dilluns, 20 de maig del 2013

Enquesta del GESOP sobre Barcelona. Les coses estan canviant.



Aquest dimarts El Periódico de Catalunya publicarà l’enquesta del GESOP on es veurà la tendència en intenció de vot en unes hipotètiques eleccions municipals. A ningú se li escapa que ens trobem en l’equador de la legislatura i, si agafem com a creïbles els resultats d’aquesta enquesta, sembla evident que el canvi de mapa polític al país també arribarà a la capital.

Si el 2015 sortís un resultat semblant al que pronostica a dia d’avui el GESOP  (CIU 11-12, PSC 6-7, ICV 6-7, PP 5-6 ERC 4-5, C's 4, CUP 4) tindríem una ciutat difícilment governable. En la part alta ens trobem amb una important baixada de CiU i PSC. Un lleuger increment d’ICV que l’enfilaria fins el segon lloc , ERC obtindria més del doble de representació i C’s i les CUP entrarien amb força. El PP també pateix una baixada important.

Els temes que preocupen més a la ciutadania de Barcelona són els derivats de la crisi econòmica i molt poca confiança de cara al futur.

Pel que fa a ERC, amb aquestes dades a la ma, recuperem gairebé el millor resultat obtingut mai a Barcelona, malgrat la representació quedaria molt més fraccionada. Això ens permet pensar que, si som capaços de construir un projecte sòlid per a la capital, podem aspirar sense dubte a cotes més altes.

Però per fer-ho, hem de prestar atenció a allò que la gent espera d’una opció política progressista i d’esquerres. Evidentment, el marc polític de les eleccions previstes per al 2015 pot fer variar molt aquest resultat. No sabem si s’haurà fet una consulta sobre la independència o no, si el procés independentista haurà culminat. Tampoc no sabem si hem tocat fons amb la crisi o no.  Però el que si sabem és que, en el moment en que el vot independentista treu millor resultat que mai, ERC treu un resultat sostre de 4-5 regidors/es que, a molt estirar, podria arribar a 6-7. Amb un resultat així ERC no pot ser una alternativa de govern a Barcelona.

Si volem ser una alternativa de govern hem de gestar un projecte sòlid, d’esquerres, innovador, il·lusionador i aglutinador. Tenim 2 anys per escoltar la gent, les entitats, el talent, les persones expertes en cadascun dels sectors a tocar. Tenim 2 anys per sumar persones al carro d’una alternativa sòlida d’esquerres a la ciutat. Tal com estan les coses aspirem a tot.