diumenge, 17 de maig del 2009

Cap de setmana de reivindicació i també de festa











Ahir dissabte, ERC i 58 entitats de Barcelona vam fer una cadena humana al castell de Montjuïc, per reivindicar el retorn sense condicions d’aquest castell a la ciutat. Malauradament aquest retorn tan festejat per l’Ajuntament no és un retorn complet. El pacte a la basca entre PSC i PP ha certificat que el Ministeri de Defensa figuri en el Consorci del castell, un lloc per sobre del President de la Generalitat. A més, s’imposa des de l’estat la creació d’un Centre Internacional per la Pau i en cas que l’Ajuntament vulgui canviar-ne l’ús, l’estat recuperaria la titularitat. A més volen mantenir les antenes i a més ha d’onejar la bandera espanyola.

El castell de Montjuïc ha estat històricament un lloc des d’on s’ha assetjat la ciutat de Barcelona, essent un recinte dedicat a vigilar i repressaliar la ciutat i no pas a defensar-la. Els murs d’aquest castell han estat testimonis d’assassinats com el del president Companys o Ferrer i Guàrdia. La història del castell ha estat lligada als actes contra les llibertats democràtiques. Els temps han canviat, però sembla que no han canviat prou, perquè després de més de 30 anys de democràcia, hem tingut l’oportunitat de veure com l’exèrcit espanyol deixava finalment la plaça de Montjuïc, però finalment es manté la cessió condicionada que ja va fer el dictador Franco l’any 1960.

En la reivindicació d’ahir van intervenir l'Arcadi Oliveres (Justícia i Pau), Pep Cruanyes (Comissió per la Dignitat), Elisenda Romeu (Plataforma pel dret de Decidir) i el president de l'Associació de Veïns de l'Eixample Esquerre, a més del Jordi Portabella, l’Oriol Amorós i l’Oriol Junqueres.

Per arrodonir el cap de setmana, hem pogut gaudir de la Festa Major del Guinardó, que aquest any s’ha pogut celebrar sense els problemes meteorològics de l’any passat. La cercavila ha estat molt animada i multitudinària. Hem comptat també amb la presència del Jordi Portabella que ha intercanviat impressions amb l’Agustí Xifré, els membres del Grup Torxa i la gent de Xerrac a més de la gent que ha vingut també a gaudir de la diada. Val a dir que les entitats del Guinardó han pencat molt un any més i el ball de gegants ha comptat amb presència de moltes colles de geganters, fins i tot d’Argelers a la Catalunya Nord. Darrera de tota festa hi ha la feina de gent que no figura en els titulars, però que són els que piquen pedra tot l’any per fer possible la festa: l’Agustí, la Montserrat, el Jordi, l’Alícia, el Manel, el Joan, i tota la gent de les entitats que ho viuen amb entusiasme.