dijous, 3 de juliol del 2008

I tornem-hi altre cop amb la llengua

Ara és el “Manifiesto de la defensa del castellano”. Un manifest que, es clar, neix amb la clara necessitat de defensar una llengua amenaçada per les llengües invasores com són el català, l’euskera, el gallec, el bable, l’aranès, etc...

I és que sembla ser que ara està de moda no parlar en castellà. Sembla mentida que els cinemes de Catalunya no se n’adonin de que no estan en consonància amb la moda, i que les emissores de ràdio del nostre país no es preocupin per guanyar audiències amb les llengües que ben aviat seran majoritàries.

I és que aquest nostre país, sempre està ancorat en la tradició de no afegir-se a la moda de parlar en català. No ho entenc. Els nostres fills parlent en castellà als patis de les escoles; no entenc com no se’ls ensenya una mica de modernitat i així es passaran al català. La cafeteria on vaig a esmorzar cada matí també es resisteix a la moda, almenys són capaços d’entendre’m quan jo, tan modern com sóc, els parlo en català, tot i que de vegades el cafè amb gel del migdia pot ser confós amb un cafè amb llet per més que ho vocalitzi.

Ironies a part, trobo francament patètic que algú pretengui que només es parlin les llengües “imperials” i es pretengui discriminar més encara llengües parlades per més persones que no pas el danès o el neerlandès, per citar-ne alguna, atemptant clarament contra la cultura sigui d'on sigui.

Jo els convido a fer membre d’honor d’aquest grup al president d’Air Berlin, que ja ens ha demostrat sobradament el seu interès per preservar les cultures del món. Potser amb el temps també voldrà que la Sagrada Família sigui traslladada a peces al Pergamonmuseum.

I Telecinco? A més de donar suport, vol posar a disposició d’aquesta iniciativa sectària i feixista el seu canal de televisió, incomplint clarament la llei. Potser ara també es negaran a emetre publicitat en anglès, per tant el 95% dels anuncis de fragàncies s’hauran de buscar un altre mitjà per fer-nos aquesta publicitat tan fashion del “don’t imitate, innovate, o Carolina Herrera, New York”.

És més o menys el mateix que passa quan entreu en un forum d’Internet o un Xat. Feu la prova un dia, escriviu “good morning” i sereu benvinguts, però si escriviu “bon dia” prepareu-vos per rebre una benvinguda ben diferent.

Perdoneu-me l’expressió però em sembla "de puta pena" tot plegat.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Amic Jordi,

Tenia intenció d’escriure alguna cosa sobre el famós “Manifesto”, i ahir fins i tot el vaig buscar a Internet i el vaig imprimir per poder llegir-lo amb tranquil•litat, però desprès de llegir el teu escrit, he pensat que gairebé ja està tot dit.

Saps que el tema no es nou i que des de sempre, de tant en tant hi ha algú que té interès en tornar-lo a l’actualitat.

Nosaltres sabem que el que diuen en el manifest no és veritat i que tracten de crear un problema allà on no n’hi ha, però malauradament, i si Tele5 com dius s’afegeix a la croada encara més, sempre trobaran terreny de cultiu adobat per fer créixer el que sembren. La discòrdia amb mala bava.

Seguirem parlant i vivint en català mal que els hi pesi.

PD. He vist que has eliminat el contador del deficit. Es deu al comentari de la Júlia?

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Hola Joan,
efectivament totes aquestes accions tenen una intenció perversa i intenten posar de manifest un problema que no existeix. A casa seva, cadascú parla com vol i tothom ho respecta, mal que els pesi.
Pel que fa al comptador, l'he posat més avall de moment però no l'he suprimit que no em vull descomptar pas. El que passa és que hi ha també una altra persona que m'ha informat de problemes de càrrega amb la pàgina i home, si tens dos seguidors interessats doncs val la pena cuidarlos.

Julia ha dit...

HOLA JORDI!!! Ja soc aqui. Moltes gràcies pels canvis que has fet. Ara ja puc llegir els teus articles sencers i deixar-te els meus comentaris.

