dimarts, 19 de maig del 2009

Dos anys de sentit comú

Aquest és el meu article d'opinió de la revista La Ciutat del mes de maig, en el que faig un molt breu resum dels dos anys d'Esquerra a l'opocició municipal.

Ja han passat gairebé dos anys des que ERC va decidir no reeditar el tripartit municipal i el temps ens ha donat la raó.

L’actual govern de la ciutat està desorientat i el model que ha implantat durant més de 30 anys ja està esgotat. La Barcelona que ha avançat a base de grans esdeveniments i amb inversions basades en les plusvàlues ja no és vàlid actualment. Ara el que necessita la ciutat és créixer en qualitat de vida.

Però per avançar en aquest sentit cal tenir clar un model de ciutat, i a hores d’ara l’únic grup municipal que el te clar és ERC. Amb un equip de govern que no es capaç d’il•lusionar i una oposició que fa més de 30 anys que fa d’oposició i només en base a carregar-se les iniciatives dels primers sense fer aportacions, hem demostrat que incidir des de l’oposició és possible. Per a fer-ho cal tenir les idees clares i sentit comú i en aquests dos anys hem estat capaços de liderar les iniciatives més innovadores com la consulta ciutadana per a la Diagonal, els ecobarris, o la paga a les persones que esgotin el subsidi d’atur i s’incorporin a programes de formació.

Hem estat capaços de reivindicar els símbols que ens identifiquen com les columnes de Puig i Cadafalch, els Domassos del Saló de Cent o el dret a fer les nostres festes de foc.

Hem estat capaços de desencallar projectes que feia més de 30 anys que restaven aturats per manca de voluntat política com el del parc dels Tres Turons, i de posar-hi el sentit comú en planejaments urbanístics com la Sagrera, el Carmel o Trinitat Vella.

I en els dos anys que resten de mandat continuarem impulsant el nostre model de ciutat des de l’oposició per tal de provocar el canvi que Barcelona necessita. Un canvi que ha de retornar la il•lusió als barcelonins i barcelonines.

2 comentaris:

Jose R. ha dit...

No entraré a rebatre aquest alegat que en el fons diu "tots són dolents excepte ERC...", em sembla massa banal, sobretot quan hi ha algú més savi que ja ho deia:

"El sentit comú és el conjunt de prejudicis acumulats a través dels segles"

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Jose,
si no vaig errat això ho va dir Einstein. Ell sense dubte sabia quan aplicar el sentit comú i quan fer-ho amb sentit propi.

També hi ha qui opina que el sentit comú és el conjunt dels judicis originaris i naturals, a partir dels quals es formen tots els principis del coneixement.

El sentit comú no deixa de ser un espai compartit amb molta gent i en política, quan cerques el consens, no està de més aplicar aquesta mena de sentit comú, sense menystenir el sentit propi a l'hora de ser innovador.

De totes formes, tampoc no esperava pas que et sembles bé el contingut o la forma d'aquest article d'opinió. M'hauria sorprés el contrari.