El plenari d’Horta-Guinardó de dimarts passat va ser, una vegada més, un plenari amb altes dosis de crispació veïnal. Darrerament aquesta crispació ha estat protagonitzada per les persones afectades per planejaments urbanístics encara en procés d’aprovació, com el de la MPGM del Carmel i el dels Tres Turons. També algun que altre ciutadà assidu amb problemes sense solucionar plenari rere plenari i algun que altre representant veïnal que ens acaba fent el numeret perquè no sap modular el discurs en funció de la situació.
Aquest cop la mobilització (inesperada almenys per la meva part) es va produir per la modificació que s’aplicarà a la línia 24 del bus. El que va passar a l’inici del plenari va ser absolutament surrealista. Els que no hi éreu allà us heu d’imaginar l’escena. Més d’un centenar de persones amb pancartes, escridassades, gent molt encesa, amenaces gestuals i per acabar-ho d’adobar el president de l’Associació de Veïns del Carmel amb un megàfon fent callar a tothom i pretenent erigir-se en portaveu d’una massa incontrolada.
La recent nomenada presidenta del districte (menuda estrena), Montserrat Ballarin, intentant en diverses ocasions fer entrar en raó sense èxit als components de la manifestació, amb advertències de suspendre el plenari o de fer desallotjar la sala. El que considero més greu és que al final es donés el micro i la paraula al president de l’Associació de Veïns, que suposadament era l’instigador de tot plegat (i si no que algú m’expliqui perquè va venir preparat amb un megàfon) per aleshores fer el paper de bo al qual la gran massa fa cas sortint finalment de la sala. La situació va ser tan descontrolada com absurda i fins i tot ridícula.
Davant d’això hi ha algunes coses que vull plantejar:
- Per què s’han iniciat les obres de la parada final del 24 abans de la reunió informativa que el districte i TMB han convocat per al proper 14 de maig?
- Qui va ser el mobilitzador de totes aquestes persones? Prop d’un centenar de veïnes i veïnes amb una elevada edat de mitjana i venint de la part alta del barri del Carmel, no es mobilitzen fàcilment. A més la crispació amb la qual van accedir a la sala venia donada per una provocació clara en aquest sentit per part del o dels mobilitzadors. S’ha de dir clarament qui ha estat el responsable, tot i que a hores d’ara em puc fer una idea.
- Per què, tot i que es preveia un ambient molt hostil, no es va intentar dialogar amb aquestes persones abans d’iniciar el plenari, provocant una situació de tensió innecessària i descontrolada?
Lamentablement els plenaris del districte d’Horta-Guinardó, massa sovint esdevenen manifestacions públiques contra l’equip de govern i estic convençut que això no es fruit de la casualitat. La poca connexió govern-ciutadania i uns processos participatius massa dirigits, fan que al final el descontent es faci manifest. El problema és que ara tothom que vulgui expressar la seva queixa sap que el plenari d’Horta-Guinardó és un lloc on pot anar a descarregar-se, i crec que els plenaris són una cosa molt més important i que no es poden limitar a aquesta funció pública.
Un cop vam poder començar a desenvolupar l’ordre del dia del plenari, la regidora va procedir a explicar el seu informe. Un informe buit de continguts, tret de les obres que tenim en marxa al districte. Un informe on no es parla de mesures contra la crisi, ni dels locals comercials que han tancat en aquest període, ni res del que preocupa principalment a la ciutadania.
Aprovació de la modificació en les Normes reguladores pel que fa a adequar-les als Consells de Barri, amb el vot contrari d’ERC i també de CiU i l’abstenció (incomprensible) del PP. El posicionament d’ERC s’argumenta en el fet que el govern municipal està més preocupat de qui presidirà cada consell de barri, qui serà el vicepresident, quin calendari de reunions, etc. que no pas del contingut que tindran els consells de barri. Un cop més el que es pretén és dirigir la participació i no pas incentivar-la.
