L’escasetat d’aigua ha ocasionat problemes territorials tant al país en el seu conjunt, com als partits en particular. Només cal veure les reaccions de la militància d’ICV a les terres de l’Ebre i també de la militància d’ERC.
El problema principalment ha estat la poca transparència que s’ha donat a la presa de decisions i el fet de que en cap moment s’ha sabut transmetre la condició d’excepcionalitat de la situació.
Ara bé, el que em sembla que de cap manera es pot fer, és prendre posicions diferents en funció de l’àmbit territorial i de la situació on t’hi trobes.
ERC com a membre del govern ha aprovat el pla per a la conducció d’aigua des de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona fins a la xarxa del Ter Llobregat, amb la condició de que es faci sota el criteri d’excepcionalitat i només sigui utilitzat en cas d’emergència, com ens podem trobar d’aquí a pocs mesos si finalment no plou prou.
ERC alhora també serà present a les mobilitzacions que es faran en contra de l’anomenat minitransvassament a les terres de l’Ebre i alguns dirigents del partit s’hi sumaran a les cites.
En votació al Congrés ERC s’abstindrà sobre el decret-llei de Sequera. Tot i que en aquest cas no es fa per protestar contra la mesura adoptada pel govern de la Generalitat, sino pel fet de que l’estat l’apliqui amb els diners que la disposició addicional tercera de l’Estatut que serveix per compensar el dèficit històric de Catalunya en matèria d’inversió estatal, quan del que es tracta és de fer una infraestructura per solucionar una situació d’emergència. I alhora critica que aquest decret-llei obra la porta a que s’apliquin polítiques de transvassament a altres parts de l’estat, encara que no sigui sota criteris d’excepcionalitat.
En qualsevol cas, crec que hi ha un sector d’ERC que preten treure’n profit de la situació, pensant en la inclinació del vot de la militància el proper dia 7 de juny. De la mateixa manera en que hem de ser crítics amb aquells partits diferents del nostre que pretenen fer partidisme d’una situació com aquesta, també ho hem de ser de portes endins amb aquells dirigents que pretenen treure’n rendiment en clau interna.
Per davant de tot, cal aplicar-nos la norma i hem de ser coherents. A més el territori passa per totes les comarques de Catalunya, incloent-hi Barcelona i l’àrea metropolitana. Tingue-m’ho en compte perquè la cohesió territorial és un element que sempre hem defensat des d’ERC. D’això també se’n diu coherència.
2 comentaris:
Des d'ERC sempre em defensat la cohesió territorial i és evident (perdó: "hauria de ser") que el partit ha de tenir el mateix discurs a tot el territori.
Ara bé, ens trobem en una posició semblant a la de l'Estaut: que si sí, que si no... no es pot anar a una manifestació en contra d'un tansvassamnet i aprovar aquest transvassament des del Govern.
I trobo fantàstic mantenir una posició unitària: la gràcia és quina ha de ser aquesta posició. Perquè, per coherència, nosaltres vam signar un acord el 2003 (el Compromís per l'Ebre) i ara, sota els efectes d'un shock, ens en desdirem.
I criticar l'actual direcció per incoherent i per dilapidar tota la credibilitat del partit no és intentar treure'n rèdit de cara a les eleccions, és defensar el valor de l'honradesa i la paraula donada, escoltar la militància abans de posicionar-se en temes clau, etc. En definitiva, és defensar que ERC torni a ser ERC.
D'acord en que el tema és decidir quin és el posicionament i a partir d'aquí mantenir un mateix criteri. El meu punt de vista és que davant d'una situació d'emergència temporal, com és aquesta, doncs la decisió presa des del govern és correcta. I a més, el Consell Nacional d'ERC la va ratificar: transvassament temporal sí, però com a mesura temporal i reversible. A partir d'aquí siguem exigents en el compliment i treballem en altres solucions a mitjà i llar termini.
Publica un comentari a l'entrada