dimarts, 13 de maig del 2008

Els tres eixos d'ERC

Catalunya per progressar nacionalment i econòmica necessita basar la seva política al voltant de tres eixos: Catalunya-nació, política d'esquerres i republicanisme.

Si classifiquem els partits catalans en base a aquests tres eixos tenim:
5. PP i C's. (0 de 3)
4. PSC. (1 de 3) moderadament d'esquerres
3. CiU. (1 de 3) catalanistes
2. ICV-EUiA. (2 de 3) d'esquerres i republicans (encara que no tots)
1. ERC (3 de 3) com el seu nom indica. clarament d'esquerres, decididament republicans i catalanistes fins al punt d'apostar directament per la independència.

Els ciutadans i ciutadanes de Catalunya que en un passat encara recent van donar la seva confiança a ERC, ho van fer en base a aquests tres valors.

En els darrers anys ERC ha prioritzat l'eix d'esquerres, en part perquè després de vint-i-tres anys de govern conservador convenia un canvi d'aires. Ara el debat se centra en base a si en el futur hem d'apostar de nou per l'eix d'esquerres o bé canviar el xip i apostar per un eix estrictament nacionalista. Però no podem oblidar el tercer eix: el republicanisme; entre altres coses perquè aquest és un tret diferencial que sumat a l'esquerra i el catalanisme només ERC pot presumir-ne de representar.

El republicanisme com a eina política al servei de la ciutadania. Un republicanisme també al servei de les classes treballadores. Un republicanisme que fomenti la participació i la implicació de les persones d'aquest país. Un republicanisme que rebutgi qualsevol càrrec institucional hereditari i vitalici. En definitiva, un retorn als valors republicans que haurien fet del nostre país un dels més avançats i moderns d'Europa, de no ser per la interrupció sobtada que va patir en el seu procés l'any 1936.

La combinació d'aquests tres valors (Esquerra, República i Catalunya) ha de ser el pal de paller d'ERC a partir del 25è Congrés Nacional.

És en base a aquesta idea que la candidatura 2014 ERC Futur, que presenta a Ernest Benach i Rafel Niubó com a candidats a la presidència i secretaria general d'ERC respectivament, presenta les seves credencials. I també es en base a la idea de fixar un full de ruta cap al 2014, que ja s'ha convertit en una data emblema per als que aspiren a veure una Catalunya independentent.

Això sí, per aconseguir-ho, ERC ha de liderar el procés cap al 2014, essent els impulsors i aconseguint una representació parlamentària que amb alguna combinació permeti de tirar-ho endavant.

També ens cal cohesió. I ara per ara, la cohesió passa per una connexió entre la direcció i la base del partit, però també per arribar amb un missatge clar a l'electorat que al final és qui ens situarà en una o altre posició respecte a la resta de forces polítiques. Hem de recuperar la confiança, però per això el primer pas és recuperar l'autoestima.

I Esquerra ha de créixer més. Hem crescut molt en els darrers 5-6 anys, però ara hem de carregar el dipòsit altre cop, consolidar el que tenim i arribar més enllà. Per aconseguir-ho cal modernitzar el partit per dins i renovar-lo.

Aquestes idees formen part de la línia que proposa la candidatura de Benach i Niubó i crec que tots dos, juntament amb la resta de persones que hi formen part, tenen la capacitat i la il·lusió per tirar endavant un projecte que ens retorni l'empenta, que és el que ens cal. Renovació, unitat i futur.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Benvolgut company! m'agraden les línies que exposa la candidatura d'en Benach i en Niubó, però: perquè no ho feien abans? en Benach és membre de l'executiva, no hi havia caigut en què calia tot això? i a més (i el més important), com és concreta, tot això?

Com sempre, és un problema de confinça, de credibilitat. Esperem que desprès de 14, siguin quins siguin els resultats, treballin en aquesta línia.

Jordi Domènech