dimarts, 20 de maig del 2008

CiU i PP pacten amb el govern l'estatut del conseller

Quan convé, el govern municipal no té manies a l'hora de pactar amb CiU i PP. I quan els convé, aquests dos grups de l'oposició tampoc tenen manies de deixar de banda les diferències per posar-s'hi d'acord amb el govern.

En aquest cas es tracta de l'anomenat "estatut del conseller de districte" (notícia al diari El Punt). Una reforma legal que el que pretén és començar la casa per la teulada.

Pendent de com quedi el pacte final entre el "quatripartit", aquesta reforma suposarà que el govern podrà "alliberar" entre un i dos consellers de districte amb dedicació exclusiva; és a dir, 40 hores de feina i 40.000 euros bruts anuals. A més d'un tercer conseller a dedicació plena, mitja jornada (20 hores de feina) per aproximadament 18.000 euros bruts anuals.

Pel que fa als grups de l'oposició tindran l'opció de que un conseller de cada grup s'acullui al règim de mitja jornada.

D'entrada pot semblar que és un pas endavant cap a la descentralització en favor dels districtes de la ciutat; i ho seria en el cas de que aquests consellers tingueren atribucions per justificar el temps de dedicació, però per això primer cal reformar el marc legal pel que fa referència a les competències. Tal i com està ara, els regidors i regidores de districte tenen atribuïdes funcions que venen delegades per l'alcalde. Però aquestes funcions no poden ser de cap manera delegades altre cop en ningú més i per tant els consellers i conselleres de districte no podran assumir-les. Llavors, quina serà la seva funció més enllà de la representació política? segurament cap perquè no podran assumir tasques executives.

Si veiem amb deteniment el cost de tot això fa que la despesa per districte pugui incrementar-se entre 100.000 i 150.000 euros anuals, que multiplicat per 10 districtes fa un total d'entre 1 i 1,5 milions d'euros, a càrrec de l'erari municipal i per potenciar l'estructura política, quan el que convé és reforçar l'estructura tècnica dels districtes per millorar la gestió.

Amb aquesta reforma es crearà una estructura fictícia amb la intenció de crear una cort al servei del govern municipal i poca cosa més. si realment es vol avançar en la descentralització de la ciutat, abans de fer aquest pas cal dotar de competències als consellers i conselleres. Mentrestant la reforma hauria de limitar-se a millorar les condicions actuals, però no a professionalitzar una funció merament representativa. És per aquests motius que el grup municipal d'ERC hem estat contraris a aquesta reforma des del començament. Apostem per la descentralització en favor dels districtes, però aquest no és el camí.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Felicitats per l'article i per la postura en aquest àmbit: la única cosa que s'aconsegueix si s'avança en aquest camí és crear un subterfugi per finaçar els partits a través de l'erari públic, ja que si les conselles i les conselleres no tenen atribucions, però tenen jornada laboral completa, ja s'encarregarà algú de donar-los feina...

És una exemple de feina ben feta: tot hi que ERC en general (i tu en particular) també hi guanyaria algun alliberat, em mantingut una postura coherent amb els nostres principis. Llàstima que no se sàpiga prou...