dijous, 6 de desembre del 2007

Declaració del grup d'ERC Horta-Guinardó sobre Collserola

us deixo tot seguit el text de la declaració de grup que vam llegir en el plenari del districte el dilluns, 3 de desembre:

"Històricament, la ciutat de Barcelona i la resta de municipis que llinden amb la serra de Collserola, han fet ús d’aquest espai per a fer reserves de sól amb l’objectiu de construir habitatges, equipaments i infraestructures. La nostra ciutat i les poblacions circundants d’aquest espai natural han volgut continuar creixent a costa de sacrificar hectàrees i més hectàrees de verd, de pins, d’alzines, d’espècies autòctones i de biodiversitat.

Amb el pas dels anys, la societat catalana ha anat prenent consciència de la necessitat de preservar els espais naturals que encara ens queden. S’han impulsat polítiques que afavoreixen la sostenibilitat des de la perspectiva de gaudir d’un medi ambient que garanteixi aquest concepte, que és un concepte de vida, però encara queda molt terreny per recòrrer. Sovint els interessos de preservar la natura s’enfronten amb els interessos de fer crèixer els nostres barris i viles, de tenir infraestructures que ens facilitin les connexions interurbanes, en definitiva del progrés econòmic.

En el cas de Collserola, el problema ha estat especialment greu, arribant a un punt crític que ha de servir-nos per marcar el punt d’inflexió. El creixement dels municipis que l’envolten, la construcció d’urbanitzacions, les infraestructures i túnels que s’han construit, polígons industrials, etc. han acabat posant en seriòs perill un espai natural que és alhora molt necessari per oxigenar una regió molt densament poblada i industrialitzada.

Recentment, la xarxa Natura 2000 va fixar els límits per delimitar les zones que han passat a formar part del Pla d’Espais d’Interés Natural a Collserola. I ara, en aquests moments la conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya ha elaborat una proposta per a la creació del Parc Natural de Collserola, en la que queden absorbits els accessos previstos per al Túnel d’Horta.

Tot i això, l’ajuntament de Barcelona pretèn fer una tala d’aproximadament 200 alzines en un espai que ocupa una hectàrea al costat del parc d’atraccions del Tibidabo, perquè aquest amplii la seva oferta amb una muntanya russa.

En la darrera comissió d’urbanisme de l’ajuntament de Barcelona es va presentar una proposta per retirar el projecte de l’ampliació del parc d’atraccions que va comptar amb el suport de l’oposició municipal (CiU, PP i ERC) i on el PSC va votar en contra, per tant a favor de mantenir el projecte i ICV-EUiA es va abstenir. Això ens preocupa especialment, doncs el govern de la nostra ciutat que compta amb un grup municipal amb vocació ecologista, no es capaç de garantir polítiques de sostenibilitat en un tema tan important i clar com aquest.

En per aquests motius que el Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, presenta la següent DECLARACIÓ DE GRUP:

PRIMERA. El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya està a favor de retirar el Túnel d’Horta del Pla General Metropolità i del Pla Territorial d’Infraestructures de Catalunya, amb l’objectiu de preservar aquest espai sense la construcció d’aquesta infraestructura, dins del futur Parc Natural de Collserola.

SEGONA. Fem una crida al Govern del Districte, així com a la resta de grups municipals que formen part del Consell del Districte, a unir esforços per tal d’instar al Govern de la Ciutat a la retirada d’aquesta infraestructura prevista en el PGM de 1976, per tal de:

- Garantir la conservació de l’espai de Collserola que llinda amb el nostre disricte.

- Evitar la fragmentació del parc Natural en diferents illes, per la intersecció de la xarxa viària prevista (túnel d'Horta, túnel Central, via de Cornisa...), amb greus conseqüències ecològiques i els problemes de mobilitat i d'intercanvi genètic de la flora i fauna del parc.

- Evitar la Fragmentació del corredor biològic Sant Llorenç-Collserola. El manteniment de la Via Verda és essencial per a la supervivència de les espècies que habiten aquest espai. Construir el túnel suposaria la pèrdua d'aquests espais naturals i hàbitats i conseqüentment, de les espècies animals i vegetals que hi viuen.

- Evitar la contaminació acústica, lluminosa i paisatgística que suposaria.

- Respectar la voluntat dels veïns i veïnes d’Horta, que una vegada i una altra han mostrat la seva disconformitat amb el projecte.

TERCERA. Considerem que hi ha diverses alternatives vàlides i millors que el túnel d’Horta, per incrementar els enllaços ferroviaris entre Barcelona i el Vallès, com per exemple el corredor del Besòs i la posada en marxa del tram ferroviari Papiol-Mollet, i que per tant aquestes alternatives juntament amb d’altres basades en el transport públic han de ser estudiades a fons, per solucionar les mancances que en l’àmbit de mobilitat té la nostra ciutat i el seu entorn."

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ben dit! cal que totes i tots fem pressió, aportem el nostre granet de sorra, per preservar aquest espai. En aquest aspecte, el comportament d'ERC -tan a nivell de districte com de ciutat- és exemplar.

Cal donar suport a les associacions de veins i veines que també defensen el territori!http://www.collserolaparcnatural.org/