dilluns, 27 d’agost del 2007

Referèndum per l'autodeterminació el 2014?

Doncs ens haurem de posar les pil·les. Només queden 7 anys per a la data prevista per Josep Lluís Carod Rovira per la celebració d'aquest Referèndum. I tal i com estan les coses ara mateix, el repte és si més no complicat.

De les forces polítiques que ara mateix governen a la Generalitat, només ERC està disposada a afrontar la qüestió de l'autodeterminació. El PSC-PSOE hauria de canviar el seu projecte espanyolista per un de catalanista de debó, i això no crec que sigui possible. I els d'ICV-EUiA haurien de retrocedir a formes de pensar en clau nacional que no es donen des de fa molts anys, per tant també ho veig difícil ja que a hores d'ara estan més a prop de ser "marca blanca" del PSC que no pas de postular-se en favor de l'independentisme.

Quí ens queda doncs per acompanyar-nos en el camí d'aquest Referèndum. El PP i C's és evident que no ho faran. Les CUP segur que sí, però no n'hi ha prou. Només ens queden dues vies possibles, per tant. O aconseguim la majoria absoluta en els comicis nacionals del 2010, o ens ajuntem amb Convergència (i Unió?)per fer un front nacionalista amb prou força com per fer possible la celebració d'una consulta popular per la via de les urnes.

La majoria absoluta d'ERC és una utopia inabastable. I per arribar a acords amb Convergència haurem de governar junts. Per tant això vol dir que en els propers comicis nacionals a Catalunya, el 2010, i si els resultats ho permeten (això sí que és factible si canvien el tarannà totes dues formacions), Convergència i ERC haurien de formar un govern nacionalista a Catalunya. A partir d'aquí que s'afegeixi qui vulgui al projecte.

És per tant prioritari que a ERC tinguem els fonaments ben assentats i lluny de discusions internes, ans al contrari, siguem capaços d'aplegar totes les faccions independentistes del nostre país.

La data del 2014 té un gran significat històric, 300 anys després de la caiguda de Barcelona. I el referent d'Escòcia que fixa per al 2010 el seu Referèndum l'hem de seguir molt d'aprop.