Estic totalment d'acord amb vosaltres amb el tema del Manifiesto castellano/fascista. Jo, que m'expresso amb més facilitat en castellà que en català perque és la meva llengua materna, trobo totalment indignant totes aquestes campanyes absurdes, idiotes i feixistes a favor de "la lengua del imperio".
I a més, com a originaria castellano parlant, jo sí escriuré un article sobre el tema per deixar ben clar que TOTS ELS CASTELLANO PARLANTS NO SOM IGUALS.

Pere Nieto ha dit...

Jordi, respecta una mica més a les llengues en perill d'extinció. Bromes a part el més greu és que creen la confusió i darrera uns plantejaments generals que poden ser mínimament normals hi ha interessos feixistes, no es pot dir d'una altra manera. Jo estic d'acord en defensar la llengua castellana, sols faltaria. Vull respectar totes les llengues i més les que conec, faig servir i gaudeixo (cinema, literatura, cançó ...). Però és evident que el castellà no està en perill ni amenaçat. Dir això és mentir.

Anònim ha dit...

Ja he trobat el comptador. L’has posat tan avall que no l’havia vist. Tens raó, val la pena cuidar els lectors. No faltaria més!!

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Hola Júlia, encantat de rebre els teus comentaris.
En aquest petit espai ha quedat prou clar que indistintament de la llengua que un parli habitualment i els colors de la formació política que defensi (hi ha partits que són l'excepció, però no acostumen a entrar per aquestes contrades), tots tenim clar que el castellà no és una llengua amenaçada. Potser que s'hi fixin més en altres llengües invasores com ara l'anglès.

Jordi Domènech i Lizcano ha dit...

Salut!
bon anàlisi! però la pregunta del milió és: i ara què? cada dia tenim els espanyols més envalentonats i nosaltres no sembla que reaccionem de cap manera.

Què fem? jo crec que ja ha passat el temps d'ignorar-los: això ho pots fer quan són quatre marginats, no quant tenen el poder mediàtic que tenen al darrere.

L'últim cop "algú" va acabar rebent un tret... suposo que 20 anys desprès haurem après alguna altra manera de parar-los els peus. Acabo de llegir que en Colom proposa reeditar "La Crida". Mira, jo m'ho vaig perdre l'última vegada i encara em faria gràcia...

Alguna ideea genial?

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Benvolgut Jordi,
jo no tinc dubtes al respecte. La millor manera de contrarrestar aquestes accions és defensant llengua i cultura catalanes des de les institucions que ens són pròpies, i fer-ho de manera decidida. Això inclou que en un acte oficial no es canvii de llengua segons el públic que hi ha i que els programes de festes majors o altres events subvencionats per l'administració pròpia tinguin un contingut més "de casa". També hem de continuar amb la immersió lingüística a l'escola i no deixar que ens imposin les hores de castellà que s'han de donar a la setmana.
Els trets i les crides només serviran perquè encara pensin que les seves accions tenen fonament.
La reacció que hem de tenir és que tu, jo i tota la resta de persones que ens indignen aquestes falses acusacions ens mantinguem ferms en la nostra forma de pensar i d'actuar. El que ells esperen és que perdem els papers per fer-nos més febles.

Anònim ha dit...

Vull denunciar el greu perill que té l'anglés... és una llengua en perill d'extinció, a Bangladesh he trobat tres nois de 5 anys que no sabien utilitzar correctament el Futur Condicional (I will/I would).

Sobre el castellà es troba en clar retrocès per les mesures del malvat tripartit. Vaig conèixer una dona del Pallars de 103 anys que no em va saber respondre a una pregunta a la llengua oficial a tot l'estat, el seu fill deia que és perquè era sorda, jo hi dic que és a causa de la normalització lingüística dels 80 que li va afectar per efecte osmosis i li va fer oblidar tot el castellà.

Jordi, hi ha qui vol fer collita de vots a la resta de l'estat sembrant mala relació a Catalunya.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Així és Jose, però quan un canal de TV s'hi suma a una proposta d'aquesta mena, ha franquejat una línia molt delicada i no podem fer com si res. Per què aquests superjutges que tenim no actuen d'ofici davant d'aquestes situacions? Potser els faria perdre popularitat en alguns sectors.