dissabte, 4 d’abril del 2009

Les màfies de la prostitució i aquells que se'n beneficien

El tancament dels locals “Riviera i Saratoga” ha acabat destapant la trama que hi ha darrera i que s’encarrega de cobrir les esquenes als propietaris d’aquesta mena de negocis.

La premsa s’ha fet ressò de la implicació d’un comissari de la policia nacional, i també un funcionari tècnic de l’ajuntament de Barcelona, concretament del districte de l’Eixample, així com una tercera persona implicada amb aquest darrer i que no treballa a l’ajuntament tot i que ho feia veure.

Cal considerar que el cas del treballador municipal, en cas de confirmar-se la seva implicació, es tracta en principi d’una actuació que no pot quedar impune, però també hem d’entendre que es tracta d’una implicació individual i que en cap cas hem de posar en entredit la integritat del nostre ajuntament en aquesta qüestió. Sense cap mena de dubte el delicte no quedarà sense sanció i no cal demanar responsabilitats més enllà de la seva persona i de les persones que en puguin resultar implicades.

El mateix a dir sobre el comissari de la policia nacional, però en aquest cas crec que és més greu encara, doncs el càrrec de comissari implica una responsabilitat molt alta i més en qüestions que afecten a la llei. Ser comissari de policia i avisar a aquells que incompleixen la llei quan han de ser inspeccionats és actuar de còmplice amb els que cometen delictes. Més enllà de la prostitució, que és il•legal, hem d’entendre que en aquests locals el que es fa és explotar sexualment a unes dones que no sempre ofereixen els seus serveis de forma consentida; de vegades fins i tot en torns de 24 hores i a més pagant dels seus ingressos l'hospedatge; i això és el que els fa especialment perversos. Una cosa com aquesta no es pot amagar i molt menys si t’hi dediques a una professió que ha der servir per a evitar aquesta mena d’activitats.

Per tant, cal felicitar-nos que aquests dos locals hagin estat tancats i també cal assimilar el fet que hi ha persones, a banda dels qui gestionen aquests negocis, que se’n beneficien a costa de les extorsions a que són sotmeses altres persones, la majoria de vegades immigrades i que no coneixen les fórmules per a poder-se sortir totes soles. Les carreteres n’estan plenes de noies que pateixen l'explotació i molts locals també. Cal per tant afrontar aquesta realitat i combatre-la amb determinació. En cap país democràtic la prostitució no pot ser acceptada com un negoci mentre existeixi l’extorsió i l’explotació per part dels qui controlen els fils d'aquest negoci que mou xifres molt importants.

4 comentaris:

Manel J. Camps ha dit...

Jordi,

Tot això que expliqués es cert, però també ho és que fa més de 15 anys que tot això és conegut per tots els que tenim alguna petita o gran relació amb Castelldefels, i suposo que pels diferents governs que tenim al país.

Cal recordar que aquests locals s'anunciaven en les Fires més importants de Barcelona.

Per tant, si tu creus que ara s'ha actuat bé, caldria dir, que s'ha fet amb, com a mínim, 15 anys de retard.

De tota forma, em sembla que el tema de la prostitució mereix un debat més en profunditat. Hi ha molta gent que està d'acord amb aquests locals.

Si vas a Castelldefels per l'Autovia C-31, podràs veure noies que estan a les voreres de la carretera en pitjors condicions que les que hi havia en aquests locals.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Certament, costa d'entendre la permisivitat que hi ha respecte aquests locals i molt especialment pel que fa a la prostitució de carrer o de carretera.
Cal abordar-lo però, no des d'un punt de vista d'imatge, sino des del punt d'evitar l'explotació sexual i de posar fi a les màfies organitzades.
No estic d'acord en el que dius respecte a que les noies que treballen en locals com el Riviera estiguin "millor" que les de la carretera. Potser la condició de fer-ho sota sostre sembli millor, però quan algú ha de fer aquesta feina contra la seva voluntat o per retornar un deute econòmic, no està en bones condicions.
També hi ha casos en què les noies realitzen aquesta activitat voluntàriament, atés que si ho fan per lliure o en determinades organitzacions poden arribar a guanyar molts diners en poc temps.
La pregunta és: cal legalitzar la prostitució per evitar casos d'explotació i... podem acabar així amb les màfies organitzades?
És un debat interessant.

Manel J. Camps ha dit...

Jordi,

A la teva pregunta jo tinc una resposta clara. Evidentment cal legalitzar-la i que tothom pagui els impostos establerts i es regulin per unes mesures que garanteixin els drets i les obligacions dels clients i de les treballadores sexuals.

Segueixo pensant que les noies que estan a la carretera estan en pitjors condicions, perque dubto que no estiguin sotmeses a un xulo que les controla i les explota i, a més a més, tenen que soportar les inclemències del temps i la falta de les mínimes mesures higieniques.

Manel J. Camps ha dit...

http://salvallibertat.blogspot.com/2009/04/mesura-anticrisi-legalitzar-les-drogues.html