dimecres, 9 d’abril del 2008

Què és un infrahabitatge?

Si partim de les definicions que l’Enciclopèdia Catalana dóna de les dues parts que conformen aquesta paraula composta tenim:
- Infra: del llatí infra, que denota situació sota la part indicada pel segon element del compost. O bé, inferioritat respecte al segon element del compost.
- Habitatge: casa, o part de la casa, que hom pot habitar.

Per tant infrahabitatge pot ser o allò que hi ha sota l’habitatge, o bé una casa que no arriba a tenir els elements suficients per a ser habitada.

Si agafem aquesta segona versió d’infrahabitatge, la lògica ens diu que un infrahabitatge és una casa que no compta amb els serveis bàsics per ser habitada segons els cànons més elementals del segle XXI a una ciutat com Barcelona: aigua corrent, electricitat, absència d’humitats, una estructura segura, neteja, bon estat de conservació, etc…). També podriem considerar susceptibles d’infrahabitatge aquells en què el propietari incompleix el deure de conservació i rehabilitació del seu habitatge.

Però, es clar, aquesta és la meva opinió personal, a la qual he arribat per un raonament lògic que he fet partint de les definicions que he obtingut (de font fiable) dels termes infra i habitatge.

Ara bé, després d’escoltar i llegir diversos cops la paraula infrahabitatge per justificar algunes de les actuacions que es pretenen dur a terme en l’àmbit del Carmel, i després de comprovar “in situ” l’estat d’aquests habitatges, doncs he arribat a la conclusió de que el govern municipal no té la mateixa percepció de què és un infrahabitatge.

Potser no té gaire o cap sentit tirar per terra aquests habitatges (que no infrahabitatges) per fer-ne de nous en el mateix sòl. Ara cal veure quines unitats d’actuació del planejament que es proposa tenen sentit i quines no són necessàries. Potser d’aquesta manera es podrà reduïr l’afectació considerablement.

A més, el grup municipal d’ERC continua defensant que per aprovar aquest projecte, s’ha de posar data als “Tres Turons”, s’ha d’escurçar els terminis tot garantint l’execució de la inversió privada i per descomptat donar les solucions adequades a aquelles persones que puguin resultar finalment afectades pel pla.

Per què ERC no ha dit res en contra de la part tècnica del projecte, fins ara? Doncs la resposta és molt senzilla: perquè ens han disfressat la realitat. Ens han dibuixat un planejament que han explicat sobre un plànol i la veritat ho han fet molt bé. Se’ns ha parlat d’infrahabitatges i puc assegurar que en molts casos això no és cert. Per tant, no seré tan dur com per dir que ens han enganyat, però també és obvi que no ens han dit tota la veritat.

Crec que fóra bó que l’ajuntament ens fes una definició més acurada de què és un infrahabitatge i així podrem començar a discutir quins habitatges s’ajusten a aquesta calificació i quins no.

Podeu veure aquest reportatge d'Horta-Guinardó TV

3 comentaris:

Pere Nieto ha dit...

Jordi,

He preferit respondre al teu article en el meu blog, ja que és una mica extens.

Fins aviat

Anònim ha dit...

La meva parella i jo, 25 i 33 anys respectivament… Hem aconseguit una hipoteca! Per desgracia, dues setmanes més tard de l’endeutament de per vida, ens assabentem que la nostra casa pot estar afectada pel Pla de Reordenament de El Carmel.
Durant aquestes dues setmanes, hem intentat que algú ens informes de quina és la situació i, de la mateixa forma que a la resta d’associacions de veïns, no hem aconseguit mes que un aterridor silenci administratiu, silenci encapçalat per la Sra. Elsa Blasco, que ja s’ha presentat pel consistori amb el pla salvador. I els veïns, ni idea.
Si us plau, que algú em digui si puc iniciar la meva vida en aquella casa, començar a gastar diners i il•lusions, o si simplement he de sentar-me als porxos de casa meva a esperar el desnonament.

no és gens just.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Tan dé bó que algú, a hores d'ara tingués la resposta. El que et puc dir és que des del meu grup municipal, i em consta que d'altres també, estem treballant en trobar una fòrmula que d'una banda permeti fer al Carmel i entorns les reformes necessàries, i alhora fer-ho amb l'afectació justa i necessària. Espero que abans de l'estiu tinguem el tema a punt per un acord, però com passa en aquests casos, quan cerques un acord no sempre ho aconsegueixes en el termini previst. La realitat és que ara mateix la teva casa no ha d'estar afectada, però hi ha l'ombra d'un pla que sí podria afectar-la. La meva recomanació és que t'adhereixis a alguna de les plataformes de possibles afectats que s'han creat per gaudir així d'una millor informació del procés.