Atorgament de la Medalla d'Honor de la Ciutat a la Plataforma Salvem Can Fargas i a la Custodia Moreno, amb consens de tots els grups. Ratificació també de l’aprovació inicial del MPGM del Carmel (gairebé un any després de la seva aprovació a casa gran) i el mateix pel que fa a Tres Turons.
Pel que a la part de control d'ERC vam presentar un prec per a trobar un espai de referència al centre del barri del Guinardó, on realitzar actes de carrer; el prec no va ser ni acceptat ni rebutjat però esperem que serveixi per trobar aquest espai un cop s'hagin completat les actuacions previstes al barri.
També vam fer una pregunta sobre la viabilitat en els terminis al PMU de la Clota Reordenació; un PMU que està previst dur a terme en gran part amb capital privat i que en el context actual de crisi sembla difícil que es pugui fer seguint el guió previst.
Finalment una pregunta de seguiment sobre un prec acceptat fa 6 mesos, per convocar al Consell de Cultura del districte amb un punt de l'ordre del dia que faci referència a garantir la presència de llengua i cultura catalanes en els actes subvencionats per l'Ajuntament. Vam obtenir el compromís de que això seria efectiu en el proper Consell de Cultura.
El plenari no va donar gaire més de si i va finalitzar a les 12.15 de la nit, 5 hores i quart després de començar.
També parlen d’aquest plenari: el Pere Nieto, el diari el Punt i la plataforma d'afectats de Dante-Llobregós.
9 comentaris:
La veritat és ja no em sorprèn que els plenaris del districte siguin un festival de queixes veïnals. La poca cintura que té el govern de la ciutat a l'hora de negociar possibles canvis en les mesures que proposen ratllen molts cops el despotisme. I com bé dius Jordi no els interessa la participació real dels ciutadans només intenten dirigir-la i prou. La ciutat i el districte necessita un canvi de model, nova saba que dirigim la ciutat oblidant-nos d'obres faraòniques, fetes per guanyar eleccions i no pas pensades dins d'un pla de llarg recorregut que doni respostes a les necessitats reals dels ciutadans de Barcelona, cansats de veure grans obres que s'acaben degradant perquè no hi ha previst el seu manteniment, continues remodelacions de punts neuràlgics de la ciutat per manca de planificació... Bé la llista és llarga i ara no la faré tota. Necessitem un canvi de formes, un canvi de model de ciutat i un canvi de planificació a llarg termini.
Jordi:
Com bé ja saps, els plenaris sempre han tingut un aire revolucionari-crispat des de temps inmemorials, fins i tot quan ERC hi era. Més enllà del gest de qui parles que jo també no el puc aceptar, també l'any passat amb el tema de la sala de venopunció de la Vall d'Hebrón (amb ERC al govern) vam tenir greus aldarulls al plenari. I també els mateixos que avuí diuen que la sala no ha provocat cap problema es queixaven de "manca de participació".
El canvi del bus 24 es va presentar el passat més de març, de fet el meu post del 133 és posterior a aquesta reunió, davant d'associacions i entitats del barri amb una forta participació d'aquestes i certs compromisos de l'administració i modificacions del projecte degudes a les intervencions de les entitats.
És veritat que en el camí hi han hagut incendiaris, començant per alguns buseros pròxims a la CGT amb la intencionalitat d'utilitzar qualsevol canvi en els busos de Barcelona per crispar als usuaris en contra de l'administració i guanyar força en una negociació que ells mateixos han empantanat. I algún que altre incendiari més que em reservo.
La reunió del 14 de maig és per presentar el projecte als veins i no només als interlocutors socials, a instancies d'aquest, però el projecte ja es va presentar fa més d'un mes als representants veinals.
Aquest cop m'has deixat força sorprès i he preferit contestar-te amb un escrit.
http://perenieto.blogspot.com/2009/05/erc-i-govern-municipal-horta-guinardo.html
Jose, és evident que alguna cosa falla en la direcció de la comunicació tal i com està establerta (administració-entitats-ciutadania en general). No et demanaré que facis públic el nom del o els incendiaris als quals no anomenes, però és evident que tant de misteri no asjuda a esclarir els fets.
