dimecres, 30 d’abril del 2008

Imatges impactants a la premsa

Avui, mentre repassava la premsa pel matí he quedat impactat per la imatge dels cadàvers dels quatre nens palestins que han mort a Gaza durant un bombardeig israelià. No és el primer cop ni serà l'últim en que la notícia entra per la vista des de la fotografia enlloc de fer-ho des del titular.

Aquesta imatge, que segurament ha donat la volta al món en diferents mitjans de premsa escrita m'ha generat una impressió difícil d'explicar. D'una banda el rebuig cerebral a veure aquella imatge cercant detalls, és a dir que com més aviat deixem de mirar-la millor; però d'altra banda m'ha transportat directament a la cruesa de la guerra a l'orient mitjà i a veure clarament que el món no pot romandre impassible davant de fets com aquest.

I amb això m'acabo formulant la següent pregunta: és necessari que els mitjans de comunicació facin servir imatges tan dures i explícites per donar una notícia? i no acabo de decidir-me per una resposta, perquè per un costat hi ha el respecte cap a les víctimes i les seves famílies, i també el rebuig que hauriem d'expressar davant del "morbo pel morbo", però d'un altre costat també és cert que als que vivim tan allunyats dels conflictes només se'ns toca la fibra quan rebem impactes d'aquesta mena. Per tant, encetarem una enquesta al bloc per conèixer la opinió de més persones.

1 comentari:

josep ha dit...

Estic d'acord que tothom estigui informat del desenvolupament de la guerra. Però el que cal preguntar-se és: Quina finalitat tenen la cruesa de les imatges i les informacions que rebem?
Perqué ens mostren dia rera dia, les imatges més crues que existeixen, sense nombrar mai el motiu de perqué es produeixen? es a dir els verdaders motius de perqué es produeix una inversió tant millonaria per mantenir la guerra i sobretot qui la financia.
El meu punt de vista, sempre exesivament crític amb les classes dirigents, es:
L'únic motiu que trobo es que interessa molt ficar la por al cos a la societat, perqué com tothom sap que el terror es la millor arma de control de població. Si a això li afegim la total desinformació i desconeixament dels fets, el resultat és una població altament manipulable .
Es a dir un ramat facil de ficar al corral.