dissabte, 14 de juliol del 2007

I els mitjans de comunicació?


És evident que els polítics en general han entrat en una fase de desprestigi mediàtic, que en aquests moments fa que la política sigui rebutjada per una part important de la ciutadania. A la vista de tots estan les xifres de participació dels darrers comicis que hem celebrat a Catalunya (Referèndum per l'Estatut, Eleccions al Parlament de Catalunya i Eleccions Municipals), tots ells amb prou feines ronden el 50% i això vol dir que l'altre 50% no vol saber-ne res del tema o en el millor dels casos considera que aquesta és la forma de castigar els polítics.

No hi ha dubte de que els polítics tenen una important part de culpa en aquests resultats de participació, però què me'n dieu dels mitjans de comunicació? Creieu que són imparcials? o ben al contrari prenen partit en tot allò relatiu a la política i es posicionen del costat que més els convé segons el perfil del seu consell de redacció.

Crec honestament que hi ha casos que clamen al cel. Feu una prova i associeu vosaltres mateixos algun d'aquests mitjans de comunicació a un partit concret: El Periodico, La Vanguardia, El País, ABC, El Mundo, Antena 3, TV3, Telemadrid, La Razón, Vilaweb.cat, El Punt, Libertad Digital, Gara, COPE, Cadena SER, Catalunya Radio... Segur que gairebé tots els teniu clars, potser se'n beneficien del dubte 2 ó 3 de tots els que us he relacionat.

Doncs bé, la meva conclusió és que bona part del desprestigi polític que pateix el nostre país, també és conseqüència de la manipulació tendenciosa de molts d'aquests mitjans de comunicació. A ningú se l'escapa el fet de que en el món actual la comunicació és vital, i hi ha sectors del poder que això ho tenen claríssim. Per tant aquests sectors han anan ocupant el seu espai dins dels mitjans i el porten al seu terreny. Això també hauria de ser causa del desprestigi dels mitjans i en canvi també li toca parar el cop a la política. Perque l'opinió del públic general és que si un mitjà de contrastada solvència diu una cosa, doncs deu ser certa i això poca gent ho posa en dubte.

Per descomptat els partits que no són els 2 majoritaris tan a l'estat com a Catalunya patim les conseqüències, ja sigui per que es tergiversa la informació que ens afecta, o simplement perquè quan convé no surten a la llum les notícies positives. En el cas d'Esquerra això és més que evident. La mitjana que ocupen algunes notícies en l'espai mediàtic, no es correspon amb la seva importància real. Als mitjans tot s'hi val quan es tracta d'amagar la realitat que no interessa que surti a la llum, de la mateixa manera en que tot s'hi val quan s'ha de desprestigiar a algú.
Els qui de debó vulguin disposar de tots els elements per poder fer-se una idea "aproximada" de la realitat, han d'utilitzar diversos canals d'informació i avui en dia a quí li sobra el temps per fer-ho?. Una altra bona manera de conèixer punts de vista diferents és passejar-se per la blogosfera catalana. Aquest és un mitjà en expansió i molt ric en continguts i en idees.