquella finca coincidís amb una altra antena, la del sr. Losantos, que estava a punt de ser intervinguda per haver interferit altres emissores amb permís. Fruit d’això l’antena torna a ser traslladada a una altra finca privada, en aquest cas al Turó de la Rovira. Aquest és un punt de la ciutat amb un nombre important d’antenes en situació irregular.

El fet és que la ubicació de l’antena en aquest punt, sumat a l’orientació i la potència de l’emissió fa que Ràdio Horta-Guinardó produeixi interferències en almenys una ràdio associació d’àmbit local com Ràdio Trinitat Vella, de la Fundació Trinijove; i també en l’emissora municipal d’el Prat de Llobregat dins del seu àmbit de cobertura. Per tal de resoldre el problema amb Ràdio Trinitat Vella vam oferir una reunió amb les dues parts implicades i la mediació del grup municipal d’Esquerra a tots dos districtes. Malgrat l’intent no es va produir cap canvi i les interferències van continuar.

Però és a causa de les interferències produïdes a la ràdio municipal d’El Prat de Llobregat que RHG té obert un expedient a la Direcció General de la Generalitat de Catalunya que regula aquest àmbit. Bé, per això i perquè malgrat els múltiples consells i intents de buscar solució, també per aquest que us escriu en aquest bloc, el director de Ràdio Horta-Guinardó ha fet cas omís a tot el que se li ha aconsellat. Consells donats per evitar que la situació arribés a aquest punt, malgrat no tenir cap obligació i malgrat no formar part de les meves responsabilitats com a conseller de districte.

He volgut explicar aquest cas per escrit perquè és un fet, un dels pocs, que m’ha deixat molt mal sabor de boca com a conseller a Horta-Guinardó. La manca d’honestedat és una de les coses més difícils de pair i aquesta ha estat la causa principal de tots els problemes que han acabat derivant amb la interrupció d’emissions per FM de Ràdio Horta-Guinardó. Cal aclarir que l’emissora no s’ha tancat; aquesta continua emetent amb total normalitat per Internet tal i com venia fent des de molt abans de començar a fer-ho per FM, gràcies a la conjuntura dels grups polítics en aquest districte, tot sigui dit. També cal aclarir que les persones que conec i desenvolupen tasques en aquesta emissora els considero bons professionals. La llàstima és que la persona que hi ha al capdavant no sap dirigir la nau aprofitant aquest capital humà.

El final de les emissions de RHG per FM ve determinat per: 1) el canvi d’ubicació de l’antena amb la qual emet. 2) Les interferències que produeix en una emissora de caire municipal com la ràdio d’El Prat. 3) per la manca d’honestedat del seu director que canvia el seu discurs en funció de l’interlocutor; m’atreveixo a dir que fins i tot practicant l’engany. La Generalitat de Catalunya ha de tenir prou amb la segona causa, però per a mi la més dolorosa és la tercera.

No s’hi val de cap manera anar pel món llençant pilotes fora i culpant a la resta dels mortals dels mals que un mateix provoca. No s’hi val està enfrontat amb tothom i no assumir la part de responsabilitat que a un li pertoca. I el més important, no s’hi val anar difamant a determinades persones o determinats partits polítics i confondre a la gent amb teories de conspiració pròpies de persones recargolades. Parlar de censura en aquest context em sembla totalment barroer.

Per tot això, per les moltes coses que es diuen en aquesta ràdio en un programa nocturn a l’estil de l’speakers corner, però fet amb molta menys classe, per les moltes coses que veig escrites en alguns murs del Facebook he volgut donar la meva versió sobre aquest cas en concret. I ho he volgut fer a pesar que sé que bona part d’aquesta rancúnia per part del director de l’emissora en qüestió es dirigirà cap a mi. M’és igual, perquè si hi ha una cosa que no penso deixar mai sense resposta són les mentides vinguin d’on vinguin.

Per acabar vull fer una reflexió general sobre les emissores de ràdio associació. Atès que amb la regulació, que arribarà més d’hora que tard, no hi haurà espai per a tothom, aquestes tenen un terreny adobat per explorar i desenvolupar iniciatives a Internet. Els ordinadors personals i els mòbils de nova generació seran les autèntiques estacions multimèdia del futur, però no d’un futur llunyà; això ja ha començat a passar i d’aquí a poc temps les emissions per ones seran una tecnologia del passat. Tothom podrà escoltar un programa de ràdio a l’hora que vulgui; aquest és el futur de debó.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,
soc director d'una altre emissora de ràdio local de Barcelona, amb molts anys de funcionament i estic totalment d'acord amb tu. S'ha de respectar i agraïr l'oportunitat que et donen. El director d'aquella emissora de la que parles, ha arribat a un punt sense sortida. Una ràdio local es per l'ambit local del districte, mai ha d'arribar mes lluny. Utilitzar l'atac polític, per cert sense cap tipus de criteri, i sense saber ni el que diu, el portarà al tancament total de la seva ràdio.
Desitjo que la Generalitat actui en el cas de Boca Ràdio, que si que es una emissora local de veritat.
Salutacions cordials
ABB

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Gràcies pel teu comentari. A més aquesta és la qüestió. Una persona que ha tingut una oportunitat per tirar endavant amb el vist-i-plau de tothom i que ho acaba espatllant per tossuderia i no voler escoltar bons consells. Al final, s'agafa abans un mentider que un coix.

Jose R. ha dit...

Aquí está mi reconocimiento a este post...

http://www.joserodriguez.info/bloc/?p=3371

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Altres articles d'interés

http://manel-ferrer.blogspot.com/2010/07/uiuuuuuiiuu.html

http://jovesperiodistescarmel.blogspot.com/2010/06/la-polemica-de-rhg.html

David Romero Carrillo ha dit...

Hola Jordi,

Me gustaría decirte que todo lo que has puesto es mentira, me duele leer esto después de tantas llamadas telefónicas y tener una relación muy estrecha

Para empezar RHG fue una radio que dió voz a los vecinos/as y vosotros no aceptáis qué los medios de comunicación tengan una línea editorial diferente al resto

Es muy fácil criticar a un director de radio con problemas de salud, pero te recuerdo que quién se ponía a comer con los del PP en la intimidad eras tú, tambien recordarte que me comentaste que la política era puro teatro, etc...

Espero que algún día tengas la decencia de pedir perdón por tantas mentiras. Porque en la actualidad los ciudadanos/as no tienen radio para poder expresarse, porque si RHG estuviera en antena vosotros ya seríais historia.

Saludos