És cert que ERC era al govern quan hi va haver els disturbus pel tema de la Narcosala. També és cert que mai no vam qüestionar la necessitat de l'equipament, però si que vam ser crítics amb la forma en que es va portar la interlocució amb els veïns i veïnes, un mal hàbit que encara a dia d'avui no ha millorat.
A mi no m'acaba de convèncer com an fet algunes coses la gent d'IC, pero em sembla mol fort que acusis al president de l'Asociacio Veins Carmel. Et pot donar llisons de participació i democracia. si comparem trajectorias de compromis al barri em sembla que perds.
Pep
no pretenc comparar-me ni amb aquest president d'associació de veïns ni amb cap representant veïnal, perquè segur que la majoria em podria donar lliçons de participació i d'altres coses. En qualsevol cas, i vist el que he pogut copsar en les seves darreres intervencions, aquest senyor s'hauria de plantejar seriosament passar el testimoni a una altra persona. Segur que al llarg del seu historial ha fet una gran feina, però el que va fer l'altre dia no és digne de cap representant veïnal.
No es tracta d'acusar-lo de res, però em puc permetre de criticar la seva actuació de la mateixa forma en que tothom a d'acceptar les que rep, vinguin d'on vinguin.
Jordi, no es tracta no saber encaixar la crítica, sols discrepo, crec que precissament sóc més conciliador en les relacions que tu, però això és opinable. Sobre el tema narcosala et diré que allò que no ens vam equivocar en allò que és fonamental i que en canvi no recordes que la resta de Districtes no van impulsar mesures equiparables pe`ro ells no queden com que s'han equivocat, això és el que no podem permetre. Igualment demano a tothom i encara no he tingut cap resposta que em diguin un exemple d'un procés per instal·lar un equipament com el de la "narcosala" i que hagi funcionat bé. El paper tot ho aguanta, però no tinc exemples d'altres municipis que si que ho hagin fet i sense problemes.
Pere
discrepar no ha de ser mai un problema i dir les coses en diferents tons sempre i quan aquests siguin respectuosos tampoc. En aquest aspecte crec que les actituts que tenim els representants al districte d'Horta-Guinardó que ens dediquem a escriure pàgines personals, és més que correcte. Diria que fins i tot enriquidora.
Pel que fa al tema Narcosala, crec que mentres va durar el procés sempre vam defensar l'equipament i tot i que érem crítics amb determinades parts del procés, vam esperar sempre a tenir l'equipament en marxa. Instal·lar un equipament així és molt difícil, es cert, però si a més cometem errors pel camí encara es fa tot més complicat.
Pel que fa al tema del president de l'associació de veïns del Carmel, potser que recordem com van accedir, a la junta de l'Associació, en una assemblea molt crispada on es van proferir insults a mi i a la Custodia Moreno, justament perquè ells encapçalaven una candidatura contra el CAS del Carmel(Centre d'atenció i seguiment contra les drogodependències) i jo vaig presentar-me com a vocal en representació de la gent que varem defensar el CAS del carrer Sacedón. I que em disculpin, però si algú no se li pot donar lliçons de participació és a nosaltres que som membres de l'únic partit de base assemblearia i que a diferència de moltes associacions del barri el nostre president canvia tot sobint de cara.
Pel que fa a la sala de venopunció, sembla que no n'aprenem. Amb el CAS del Carmel, i amb la deixalleria de l'Av. de l'Estatut, ja varem tenir un cristo gros quant l'Albert Batlle era regidor, i pel mateix de sempre, s'informa tart i malament a les entitats i als veïns de la col·locació d'aquests equipaments. A banda que abans de decidir on i quan es col·loquen, potser caldria fer un pas previ d'informació i sensibilització per als veïns i les entitats que tindran el centre al costat. Però no, normalemt s'actua a l'espanyola, per decret llei i si no t'agrada et fas fotre. Així us va.
Publica un comentari a l'entrada